Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Utólag érvényesíthető SZJA-kedvezmények | NAV-Figyelő 14. hét

11 április 2023

Évközben igénybe nem vett szja-kedvezmények

A NAV arról tájékoztat, hogy az SZJA bevallásban egyösszegben igényelhetők azok a kedvezmények, amelyeket a magánszemélyek évközben nem érvényesítettek, azaz havonta nem vettek igénybe. Ehhez a jogosultsággal és a visszaigényléssel kapcsolatos adatok kitöltése szükséges.

Valamennyi adókedvezmény érvényesíthető a bevallásban, függetlenül attól, hogy azt adóelőleg formájában érvényesítette-e a magánszemély.

A 25 év alatti fiatalok kedvezménye alapján a jogosultaknak a kedvezmény havi összegéig nem kell szja-t fizetniük, amely 2022-ben 433 700 forint volt, így ez havi 65 055 forint adómegtakarítást jelent. A 25 év alattiak utoljára abban a hónapban érvényesíthetik a kedvezményt, amelyben a 25. életévüket betöltik.

A személyi adóalap-kedvezmény havi mértéke tavaly havi 66 700 forint volt, amely 10 005 adómegtakarítást jelentett. Erre azok jogosultak, akiknek a kormányrendeletben meghatározott betegsége van, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Az első házasok kedvezménye továbbra is 24 hónapon keresztül vehető igénybe, amely a pároknak összesen havi 5000 forint adómegtakarítást jelent.

A családi kedvezménnyel az egy gyermeket nevelőknél 10 000, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként 20 000, a három vagy több gyermeket nevelőkén pedig gyermekenként 33 000 forinttal csökkenthető a havonta az adófizetési kötelezettség, amely most egyösszegben válik visszaigényelhetővé, ha valaki ezt év közben nem érvényesítette.

A NAV kiemeli, hogy amennyiben a bevallásban visszatérítendő, kiutalandó adó szerepel, abban az esetben a kiutaláshoz szükséges a bevallásban az ezzel kapcsolatos adatokat megadni, azaz vagy a bankszámlaszámot, vagy pedig a postacímet, attól függően, hogy a magánszemély miként szeretné az összeget megkapni.

A kedvezmények igénybevételéhez igazolásokat a bevalláshoz mellékelni nem szükséges, azonban ellenőrzés során a kedvezményekre való jogosultságot az érintett időszak vonatkozásában igazolni kell tudni.

Az egyes, kedvezményekkel kapcsolatos részletes információkat a NAV 73-as számú információs füzete tartalmaz.

Adótraffipax

Baranya megyében április 10. és 16. között szerdán Pécsett, a vitaminboltokban, csütörtökön Szigetváron és Szentlőrincen a számítástechnikai és telekommunikációs üzletekben, pénteken pedig Pécsett, a vásárcsarnok vendéglátóinál ellenőriznek majd az adóhatóság munkatársai. A megyei építkezéseken az ellenőrzések folyamatosak.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az alábbi helyszíneken kell ellenőrzésekre számítani:

  • április 12, szerda – Jászberény és környéke
  • április 13, csütörtök – Mezőtúr és környéke
  • április 14, péntek – Szolnok és környéke

A megyei építkezéseken is ellenőriznek a NAV munkatársai folyamatosan, ahol a szabályszerű foglalkoztatás lesz fókuszban.

Nógrád megyében április 11. és 14. között a gyógyászati segédeszközöket árusítók számíthatnak ellenőrzésekre az alábbi járásokban:

  • április 11, kedd – Pásztói járás
  • április 12, szerda – Rétsági járás
  • április 13, csütörtök – Balassagyarmati járás
  • április 14, péntek – Salgótarjáni járás

Heves megyében április hónapban a közterületeken zöldséget-, gyümölcsöt árusító vállalkozásoknál ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, illetve a jogszerű foglalkoztatást a NAV ellenőrei.

Komárom-Esztergom megyében április 11. és 14. között a távol-keleti termékek árusítóit ellenőrzik az adóhatóság munkatársai.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram