Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Közelgő szja-határidők, részletfizetési lehetőségek | NAV-Figyelő 16. hét

24 április 2023

Kevesebb mint egy hónap az SZJA-bevallások benyújtására

A 2022. évi személyi jövedelemadó-bevallások benyújtásának, illetve az adóhatóság által elkészített tervezetek véglegesítésének, módosításának, avagy változtatás nélküli nyugtázásának határideje idén május 22.

Fontos, hogy az egyéni vállalkozóknak, nem kifizetőtől (is) jövedelmet szerzőknek a tervezetüket ki kell egészíteniük.

A NAV valamennyi szakmai anyagában emlékeztet arra is, hogy ugyanúgy május 22-éig lehet az éves adó 1+1%-áról rendelkezni is. A rendelkezések megtehetők online az eSZJA felületen, papír alapon a bevallással egyidejűleg vagy külön, sőt, a munkáltató is összegyűjtheti azokat (szigorú előírások mentén).

A vallási közösségek, kiemelt költségvetési előirányzat részére korábban tett nyilatkozat visszavonásig érvényben marad, azonban a civil szervezetek számára történő felajánláshoz minden évben új nyilatkozat benyújtása szükséges.

Részletekben is megfizethető az SZJA

Az éves bevallásban fizetendő adóként jelentkező SZJA és szochó, amennyiben a kettő együttes összege az 500 ezer forintot nem haladja meg, idén is pótlékmentesen, részletfizetésben teljesíthető kérelem alapján.

A részletfizetés feltétele, hogy a még fizetendő személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó összege ne haladja meg a félmillió forintot, valamint a magánszemély ne legyen áfa fizetésére kötelezett és ne végezzen vállalkozói tevékenységet. Emellett, az erre vonatkozó kérelmet a bevalláson jelölni kell.

Az első részlet megfizetésének határideje 2023. május 22. A további részleteket, a kérelmezett hónapok számától függően a következő hónap(ok) 22-éig kell megfizetni. Ha az esedékes részlet befizetése elmarad, a kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást egy összegben kell megfizetni. Ilyenkor a NAV a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel.

A fizetési kedvezmény engedélyezéséről a NAV nem küld külön értesítést, csak az kap visszajelzést, aki nem felel meg a pótlékmentes részletfizetés feltételeinek.

Aki nem jogosult a pótlékmentes részletfizetésre, vagy tartozását tizenkét hónapnál több részletben tudná csak megfizetni, kérheti az általános szabályok szerinti fizetési könnyítést.

Adótraffipax

Baranya megyében április 24. és 30. között hétfőn Pécsett, a fehérneműboltokban, kedden Siklóson és Harkányban az italboltokban, majd szerdán ismét Pécsett, a zálogházakban ellenőriznek majd a NAV munkatársai.

Villányi BorZsongás Fesztivál és a Pécsi Egyetemi Napok árusai, szolgáltatói is számíthatnak helyszíni ellenőrzésekre, míg az iparudvarokban az ellenőrzések folyamatosak.

Csongrád-Csanád megyében május 4. és 6. között Bakson, Csanyteleken valamint Pusztaszeren ellenőriznek majd az adóhatóság munkatársai.

Hajdú-Bihar megyében a megyei kiskereskedők, vendéglátók számíthatnak ellenőrzésekre április 24-én.

Komárom-Esztergom megyében a gumiszervizeket ellenőrzik majd április 24. és 28. között.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a megyei építkezések mellett az alábbi helyszíneken kell ellenőrzésekre számítani:

  • április 24, hétfő – Karcag és környéke
  • április 25, kedd – Újszász és környéke
  • április 26, szerda – Tiszabura és környéke
  • április 27, csütörtök – Kunhegyes és környéke
  • április 28, péntek – Szolnok és környéke
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram