Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Információk a 2022-es SZJA-bevallásról | NAV-Figyelő 2. hét

16 január 2023

Újabb információs füzeteket frissített a NAV

Az adóhatóság a 2023-as év kezdetével, az idei szabályokat is tartalmazó, friss információs füzeteket folyamatosan teszi közzé. Az elmúlt héten az alábbi tájékoztató anyagaikat frissítették:

 • Az egészségügyi szolgáltatási járulékról szóló tájékoztató
 • A visszterhes vagyonátruházási illetékről szóló tájékoztató
 • A külföldi utasnak értékesített termék áfamentességéről szóló tájékoztató
 • A diákok munkavállalásáról szóló tájékoztató
 • Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (EKHO) szóló tájékoztató
 • Az önálló tevékenységből származó jövedelem és annak adózásáról szóló tájékoztató
 • A háztartási munkáról szóló tájékoztató
 • A szociális hozzájárulási adóról szóló tájékoztató
 • A rehabilitáció hozzájárulásról szóló tájékoztató
 • A növekedési adóhitelről (NAHI) szóló tájékoztató
 • Az SZJA adóalap-kedvezményekről szóló tájékoztató
 • A társas vállalkozások, társas vállalkozók, gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek járulék- és szocho-fizetéséről szóló tájékoztató

A fenti információs füzetekkel kapcsolatban az alábbi lényegi információkat emeljük ki.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékról szóló információs füzet tartalmazza, hogy 2023-ban a járulék mértéke emelkedett, így annak mértéke az idei évtől havi 9.600 forint, törthónap esetén napi 320 forint.

Az SZJA adóalap-kedvezményekről szóló tájékoztatóban már szerepelnek a 30 év alatti anyákat megillető adóalap-kedvezmény szabályai, valamint a családi kedvezmény tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekekre vonatkozó rendelkezések is. A 30 év alatti anyák, valamint a 25 éven aluli fiatalok adókedvezményével kapcsolatban az idei évben igénybe vehető kedvezmény mértéke nőtt a KSH közleménye szerinti nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset növekedésével, így az érvényesíthető kedvezmény egy hónapban 499.952 forint lett, amely 74.993 forint adómegtakarítást jelent.

A társas vállalkozók, gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek járulék- és szociális hozzájárulási adófizetésről szóló tájékoztatóban a járulékfizetési alsó határra vonatkozó információk is frissültek. A minimálbér növekedésével az érintett kör részére a minimum fizetendő járulék megegyezik a 2023-as minimálbér (232.000 forint) után számított 18,5%-os társadalombiztosítási járulék összegével, míg a szocho esetében az adó alapja e kör esetében minimum a minimálbér 112,5%-a kell, hogy legyen (azaz 261.000 forint), és ezután kell a 13%-os adót megfizetni.

Kezdődik a 2022-es évre vonatkozó személyi jövedelem adóbevallási időszak

Az adóhatóság arról tájékoztat, hogy a 2022-es bevételek tekintetében szerzett jövedelmek bevallásának több módja is lehetséges.

A NAV 2023. március 15-től elérhetővé teszi KAÜ (ügyfélkapu, e-személyi, arcképes és telefonos azonosítás) az SZJA-bevallás tervezeteket az alábbi adóalanyi kör részére:

 • magánszemélyek
 • mezőgazdasági őstermelők
 • áfafizetésre kötelezett magánszemélyek
 • egyéni vállalkozók

Kiemeli az adóhatóság, hogy a tervezeten bizonyos esetekben szükséges a módosítások eszközölése, és jóváhagyni kizárólag azután lehet, hogy ezek megtörténtek. Ez igaz többek között az egyéni vállalkozókra, a külföldről jövedelmet szerzőkre, áfa-fizetésre kötelezett magánszemélyekre és őstermelőkre. Ezeken kívül egyes speciális esetekben is szükséges a tervezet módosítása.

Fontos, hogy abban az esetben, ha a magánszemélynek csak olyan bevétele volt, amelyről a kifizető év közben nem küldött adatot az adóhatóságnak, vagy bevétele nem kifizetőtől származik, úgy az általános szabályok szerint maga kell, hogy elkészítse adóbevallását. Ugyanez igaz azokra, akik módosítanák, kiegészítenék tervezetüket, de nem rendelkeznek ügyfélkapu-regisztrációval. Ebben az esetben a 22SZJA nyomtatványon lehet elkészíteni az adóbevallást, amelyet a NAV már elérhetővé tett.

A bevallás benyújtásának határideje egységesen: 2023. május 22.

Későbbi NAV-figyelőinkben és cikkeinkben részletesebben foglalkozunk majd a bevallással kapcsolatos teendőkkel.

Elérhetők az adóelőleg-nyilatkozatok a 2023. évi SZJA-kedvezményekhez.

Az adóhatóság elérhetővé tette, és már online kitölthetők a 2023. évi adóelőleg-nyilatkozatok, amelyek arra szolgálnak, hogy a munkáltatók, kifizetők már év közben az egyes kedvezmények figyelembevételével vonják le a magánszemélyt terhelő személyi jövedelemadót.

A nyilatkozatok kitölthetők az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban, ahol meg kell adni a munkáltató, kifizető nevét és adószámát, és amelyet a NAV a kitöltést követően továbbít a munkáltató részére. Az ONYA felületén a nyilatkozatok frissültek, így már elérhetők a családi kedvezményhez kapcsolódó, beteg gyermekre vonatkozó nyilatkozatok, illetve a 30 év alatti anyák kedvezményére vonatkozó dokumentumok is.

Papír alapon is lehetőség van a kitöltésre, amelyhez a nyomtatványok és a kitöltési útmutatók egyaránt elérhetők a NAV honlapján.

Adóvilág – a NAV hivatalos lapja 2023-tól

2023-tól az Adóvilág, a NAV hivatalos lapja 26 évfolyam után nem jelenik meg nyomtatott formában, hanem online formában, az adovilag.hu honlapon lesznek elérhetők az egyes cikkek.

Az eddig megszokottakhoz hasonlóan, egyes tartalmak előfizetéshez kötöttek lesznek, míg egyes cikkek ingyenesen, regisztráció és előfizetés nélkül elérhetők.

A jövőben cikkeinkben igyekszünk szemlézni az elérhető tartalmakat.

Gépjárműadó

A NAV elkezdi kiküldeni a gépjárműadóra vonatkozó értesítőket és határozatokat azoknak, akiknek a gépjárműve január 1-jén forgalomban volt. Határozatot azok kapnak, akiknek adókötelezettsége az előző évhez képest változott, értesítőt pedig azok, akiknek adójuk nem változott.

A határozatok/értesítők elérhetők az ügyfélkapu tárhelyen, ha pedig nem rendelkezik a kötelezett regisztrációval, úgy papíralapon küldi meg a NAV ezeket.

A befizetési határidők a gépjárműadó esetében az alábbiak szerint alakulnak:

 • az első részlet március 15-éig esedékes (ténylegesen a munkaszüneti nap miatt március 16-ig)
 • a második részlet pedig szeptember 15-éig

Az adót meg lehet fizetni a NAV mobilalkalmazás Gépjárműadó menüpontjában; a levélben található linken; átutalással; vagy csekken, amelyet telefonon vagy SMS-ben, levélben, nyomtatványon, illetve az ügyfélszolgálaton lehet igényelni.

Adótraffipax

Baranya vármegyében január 16. és 22. között hétfőn Komlón, Kossuth Lajos utcai üzletekben, szerdán Pécsett, a menüztetést végző éttermekben, pénteken pedig Pécsett az Árkád Bevásárlóközpont ékszerboltjaiban ellenőriznek az adóhatóság munkatársai.

Tolna vármegyében 2023. január 16. és 20. között a piacokat és az élelmiszerboltokat ellenőrzik az alábbi helyszíneken:

 • január 16, hétfő – Dombóvár,
 • január 17, kedd – Bonyhád,
 • január 18, szerda – Szekszárd,
 • január 19, csütörtök – Tamási,
 • január 20, péntek – Paks
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram