Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Május 31. az 1 %-os felajánlásokban részesült civilszervezetek elszámolási határideje | NAV-Figyelő 21. hét

30 május 2023

Közzétette a NAV a 2023. júniusra vonatkozó üzemanyagárakat

A NAV a Hivatalos Értesítőben közleményében közzétette a június hónapra vonatkozó, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárak, ezek a következők.

Ólmozatlan motorbenzinGázolajKeverékLPG autógázCNC autógáz
2023. június583 Ft/l573 Ft/l632 Ft/l      342 Ft/l889 Ft/kg

Május 31-ig kell a civil szervezeteknek elszámolni

A NAV emlékeztetetti a 2021-ben 1%-os felajánlásban részesülő civil szervezeteket, hogy május 31-ig tudnak elszámolni a ’KOZ közleményben. Csak azok a szervezetek kaphatnak a következő évben is felajánlást, akik ennek a kötelezettségüknek eleget tesznek.

A 21KOZ közleményben mindazon 1%-os összeg felhasználását jelölni kell, amelyet a NAV 2021-ben utalt ki a kedvezményezettnek, illetve amelyet az a 20KOZ közleményben tartalékolt. A közlemény elektronikus úton, május 31-ig kell megküldeni a NAV-nak.

Ha a civil szervezet jogutód nélkül megszűnik, soron kívül kell elszámolnia a 21KOZ közleményben esetlegesen tartalékolt és a 2022. január 1-jét követően kiutalt összegek felhasználásáról a 23MKOZ bizonylaton.

Előfordulhat, hogy a szervezet nem szűnik meg, azonban a kiutalt összegre nem tart igényt és a regisztrációjának törlését kéri, ebben az esetben is a 23MKOZ bizonylaton kell elszámolni és a fel nem használt összeget a benyújtással egy időben visszafizetni.

Ha a szervezet a határidőig a közleményt nem nyújtja be, illetve a közleményében hibás adatokat közöl, vagy nem az elszámolandó összeget szerepelteti, és azokat a NAV felhívása ellenére nem javítja határidőre, az adóhatóság kizárja a 2024. évi kedvezményezettek közül.

Adótraffipax

Baranya megyében szerdán Pellérden és Görcsönyben a vendéglátóhelyeket, csütörtökön Pécsett az eperárusokat, pénteken pedig szintén Pécsett a Konzum Áruház üzleteit ellenőrzik az adóhatóság munkatársai.

Békés megyében a nyár folyamán az alábbi tervezett ellenőrzésekre kell számítani:

 • május 29. és június 2. között a pékségekben,
 • június 5. és 9. között a távol-keleti árukat értékesítőknél,
 • június 12. és 19. között a strandokon,
 • június 26. és 30. között a fagylaltárusoknál,
 • július 24. és 28. között Gyula, Békéscsaba, Orosháza, Szarvas belvárosában
 • július 31. és augusztus 4. között a dinnyeárusoknál,
 • augusztus 7. és 11. között a mobilkészülékeket és számítástechnikai kiegészítőket árusítóknál

Somogy megyében az elkövetkező 2 hétben a szépségápolással foglalkozókat, fodrászokat, valamint a fizikai közérzetjavító szolgáltatókat ellenőrzik.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében két héten keresztül a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket árusítókat ellenőrzik.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében május 30. és június 2. között a szezonális zöldség- és gyümölcskereskedők, valamint a palántákat árusítók lesznek az ellenőrzések fókuszában.

Hajdú-Bihar megyében az epreket árusítóknál és a szezonális kitelepüléseken kell számítani az adóhatóság munkatársaira. Ezek mellett a megyei építkezéseken is folyamatosak az ellenőrzések.

Komárom-Esztergom megyében a hét folyamán a cukrászdákban és a fagylaltozókban tartanak ellenőrzéseket.

Nógrád megyében május 30. és június 2. között az alábbi helyszíneken tervez ellenőrzéseket az adóhatóság a zöldség- és gyümölcs-kiskereskedésekben, illetve a szezonális kitelepüléseken:

 • május 30, kedd – Pásztói járás
 • május 31, szerda – Szécsényi járás
 • június 1, csütörtök – Salgótarjáni járás
 • június 2, péntek – Balassagyarmati járás
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram