Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Transzferár adatszolgáltatás, közelegnek a májusi adóbevallási határidők | NAV-Figyelő 18. hét

8 május 2023

Május – határidők a naptári éves adózóknak

A május hónap végéhez közeledve, a naptáti évhez igazodó üzleti éves adózók számára számos, adózási szempontból fontos határidő közeleg.

A beszámolók, társaságiadó- és kisvállalati adóbevallások mellett, szintén az adóévet követő 5. hónap utolsó napja a határidő a helyi iparűzési adó, innovációs járulék, kiskereskedelmi adó bevallásának is, így a május 31 több adónem szempontjából is fontos határidő az idei évben is.

Gyakran ismételt kérdések a TP adatszolgáltatással kapcsolatban

A NAV honlapján közzétette a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket, illetve az azokhoz tartozó válaszokat a TP adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban.

A Tao tv. szabályai alapján adatszolgáltatási kötelezettsége van azon adóalanyoknak, akik a társasági adó hatálya alá tartoznak, nem kisvállalkozások vagy/és közhasznú nonprofit gazdasági társaságok, illetve amelyekben az állam nem rendelkezik többségi befolyással (akár közvetetten is). Az adatszolgáltatásra egyébként azok kötelezettek, akiket terhel a transzferár-nyilvántartási kötelezettség is.

A NAV által közzétettek kitérnek arra is, hogy mely vállalkozások számítanak kapcsolatnak az adatszolgáltatási kötelezettség kapcsán, hogy a mentesülési értékhatárt (100 millió forint) miként kell vizsgálni, hogy a mely időszaktól kell adatot szolgáltatni, illetve, hogy technikailag milyen formában kell eleget tenni a kötelezettségnek.

A fentieken túl továbbá, számos, hasznos információkkal látja el az adóhatóság az adózókat arra vonatkozóan, hogy miként tudják az adatszolgáltatási kötelezettségüket maradéktalanul teljesíteni, miként tudnak hibás adatot javítani, illetve, hogy mikre kell a kitöltéskor különös figyelmet fordítani.

Az adatszolgáltatást az éves társaságiadó-bevallások ATP-01, ATP-KV lapjain kell teljesíteni. A bevallás NY lapján jelölnie kell az adózónak, ha adatszolgáltatásra kötelezett. Fontos, hogy az ATP lapokat ügyletenként kell tölteni.

Az adatszolgáltatás tehát az adott adóévi TAO-bevalláshoz kapcsolódó nyomtatvány és a külön lapok a TAO-bevallás részét képezik. Ezért, ha az adózó adminisztrációs hibát követ el és a beküldött nyomtatvány elírást, vagy egyéb hibát tartalmaz, ami nem érinti az adót, adóalapot, lehetőség van az általános rendelkezések szerint helyesbítésre.

Az adatszolgáltatási kötelezettségről már korábban is beszámoltunk cikkeinkben, illetve specialistáink örömmel segítenek valamennyi, transzferárazást érintő kérdésben.

Hosszabb nyitvatartással várja a NAV az ügyfeleket az SZJA-bevallás utolsó hajrájában

Az adóhatóság arról tájékoztat, hogy a fővárosi, illetve a vármegyei központi ügyfélszolgálatok május 15. és 22. között rendkívüli nyitvatartással várják majd az ügyfeleket. Ebben az időszakban valamennyi napon egységesen 8:30 és 18:00 között tartanak nyitva a kijelölt ügyfélszolgálatok.

Ha bárkinek kérdése lenne a tervezetekkel kapcsolatban, általános tájékoztatás előzetes regisztráció nélkül is kérhető az ingyenesen hívható NAV Infóvonalon, a 1819-es telefonszámon.

Májusban az Infóval is bővített időtartamban érthető el, május 15. és 19. között 8:30-tól 18:00 óráig, hétvégén (május 20-án és 21-én) 8:30- tól 13:30-ig, május 22-én pedig 8:30-tól egészen 20:00 óráig.

Pénteken 13:30, a többi hétköznapi napon és hétvégén 16:00 óra után azonban kizárólag a személyijövedelemadó-bevallással kapcsolatban kérhető segítség.

Adótraffipax

Baranya megyében május 8. és 14. között kedden Pécsett, az Alkotmány utcai és Xavér utcai éttermekben, szerdán az óra- és ékszerüzletekben, csütörtökön pedig Orfűn és Abaligeten, a vendéglátóhelyeken ellenőriznek. A megyei építkezéseken az ellenőrzések továbbra is folyamatosak.

Nógrád megyében a papaír- és írószerüzleteket ellenőrzi majd az adóhatóság az alábbi helyszíneken:

 • május 8, hétfő – Pásztói járás
 • május 9, kedd – Bátonyterenyei járás
 • május 10, szerda – Balassagyarmati járás
 • május 11, csütörtök – Salgótarjáni járás
 • május 12, péntek – Szécsényi járás

Heves megyében 2023. májusában a közterületi zöldségpalántákat és virágokat árusító vállalkozások számíthatnak a NAV ellenőrzéseire.

Tolna megyében a vendéglátóhelyeken tart majd az adóhatóság ellenőrzéseket az alábbi helyszíneken:

 • május 8, hétfő – Hőgyész
 • május 9, kedd – Bonyhád
 • május 10, szerda – Szekszárd
 • május 11, csütörtök – Dombóvár
 • május 12, péntek – Paks

Somogy megyében a 19. hét során a:

 • szezonális zöldség- és gyümölcskereskedők,
 • kertészetek és palántákat értékesítők, valamint a
 • jövedéki kiskereskedők

számíthatnak ellenőrzésekre.

Hajdú-Bihar megyében május 13. és 14. között a debreceni Mihály-napi vásáron és annak környékén tartanak majd ellenőrzéseket az adóhatóság munkatársai, elsősorban a kiskereskedőknél és vendéglátóknál. A megyei építkezéseken az ellenőrzések továbbra is folyamatosak.

Komárom-Esztergom megyében május 8. és 12. között a következő helyszíneken végez a NAV ellenőrzéseket célzott kiválasztás alapján:

 • május 8, hétfő – Komárom
 • május 9, kedd – Tata
 • május 10, szerda – Sárisáp, Dág, Csolnok
 • május 11, csütörtök – Esztergom
 • május 12, péntek – Tatabánya
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram