Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Kiegészítésre váró bevallás-tervezetek és szezonális árusítók ellenőrzése | NAV-Figyelő 19. hét

15 május 2023

Az egyéni vállalkozók, áfás magánszemélyek és őstermelőknek is segítséget nyújthat a bevallás-tervezet

Az egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők és az áfás magánszemélyek is hozzáférnek bevallás-tervezetükhöz, amelyet azonban nekik vagy ki kell egészíteni, vagy saját maguknak kell kitölteniük a 22SZJA nyomtatványt. A tervezet azonban az előzőekben felsorolt adózói kör részére is segítség lehet.

A NAV által esetükben készített tervezet csak egy ajánlat, az automatikusan nem válik bevallássá, azaz az abban szereplő adatokat ki kell egészíteni a vállalkozói, önálló, valamint őstermelői tevékenységből származó jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel. Kiegészítés hiányában nem válik bevallássá a NAV által előkészített tervezet, és a bevallást be nem nyújtottként kell kezelni.

A tervezetekben szereplő adatok a kifizetők, munkáltatók által év közben beküldött bevallásokból származnak, így azok számára nyújthat segítséget az adóhatóság által előkészített bevallás-tervezet, akiknek ilyen jellegű jövedelme is volt a 2022-es évben.

Ha az az adózó, akinek automatikusan nem változik bevallássá tervezete május 22-éig elmulasztja a módosítást, kiegészítést, vagy saját maga nem készít, és nem nyújt be teljes értékű szja-bevallást, a NAV tizenöt napos határidővel felhívja a figyelmét, hogy pótolja a hiányt.

Ettől a héttől kezdve, egészen május 22-ig a NAV Infóvonala tovább elérhető valamennyi nap, valamint hétvégén is lehet a 1819-es telefonszámon segítséget kérni az SZJA-bevallássokkal kapcsolatban.

Adótraffipax

Baranya megyében május 15. és 21. között hétfőn Pécsett, az Éva utcai boltokban, szerdán Kozármislenyben a vendéglátóhelyeken, csütörtökön pedig ismét Pécsett, a Jókai téri üzletekben ellenőriznek majd a NAV munkatársai. Az ipari és keresekdelmi telephelyeken az ellenőrzések továbbra is folyamatosak.

Fejér megyében május 15. és 31. között a szezonáliszöldség- és gyümölcskereskedők számíthatnak ellenőrzésekre.

Komárom-Esztergom megyében szintén a szezonzöldségek- és gyümölcsök árusítói számíthatnak ellenőrzésekre május 15. és 19. között.

Hajdú-Bihar megyében az építkezéseken kell az adóhatóságra számítani május 16-án.

Nógrád megyében a biztonsági őrök, vagyonőrök és portások bejelentését ellenőrzik elsősorban ezen a héten az alábbi helyszíneken. Emellett, a pénztárgépek megfelelő használatával kapcsolatban a készpénzkészlet egyezősége és a megfelelő áfagyűjtők használata lesz még fókuszban:

  • május 15, hétfő – Rétsági járás
  • május 16, kedd – Balassagyarmati járás
  • május 17, szerda – Pásztói járás
  • május 18, csütörtök – Bátonyterenyei járás
  • május 19, péntek – Salgótarjáni járás

Tolna megyében május 15. és 19. között a piacokon, illetve a szezonális termékeket árusítóknál ellenőriz majd a NAV az alábbi helyszíneken:

  • május 15, hétfő – Dunaföldvár
  • május 16, kedd – Paks
  • május 17, szerda – Szekszárd
  • május 18, csütörtök – Tamási
  • május 19, péntek – Tolna

Zala megyében május 10. és június 2. között a szezonáruk kereskedőit (zöldség, gyümölcs), a kertészeteket, illetve a palántákat árusítókat ellenőrzik.

Csongrád-Csanád megyében a szegedi, belvárosi adózók számíthatnak ellenőrzésekre május 12. és 21. között.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram