Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Körültekintésre int a NAV a K+F költségek adóalap kedvezményként való érvényesítésekor | NAV-Figyelő 10. hét

13 március 2023

1. Március 15-ig kell megfizetni a gépjárműadó idei első részletét

A NAV közleményében arról tájékoztat, hogy március 15-éig lehet befizetni az idei év első részletét a gépjárműadó kötelezettségek esetében.

A gépjárműadó-kötelezettségre vonatkozó értesítőket, illetve változó kötelezettség esetén a határozatokat a NAV elektronikusan vagy postai úton kézbesítette már az év első napján nyilvántartott üzembentartóknak, akik a belföldi forgalomban lévő, magyar rendszámú gépjárművek és pótkocsik után tartoznak az adó megfizetésével.

Az éves adókötelezettség egyösszegben is megfizethető az első részlettel egyidejűleg, egyébként az adó második részlete szeptember 15. napjáig esedékes.

A gépjárműadó megfizethető:

 • a NAV-Mobil alkalmazásból bankkártyával,
 • átutalással (számlaszám: 10032000-01079160)
 • személyesen az ügyfélszolgálatokon, bakkártyával
 • sárga csekken
 • a NAV ügyfélportálon indított befizetéssel

A nem természetes személyek részére a NAV-Mobil és a személyes befizetési módszer nem elérhető.

A NAV kiemeli, hogy átutalás esetén a kötelezett adóazonosító jelét vagy adószámát kell a közlemény rovatban feltüntetni, és nem a gépjármű rendszámát.

A gépjárműadót évi 13 ezer forintig nem kell megfizetnie a súlyos mozgáskorlátozott vagy egyéb fogyatékossággal élő üzembentartónak, valamint az őt rendszeresen szállító, közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának, amennyiben a személygépkocsi teljesítménye a 100kW-ot nem haladja meg. Nem kell továbbá adót fizeti a környezetkímélő gépkocsik után (elektromos és kibocsátásmentes autók, környezetkímélő motorkerékpár). A mentességeket a NAV ONYA felületén be kell jelenteni a GJADO nyomtatványon.

2. A K+F költségek elszámolása

Az adóhatóság közleményében tájékoztat a legfontosabb tudnivalókról a K+F költségek elszámolásával kapcsolatban, tekintettel arra, hogy a kutatás és fejlesztés tevékenységekre tekintettel számos ösztönző intézkedés van hatályban, mint ahogyan adóalap-, illetve adókedvezmény is, amelyek nem kizárólag a társasági adóban érvényesíthetők, hanem az innovációs járulék és a helyi iparűzési adó esetében is.

Az innovációs járulék és a helyi iparűzési adó alapja (amelynek kiindulási alapja a nettó árbevétel) a következő tételekkel csökkenthető:

 1. az eladott áruk beszerzési értékével,
 2. az alvállalkozói teljesítések értékével,
 3. az anyagköltséggel, valamint
 4. az alapkutatás, az alkalmazott kutatás, a kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségével (a K+F-költséggel).

Az adóhatóság tapasztalatai alapján azok, akik az innovációs járulék alapjának megállapításakor K+F-költséggel is csökkentik a nettó árbevételüket, gyakran tévesen járnak el.

Az érintett adózók sokszor a nettó árbevételüket – az összes anyagköltség mellett – olyan K+F-költséggel is csökkentik, amelyek anyagköltségeket is tartalmaznak.

Ez azt jelenti, hogy a K+F-költségek között olyan anyagköltséget is elszámolnak, melyet már az összes anyagköltségben is figyelembe vettek, ezáltal pedig duplán csökkentik a nettó árbevételt, amely helytelen.

A kedvezmények jogszerű igénybevételéhez az adóhatóság kiemeli, hogy a helyi iparűzési adó alapjának – és ezáltal az innovációs járulék alapjának – megállapításakor a felmerült költséget csak egyszer, egy jogcímen lehet figyelembe venni.

3. Desk audit segíti a döntést az áfakiutalásoknál

A NAV a kockázatosnak nem minősülő adózóknál egy desk audit eljárásban, óriási informatikai adatvagyonát felhasználva elemzi az adózók gazdasági tevékenységét. A desk audit segítségével felfedezhető számos hiba például az online számlaadatok és bevallások közötti eltérések alapján is.

Ha az adatok egyeznek, a NAV kiutalja a kért pénzösszeget, de ha a feltárt kockázat jelentős, ellenőrzést rendel el.

Az adózók közreműködése nélkül zajló fenti eljárás egyaránt támogatja a gazdasági szereplők fizetőképességét és a központi költségvetés védelmét.

4. Részletes bemutató jelent meg az eNyugta koncepció főbb elemeiről

Célok és tervezési alapelvek között kiemeli a NAV, hogy az elektronikus nyugtaadás hozzájárul a vásárlók adattudatosságának erősítéséhez és a kereskedelmi adminisztráció csökkentéséhez. Nem titkolt célja továbbá az áfarés további csökkentése és segítségével adatot nyer a NAV a nem pénztárgépes szektorokról is.

Jelenleg a számítógépes nyugta és a kézi nyugta segítségével kiállított bizonylatok tekintetében nincs adatszolgáltatás. Az eNyugta koncepció megvalósításának kulcs eleme, hogy a jövőben érkezzen a NAV-hoz adat a számítógépes nyugta és a kézi nyugta alapján elszámolt bevételekről is.

Az ütemterv szerint a jogszabály elfogadása 2023. ősszel várható. A NAV addig is várja az adózók kérdéseit, észrevételeit és javaslatait.

5. Adótraffipax

 • Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai március 13. és 19. között hétfőn Pécsett, a lángossütőkben, kedden Mohácson, a vendéglátóhelyeken, csütörtökön pedig szintén Pécsett, a Colonia-Passage Üzletház üzleteiben ellenőriznek.

A Baranya megye építkezésein a hét bármely napján megjelenhetnek a hivatal munkatársai, ahol a dolgozók bejelentését, és a foglalkoztatás egyéb szabályainak a betartását vizsgálják.

 • Békés megye
 1. március 13. és 19. között a NAV Békés Megyei munkatársai a faiskolákban, valamint a dísznövény- és virágkertészetekben a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják.
 • Nógrád megye

A NAV Nógrád megyében 2023. március 13. és 17. között az alábbiak szerint tervez helyszíni ellenőrzéseket:

március 13. (hétfő)                     Balassagyarmati járás,

március 14. (kedd)                      Salgótarjáni járás,

március 16. (csütörtök)               Pásztói járás,

március 17. (péntek)                   Szécsényi járás.

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a hús- és hentesáruboltokban.

 • Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 11. héten vendéglátóegységekben és építkezéseken végez helyszíni ellenőrzést.

 • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2023. március 13. és 17. között az alábbi helyszíneken ellenőriz:

 • március 13. (hétfő) Fehérgyarmat és vonzáskörzete, Nyírbátor,
 • március 14. (kedd) Nyírbátor és vonzáskörzete,
 • március 16. (csütörtök) Levelek, Nyírtura,
 • március 17. (péntek) Nyíregyháza járás.

A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a jövedéki termékeket, a szabályos foglalkoztatást, az online pénztárgépek használatát, különösen a pénzkészlet egyezőséget, az adatkapcsolatot, valamint az éves felülvizsgálat elvégzését. Ezentúl az építőipari vállalkozásoknál továbbra is ellenőrzik a szabályos foglalkoztatást.

 • Veszprém megye

A NAV Veszprém megyei munkatársai 2023. március 13. és 17. között az építőipari szolgáltatókat és az építőanyag-kereskedőket ellenőriznek a megye építkezésein.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram