Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Új adókedvezmények, frissülő információs füzetek | NAV-Figyelő 1. hét

10 január 2023

1. Gyakori kérdésekre válaszolt a NAV a beteg gyermekek családi kedvezményével valamint a 30 év alatti anyák kedvezményével kapcsolatban

A NAV az újonnan elérhető, illetve a korábbi adókedvezményekben beállt változásokról közzétette a leggyakoribb kérdéseket válaszokkal.

Az egyik változás, hogy a beteg gyermeket nevelő családokat a 2023-as évtől növelt összegű családi kedvezmény illeti meg. Ezzel kapcsolatban a NAV a gyakori kérdéseire adott válaszokban kiemeli többek között, hogy azok számára, akik év közben is igénybe kívánják venni a kedvezményt, a beteg gyermeket más kóddal kell az adóelőleg-nyilatkozaton jelölni.

Az egyes számítási példákon túl, ahol a tájékoztató bemutatja, hogy egyes esetekben hogyan kell a 66.670 forinttal emelt családi adókedvezményt figyelembe venni, a kérdések kitérnek arra is, ki számít tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeknek. Az emelt összegű családi kedvezmény azután a gyermek után érvényesíthető, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személynek minősül. A törvény szerint ezen gyermekek után emelt összegű családi pótlék vehető igénybe. A magasabb összegű családi pótlék megállapításához, illetve folyósításához igazolást kell kiállítani arról, hogy a tizennyolc évesnél fiatalabb gyermek az 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet 1. mellékletében felsorolt betegségek, illetve fogyatékosságok valamelyikében szenved. Egy esetleges adóhatósági ellenőrzés esetén ez az igazolás bizonyítja az emelt összegű kedvezményre való jogosultságot is

Az adóhatóság kitér arra is, hogy az emelt összegű kedvezmény a szülők között az eddig megszokottakhoz hasonlóan megosztható, hogy a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély után is érvényesíthető, ha egyébként a feltételeknek megfelel, illetve, hogy nem kitétel az, hogy a gyermek után az emelt összegű családi pótlékot valóban folyósítsák is, csak az, hogy arra jogosult legyen.

Végezetül, a NAV arról is tájékoztat, hogy a családi járulékkedvezményben is érvényesíthető az emelt összegű kedvezmény.

A másik, új adókedvezmény-intézmény a fiatal anyákat megillető kedvezmény. Ezzel kapcsolatban a NAV kiemeli, hogy az veheti igénybe a kedvezményt, akinek családi kedvezményre való jogosultsága 2023. január 1-jén, vagy ezt követően nyílik meg. Ezzel kapcsolatban tisztázza az adóhatóság, hogy a gyermek fogantatásának 91. napjától a születésig nyílik meg egyszer a jogosultság, míg a születéssel újból, tekintettel arra, hogy a családi pótlékra akkor lesz jogosult a család. Ez alapján, ha egy anya várandóssága elérte a 91. napot még 2022-ben, azonban a gyermek 2023-ban születik meg, úgy a kedvezmény érvényesíthető, amennyiben az anya a korára vonatkozó szabályoknak megfelel.

A kedvezmény érvényesíthetőségének időbeli korlátaival kapcsolatban az adóhatóság a következő példát hozta. Az az anya, akinek 2023 áprilisában megszületik a második gyermeke és augusztus 12- én 30 éves lesz, 2023. áprilistól veheti igénybe a kedvezményt és utoljára 2023. december hónapjában érvényesítheti azt, tekintettel arra. Tehát, ha a családi kedvezményre való jogosultság fennáll, az év közben a 30. életévét betöltő anya az év végéig veheti igénybe a kedvezményt.

Az adóhatóság az egyes példákon túl kiemeli, hogy amennyiben a gyermek év közben születik meg, és már adott le az anya adóelőleg-nyilatkozatot, úgy ebből a születést követően újat kell benyújtani, mert akkor már a családi pótlékra való jogosultság miatt lesz jogosult a kedvezményt érvényesíteni. Ekkor az új nyilatkozaton fel kell tüntetni a gyermek nevét, adóazonosító jelét.

2. Folyószámla lekérdezés a NAV Ügyfélportálon – fennakadások

Az adóhatóság felhívja a figyelmet, hogy az Ügyfélportál felületén az adószámla lekérdezés szolgáltatásban tapasztalhatók fennakadások, azonban a korábbi, eBEV-portálon a funkció zavartalanul működik.

3. 1+1%-os rendelkezés 2023-ban

Az idei évben is lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1+1%-áról legkésőbb 2023. május 22-éig, az adóbevallástól függetlenül is.

A NAV honlapján közzétette mind a jogosult, kedvezményezett civil szervezetek listáját, mind pedig a felajánlásokra jogosult vallási közösségek listáját.

2023-ban a kiemelt előirányzat részére történő felajánlásokat a Nemzeti Tehetségprogram finanszírozására fordítják.

A nyilatkozatokat elektronikusan, az e-SZJA felületen, az ÁNYK-ban a bevallással együtt vagy külön, illetve papíralapon lehet benyújtani.

A rendelkezésre nyitva álló, május 22-i határidő jogvesztő, azaz az azután tett nyilatkozatok érvénytelenek.

Fontos, hogy 2022-től a vallási közösségek és a kiemelt költségvetési előirányzat tett felajánlások érvényben maradnak, így újabb nyilatkozat megtételének hiányában a tavalyi rendelkezéseket a NAV idén is figyelembe veszi.

Ezzel szemben azonban a civil kedvezményezettek javára minden évben külön nyilatkozatot szükséges beadni.

4. Frissülő információs füzetek

A NAV Baranya megyében január 2. és 8. között szerdán Kozármislenyben és Pécsváradon a pékségekben, csütörtökön Pécsett, a Bajcsy-Zsilinszky utcában működő üzletekben, pénteken pedig a pécsi belvárosi kávézókban tart ellenőrzéseket.

5. Adótraffipax

A NAV Baranya megyében január 2. és 8. között szerdán Kozármislenyben és Pécsváradon a pékségekben, csütörtökön Pécsett, a Bajcsy-Zsilinszky utcában működő üzletekben, pénteken pedig a pécsi belvárosi kávézókban tart ellenőrzéseket.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram