Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Megszűnnek a SZÉP-kártya alszámlái és kedvezményben részesülnek a 30 év alatti anyák | NAV-Figyelő 52. hét

3 január 2023

Megszűnnek a SZÉP-kártya alszámlái

2023-tól megszűnnek a Széchenyi Pihenő Kártya alszámlái, így módosulnak az adózására vonatkozó szabályok is.

Az egyes, „zsebekre” vonatkozó kedvezményes adózási felső határok megszűnnek, és a SZÉP-kártyára juttatott összeget egészében kell vizsgálni. Amennyiben az éves rekreációs összeg így a határon belül marad, úgy a juttatás béren kívüli juttatásként adózik, egyébként pedig egyes meghatározott juttatásként.

A SZÉP-kártyára utalt összeg felhasználási területei nem változnak, így azt továbbra is a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott

  • szálláshely-szolgáltatásra,
  • melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatásra,
  • illetve a szabadidő-eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló szolgáltatásra lehet felhasználni.

A SZÉP-kártya juttatásra vonatkozó éves rekreációs keretösszeg, amely határig az béren kívüli juttatásként adózik:

  • 450 ezer forint, ha a munkaviszony egész évben fennáll,
  • a 450 ezer forintnak az adott munkáltatónál az adóévben munkaviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkaviszony az év egy részében áll fenn,
  • 450 ezer forint, ha a munkaviszony a magánszemély halála miatt szűnik meg.

A kedvezményes adózású rekreációs keretösszeg egy adóévben, több munkáltatót együttvéve nem haladhatja meg a 450 ezer forintot.

A 30 év alatti anyák kedvezménye

2023-tól új adóalap-kedvezmény érhető el a 25. évüket betöltött fiatal anyák részére, akik a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeke után, vagy pedig magzat után családi kedvezmény érvényesítésére jogosult.

Fiatal anya az, akinek a családi kedvezményre való jogosultsága a fentiek után a 30. életévének betöltését megelőző napig megnyílik. A kedvezmény abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha magzatra, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg.

A kedvezmény összege havonta legfeljebb a KSH által közzétett, teljes munkaidőben alkalmazottak tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset összege, amely így jogosultsági hónaponként 499 952 forint, amely 74 993 forint adómegtakarítást jelent.

Jogosultsági hónap az a hónap, amelyben a fiatal anya családi kedvezményre való jogosultsága a fentiek szerint fennáll, de legkorábban a 25. életéve betöltésének hónapját követő hónap. A kedvezmény legfeljebb annak az évnek az utolsó jogosultsági hónapjáig érvényesíthető, amely évben a fiatal anya betölti a 30. életévét.

A kedvezmény érvényesítését a 30 év alatti anyák kedvezményének érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozaton kell kérni a munkáltatótól, kifizetőtől.

Emelkedik a családi kedvezmény a beteg gyermek után

2023-tól a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személynek minősülő kedvezményezett eltartott után a családi kedvezmény havonta 66 670 forinttal emelkedik, amely adóban kifejezve havi 10 000 forint kedvezményt jelent.

Tartósan beteg, súlyosan fogyatékos személy az,

  • aki 18 évesnél fiatalabb, és külön jogszabályban meghatározott betegsége, illetve fogyatékossága miatt állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul;
  • aki 18 évesnél idősebb, és a 18. életévének betöltése előtt munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, legalább 50%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy akinek egészségi állapota a rehabilitációs hatóság minősítése alapján a tizennyolcadik életévének betöltése előtt sem haladja meg az 50%-os mértéket, és ez az állapot legalább egy éve tart, vagy előreláthatólag legalább egy évig fennáll.

Adótraffipax

A NAV Baranya megyében január 2. és 8. között szerdán Kozármislenyben és Pécsváradon a pékségekben, csütörtökön Pécsett, a Bajcsy-Zsilinszky utcában működő üzletekben, pénteken pedig a pécsi belvárosi kávézókban tart ellenőrzéseket.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram