Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Kripto-ügyletek a bevallásban és májusi üzemanyagárak | NAV-Figyelő 15. hét

17 április 2023

Közzétette a NAV a 2023. májusra vonatkozó üzemanyagárakat

A NAV a Hivatalos Értesítőben közleményében közzétette a május hónapra vonatkozó, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárak, ezek a következők.

Ólmozatlan motorbenzinGázolajKeverékLPG autógázCNC autógáz
2023. május616 Ft/l606 Ft/l666 Ft/l      359 Ft/l899 Ft/kg

A kripto-ügyletekből származó jövedelem és az SZJA bevallás

Az adóhatóság közzétett egy rövid tájékoztatót, amelyben a kriptoeszközökkel végzett ügyletekből származó jövedelem adózását mutatja be.

A NAV kiemeli, hogy a 2022-es évben ebből származó jövedelmet fel kell tüntetni a személyi jövedelemadó-bevallásban. Ehhez a legfontosabb információk pedig a következők.

 • A kriptoeszközökből származó jövedelem külön adózó jövedelem, így azután 15 százalék szja-t kell fizetni, amelyet május 22-ig az általános adóbevalláson kell feltüntetni.
 • Az adott évi, igazolt költségek, így például a kriptoeszköz vételára vagy a bányászathoz kapcsolódó, igazolt kiadások levonhatók a bevételből. A jövedelem után fizetendő adó adókiegyenlítéssel csökkenthető az ügyleti veszteség adótartamának megfelelő mértékkel.
 • Mindemellett, a 2021 előtti ügyletek után, aki jövedelmet SZJA-bevallásában nem állapított meg, ezen ügyletek eredményét 2022-es ügyleti eredményként veheti figyelembe.

A jövedelem megállapítása

A kriptoeszközökkel végzett ügyletek jövedelme után csak akkor kell adózni, ha azokat valós vagyoni értékre, például valamely törvényes fizetőeszközre váltják, vagy abból ingóságot, ingatlant vásárolnak (így például kriptoeszköz másik kriptoeszközre való váltásakor nem).

A kriptoeszközzel végrehajtott ügyletekből az adóévben elért ügyleti nyereség, vagyis a jövedelem után 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni.

A jövedelem kiszámításához a kriptoeszközzel végzett ügyletek tárgyévi összes bevételéből le kell vonni a kriptoeszköz megszerzésére fordított összes tárgyévi igazolt kiadást. A kiadásokba beszámítható a konkrét ügylethez nem kapcsolódó, de a kriptoeszközök tartásával összefüggő tárgyévi igazolt valamennyi kiadás, így például a díjak, jutalékok is.

Ha a bevételek összege több, mint a kiadásoké, akkor ügyleti nyereség keletkezik, ha pedig a tárgyévi kiadások összege meghaladja a bevételek összegét, akkor ügyleti veszteséget kell megállapítani.

Megszerzésre fordított tárgyévi kiadásként vehető figyelembe

 • kriptovaluta vásárlásakor a vételár;
 • kriptovaluta bányászatakor a tevékenység érdekében felmerült igazolt kiadás;
 • a vagyontárgy megszerzésére fordított, igazolt kiadás, de legfeljebb a vagyontárgy értékesítéskori szokásos piaci értéke, ha a kriptoeszközt a magánszemély valamilyen vagyontárgy, például ingóság, ingatlan értékesítésekor, annak ellenértékeként szerezte;
 • a megszerzett kriptoeszköznek a bevételszerzés időpontjára megállapított szokásos piaci értéke, ha a kriptoeszközt a magánszemély tevékenység, szolgáltatásnyújtás ellenértékeként szerezte.

Az ügyleti nyereség és az ügyleti veszteség kiszámításakor a 2022-ben kriptoeszköz megszerzésére fordított, igazolt kiadást akkor is figyelembe kell venni, ha 2022-ben ezt a kriptoeszközt a magánszemély nem váltotta valós vagyoni értékre.

Nem kell adózni, ha az ügyletből származó bevétel nem több, mint a bevallással értintett évben érvényes minimálbér 10 százaléka, vagyis 20 000 forint, és

 • a bevétel megszerzésének napjára más, azonos tárgyú ügyletből a magánszemély nem szerez bevételt, valamint
 • az adóévben e bevételek összege a minimálbért, vagyis a 200 000 forintot nem haladja meg.

A kriptoügyletből származó jövedelmet a magánszemélynek az önállóan elkészített 22SZJA-bevallásában fel kell tüntetnie, vagy azzal ki kell egészítenie a NAV által elkészített adóbevallási tervezetet az eSZJA felületen.

Veszteség

Az adóbevallásban az ügyleti veszteséget fel kell tüntetni, ha a magánszemély a soron következő két adóévben azt figyelembe szeretné venni. Fontos, hogy az adókiegyenlítés csak akkor alkalmazható, ha a veszteség keletkezésének adóévére vonatkozó bevallásban a veszteség összegét feltüntették.

Az adókiegyenlítéssel a kriptoügyletből származó jövedelem után fizetendő adó csökkenthető az ügyleti veszteség adótartalmának megfelelő összeggel. Az adókiegyenlítés összege az adóévben, vagy az azt megelőző két évben bevallott kriptoügyletből származó veszteség 15 százaléka, amiből le kell vonni a már érvényesített adókiegyenlítés összegét.

Korábbi, be nem vallott kripto-jövedelem

Ha valaki a 2021. adóévet megelőzően kriptoeszközzel végrehajtott ügyletben bevételt szerzett, de azután jövedelmet nem állapított meg, akkor ezeknek az ügyleteknek az eredményét 2022. évi ügyleti eredményként veheti figyelembe.

A 2021-es adóévet megelőző adóévekben végrehajtott kriptoügyleteknél nem adóévenként kell az eredményt megállapítani, hanem minden bevételt és minden kiadást, ügyleti költséget egybe kell számolni, és ezt kell a 2022. év ügyleti eredményeként figyelembe venni.

A kiszámított jövedelmet a 2022. évre vonatkozó szja-bevallásban kell feltüntetni. Az adót a bevallási határidőig, azaz 2023. május 22-ig kell megfizetni. Ezzel a megengedő szabállyal elkerülhető a korábbi évek bevallásainak önellenőrzése, illetve a pótlékfizetési kötelezettség.

Adótraffipax

Baranya megyében április 17. és 23. között kedden Pécsett, a Király utcai és a Széchenyi téri cukrászdákban, szerdán Szigetváron, a Zrínyi tér és a József Attila utcai vendéglátóhelyeken, csütörtökön pedig Mohácson, az építőanyag-kereskedőknél ellenőriznek. A megyei építkezéseken az ellenőrzések folyamatosak.

Veszprém megyében április 17. és 21. között az alábbi járásokban ellenőrzik majd a számítástechnikai és telekommunikációs termékek kereskedőit:

 • április 17, hétfő – Várpalota
 • április 18, kedd – Veszprém
 • április 19, szerda – Balatonfüred
 • április 20, csütörtök – Pápa
 • április 21, péntek – Ajka

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az alábbi településeken kell ellenőrzésekre számítani:

 • április 17, hétfő – Tiszaföldvár és környéke
 • április 18, kedd – Jászberény és környéke
 • április 19, szerda – Szolnok és környéke
 • április 20, csütörtök – Kunszentmárton és környéke

A megyei építkezéseken az ellenőrzések folyamatosak.

Tolna megyében április 17. és 21. között az építkezéseket és építőanyag-kereskedéseket ellenőrzik, várhatóan az alábbi helyszíneken:

 • április 17, hétfő – Tolna
 • április 18, kedd – Paks
 • április 19, szerda – Dombóvár
 • április 20, csütörtök – Bonyhád
 • április 21, péntek – Szekszárd

A NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. április 17. és 20. között SzirmabesenyőnSajókeresztúron és Sajóbábonyon ellenőrznek majd a miskolci járásban.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében április 17. és 22. között a következő településeken kell ellenőrzésekre számítani:

 • április 17, hétfő – Újfehértó, Nyíregyháza, Rakamaz
 • április 18, kedd – Újfehértó, Gyulaháza
 • április 19, szerda – Kisvárda, Nyírkalász
 • április 20, csütörtök – Nyírpilis, Encsencs
 • április 21, péntek – Nyíregyháza
 • április 22, szombat – Nyíregyházat
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram