Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Mikor lehet az oktatás áfa mentes? Turisták által kedvelt helyeket látogat a NAV | NAV-Figyelő 22. hét

5 június 2023

Egyéb oktatást érintő adózási kérdés kiegészítése

2023/6. számmal újabb Adózási kérdést tett közzé közösen a NAV és a Pénzügyminisztérium, amely a korábbi, 2020/7. Adózási kérdést hivatott kiegészíteni.

A kiegészített közlemény az egyéb oktatás körébe tartozó szolgáltatások áfamentességének feltételeiről szól.

Az Áfa törvény egyéb oktatás fogalmát meghatározó 85. § (2) bekezdés b) pont ba) alpontja alapján a felnőttképzésről szóló törvényben (a továbbiakban: Fktv.) meghatározott bejelentés birtokában és jogszabály alapján szervezett oktatás vagy képzés, továbbá az ehhez kapcsolódóan szervezett vizsga is az egyéb oktatások körébe tartozik.

Az Fktv. 2021. július 1-jétől a jogszabály alapján szervezett képzés fogalmát az alábbiak szerint határozza meg:

„2. § E törvény alkalmazásában:

5a. jogszabály alapján szervezett oktatás és képzés: jogszabály által valamely tevékenység folytatásának, munkakör betöltésének, illetve magasabb fizetési besorolás alkalmazásának feltételéül meghatározott olyan oktatás és képzés, amelynek legalább célját, tartalmát és megszervezésének általános feltételeit, továbbá az oktatás, képzés eredményes elvégzésének igazolási módját vagy ahhoz kapcsolódóan szervezett vizsga letételére vonatkozó követelményt jogszabály vagy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok vonatkozásában közjogi szervezetszabályozó eszköz határozza meg, ide nem értve a köznevelési intézmény, a szakképző intézmény, illetve törvényben meghatározott oktatási és tehetséggondozó intézmény alapfeladatába vagy a felsőoktatási intézmény alaptevékenységébe tartozó, valamint a szakképzettségre, szakképesítésre felkészítő oktatást és képzést.”

Kérdésként merül fel, hogy 2021. július 1-jétől változott-e a jogszabályban meghatározott, és ebből következően az Áfa tv. 85. § (1) bekezdés i) vagy j) pontja szerinti feltétellel adómentesnek minősülő oktatások köre.

A korábbi, 2020/7. számú Adózási kérdésben kifejtett jogértelmezés továbbra is irányadó, az adómentesnek minősülő oktatások áfabeli megítélése az Fktv. említett módosításának és az Áfa tv. 85. § (2) bekezdés b) pont ba) alpontjának összefüggése következtében nem változik.

Azaz, az oktatás, képzés jogszabály alapján szervezettnek minősül, ha magát az oktatást, képzést jogszabály határozza meg. Ennek nem feltétele azonban, hogy a jogszabály az oktatás, képzés szabályait teljes körűen meghatározza, csupán az, hogy az oktatást, képzést magát definiálja. Mindez részleteiben a következőket jelenti a közös közlemény szerint.

Az Fktv. szerint a jogszabály alapján szervezett oktatásnak, képzésnek a következő feltételeknek kell együttesen megfelelniük, azaz a képzést, oktatást szabályozó jogszabálynak az alábbi elemeket szükséges tartalmaznia (ez esetben teljesül, hogy az oktatást, képzést jogszabály határozza meg):

 1. az oktatás, képzés – jogszabály által – tevékenység folytatásának, munkakör betöltésének illetve magasabb fizetési besorolás alkalmazásának feltétele,
 2. az oktatás, képzés
  1. célja,
  2. tartalma,
  3. megszervezésének általános feltételei,
  4. eredményes elvégzésének igazolási módja vagy ahhoz kapcsolódóan szervezett vizsga letételére vonatkozó követelmény.

A képzés célja kapcsán kiemeli a közlemény, hogy nem szükséges azt külön rendelkezésben rögzítenie a jogszabálynak, elegendő, ha annak egészéből az levezethető. A képzés tartalma kapcsán sem elvárás a tételes rögzítés, azonban az igen, hogy a jogszabály legalább utaljon arra, hogy a szervezőnek milyen jellemzőkkel bíró ismeretanyagot kell biztosítania, illetve ennek közzétételére vagy hozzáférésére milyen módon kerül sor.

Az oktatás-, képzésszervezés általános feltételei lehetnek például:

 • az oktatás, képzés megszervezésére jogosultak körének, a képzésre való jelentkezésnek és a képzésen való részvétel jogosultsági feltételeinek,
 • az oktatás, képzés személyi és/vagy tárgyi feltételeinek, helyszínének, megvalósítási módjának és időpontjának,
 • az oktatás, képzés alapját képező ismeretanyaggal kapcsolatos jellemzők (pl. képzési program jóváhagyásának szükségessége),
 • a képzési program elemeinek,
 • a képzési szerződés tartalmának,
 • az oktatás, képzés elméleti és gyakorlati óraszámának,
 • a képzés ellenőrzéséhez kapcsolódó rendelkezések meghatározása.

A közlemény kiemeli, hogy a fenti felsorolás csupán példálózó jellegű, nem szükséges mindegyik feltételt a jogszabálynak tartalmaznia ahhoz, hogy az Fktv. szerinti fogalom érvényesüljön, illetve adott esetben a feltételek lehetnek akár bővebbek is.

Adótraffipax

Országszerte fokozottan ellenőrzik a kezelőszemélyzet nélküli automatákat a NAV munkatársai június 1-jétől. A revizorok azokat az automatákat vizsgálják, ahol az üzemeltető bejelentette a szüneteltetést vagy a tevékenység megszüntetését, illetve nem tett eleget az üzembehelyezéssel kapcsolatos kötelezettségeinek, tehát nem jelentette be az automatát, nem kért, vagy nem helyezte ki a regisztrációs számot.

Baranya megyében június 5. és 11. között kedden Beremenden a Kossuth L. és Petőfi S. utcai üzleteket, szerdán Pécsetta kórházi büféket, csütörtökön pedig a pécsi Ybl Miklós utcai boltokat és vendéglátókat ellenőrzik. A megyei építkezéseken is egész héten számítani lehet a hatóság megjelenésére. 

Veszprém megyében június 5. és 9. között az alábbi járásokban kell ellenőrzésekre számítani a cukrászdákban:

 • június 5, hétfő – Balatonalmádi
 • június 6, kedd – Veszprém
 • június 7, szerda – Balatonfüred
 • június 8, csütörtök – Tapolca
 • június 9, péntek – Várpalota

Heves megyében június hónapban a közterületeken szezonális gyümölcsöt árusítókat ellenőrzik. Vas megyében a hónap során szintén a zöldség- és gyümölcskereskedők számíthatnak ellenőrzésekre. Vas megyében emellett a számítástechnikai üzletekben és ruhakereskedőknél is ellenőrzéseket tart majd a NAV június 15-ig.

Hajdú-Bihar megyében június 5. és 9. között az eperárusokat, illetve a szezonális kitelepüléseken árusítókat ellenőrzik a NAV munkatársai. Emellett, a megyei építkezéseken az ellenőrzések folyamatosak továbbra is.

Pest megyében június 5. és 11. között az adóhatóság Dabason tart ellenőrzéseket.

kelet-Budapesti Adó- és Vámigazgatóság június 12. és 16. között a VI-VII. kerületének turisták által látogatott területeit ellenőrzik az adóhatóság munkatársai.

Nógrád megyében a kifőzdékben és falatozókban tartanak ellenőrzéseket az alábbi helyszíneken:

 • június 5, hétfő – Salgótarjáni járás
 • június 6, kedd – Bátonyterenyei járás
 • június 7, szerda – Balassagyarmati járás
 • június 8, csütörtök – Szécsényi járás
 • június 9, péntek – Pásztói járás

Tolna megyében június 5. és 9. között a vendéglátókat, elsősorban az ételkiszállítókat ellenőrzik az alábbi helyszíneken:

 • június 5, hétfő – Dunaföldvár
 • június 6, kedd – Paks
 • június 7, szerda – Szekszárd
 • június 8, csütörtök – Dombóvár
 • június 9, péntek – Tolna
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram