Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Újra fizetni kell a turizmusfejlesztési hozzájárulást, postán érkeznek az SZJA tervezetek | NAV-Figyelő 17. hét

2 május 2023

Érkeznek a postai úton kért bevallástervezetek

Azoknak, akik postai úton kérték, illetve azoknak, akiknek nincs online hozzáférésük (KAÜ-azonosító), azonban tervezetük ezer forintnál több visszatérítendő vagy befizetendő adót tartalmaz, május 2-áig küldi meg a NAV az általa tervezetként előkészített bevallást.

A levél általánosságban tartalmaz egy rövid tájékoztatót, az adóbevallási tervezetet, az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot (22EGYSZA) és az annak visszaküldésére szolgáló válaszborítékot.

Kiegészítő nyilatkozatot is kapnak a küldemény részeként azok, akiknek a hibátlan tervezete visszaigényelhető vagy befizetendő adót tartalmaz és nincs KAÜ-azonosítójuk.

Akik egyetértenek a tervezettel, azoknak nem kell módosítaniuk annak tartalmát, a visszaigényelhető adót tartalmazó tervezet esetén pedig elég a kiegészítő nyilatkozatot aláírva visszaküldeni, melyben kiválasztható, hogy a visszaigényelhető összeget a hatóság postai úton vagy átutalással juttassa el. Az összeg kiutalása a beérkezéstől számított 30 napon belül megtörténik.

Ha befizetendő adót tartalmaz a tervezet, a csatolt kiegészítő nyilatkozaton jelölhető a részletfizetés.

Szintén feltüntethető, hogy az adózó melyik önkéntes pénztárhoz kívánja a rendelkezés összegét utaltatni, ha több pénztárnak is tagja volt.

Aki egyetért a tervezettel és kiegészítő nyilatkozatot sem kapott, nem kell tennie semmit – egyéni vállalkozók, őstermelők és áfás magánszemélyek kivételével – a tervezetből automatikusan bevallás lesz.

Azoknak viszont, akik nem értenek egyet a tervezetben szereplő adatokkal, a 22SZJA (2253) bevallást kell benyújtaniuk 2023. május 22-éig.

A mezőgazdasági őstermelők nyilatkozhatnak arról, hogy az e tevékenységből származó bevételük nem haladta meg az 1 200 000 forintot. Kiegészítő nyilatkozat csak akkor tehető, ha a tervezet tartalmaz minden olyan jövedelmet, amelyről bevallást kell benyújtani.

Az SZJA 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni egészen május 22-éig.

Egyszerűbb lehet a hitelkérelem benyújtása – keresetkimutatás

A NAV által kiállított online keresetkimutatás megkönnyítheti a személyes ügyintézés nélküli hitelkérelmezést. A NAV Ügyfélportáljáról azonosítás követően igényelhető keresetkimutatás, amely NAV szervezeti aláírással hitelesített pdf-ként is letölthető, illetve elektronikus állományként közvetlenül továbbítható a pénzintézeteknek is (amelyeknél erre lehetőség van).

A kimutatás hitelesen tanúsítja a lekérdező munkáltatója, kifizetője által bevallott jövedelem- és járulékadatokat 12 hónapra visszamenőleg.

Az igénylés néhány percet vesz igénybe, az Ügyfélportálon pedig azonnal elérhetővé válik a keresetkimutatás, amely letölthető, illetve továbbítható is.

Újra kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni

2023 március 31-én lejárt a turizmus-vendéglátás ágazatot érintő moratórium, így újra szükséges turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetnie az érintetett adózóknak.

Az ellenérték fejében és nem közvetített szolgáltatásként nyújtott kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás, valamint az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (TESZOR’15.56.10-ből) után a hozzájárulást 2023. április 1-jétől kell újra megállapítani, bevallani és megfizetni. A hozzájárulás bevallására a 23TFEJLH jelű nyomtatvány szolgál, amelyhez a következő határidők kapcsolódnak.

Az érintett adózók közül

  • a havi bevallóknak először az április 1-30. közötti időszakról május 22-éig,
  • a negyedéves bevallóknak a 2023/II. negyedévről július 20-áig,
  • az éves bevallóknak a 2023-as évről 2024. február 26-áig

kell bevallást benyújtaniuk, azzal, hogy az éves bevallóknak a hozzájárulás alapjának megállapításakor figyelmen kívül kell hagyni a 2023. január 1 és március 31. közötti időszakot.

A NAV arról tájékoztat, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a szálláshely-szolgáltatók, vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetőinek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) továbbított forgalmi adatait. A hatóság kockázatelemző munkája során összeveti az NTAK-adatokat a bevallások adataival, és ha eltérést tapasztal, intézkedik.

Adótraffipax

Baranya megyében május 1. és 7. között szerdán Pécsett, az autó- és gumiszervizeket, csütörtökön Villányban a bortermelőket, pénteken pedig ismét Pécsett, az élelmiszerboltokat ellenőrzik. A megyei ipari és kereskedelmi telephelyeken továbbra is kell ellenőrzésekre számítani.

Bács-Kiskun megyében az alábbiak szerint kell ellenőrzésekre számítani:

  • május 4, csütörtök – Tompa, Kelebia, Balotaszállás, Kisszállás
  • május 9, kedd – Ágasegyháza, Izsák, Orgovány

A középiskolai ballagások közeledtével a megyei igazgatóság munkatársai ellenőrizni fogják továbbá a virág-, ajándék-, valamint ékszerboltokat is.

Fejér megyében május 2. és 5. között az iskolai büfékben kell ellenőrzésekre számítani.

Hajdú-Bihar megyében május 4. és 5. között az anyák napjához kapcsolódóan a virág-, ajándék-, édesség- és ékszerárusítókat ellenőrzik. Emellett, a megyei építkezéseken az ellenőrzések folyamatosak.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében május hónapban a vendéglátóegységeket üzemeltető vállalkozások számíthatnak az adóhatóság ellenőrzésére. Emellett a megyei építkezéseken az ellenőrzések továbbra is folyamatosak.

Komárom-Esztergom megyében május 2. és 5. között azon adózókat ellenőrzik, akiknél az elmúlt 3 évben nem tartott helyszíni ellenőrzést a z adóhatóság.

Nógrád megyében május 2. és 5. között az alábbi helyszíneken számíthatnak ellenőrzésekre a fagylaltozók.

  • május 2, kedd – Rétsági járás
  • május 3, szerda – Pásztói járás
  • május 4, csütörtök – Balassagyarmati járás
  • május 5, péntek – Salgótarjáni járás
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram