Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Az üzletfelek ellenőrzésének követelménye és az erre szolgáló felületek | NAV-Figyelő 49. hét

12 december 2022

Az üzleti partnerekről való előzetes tájékozódásra hívja fel a figyelmet az adóhatóság

A NAV felhívja a figyelmet arra, hogy ha valaki szerződést köt, elvárható tőle a szokásos üzleti gondosság körében, hogy meggyőződjön üzletfele megbízhatóságáról, azaz arról, hogy leendő partnere létező adóalany-e, illetve a róla kapcsolatos alapvető információkról.

Minden esetben fontos megbizonyosodni arról is, hogy partnere képviseletében annak törvényes képviselője vagy meghatalmazás birtokában ügyleti képviselője jár-e el.

Ha adókijátszásra, adóelkerülésre utalnak a körülmények, a konkrét ügylet kapcsán vagy akár általában az érintett gazdasági szektorban, az adózóktól elvárható, hogy ésszerű intézkedéseket tegyenek annak érdekében, hogy ezeknek ne legyenek részesei, és részletesebben tájékozódjanak partnereikről, amelyektől termékeket vagy szolgáltatásokat kívánnak beszerezni.

A tájékozódást segítő információk több forrásból is beszerezhetők:

 • nyilvános és közhiteles cégnyilvántartások adatai
 • NAV adatbázisai
 • egyéb lekérdező-felületek

Az Igazságügyi Minisztérium által működtetett Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálaton (Céginformációs Szolgálat) keresztül megismerhetők a cégek cégjegyzékben szereplő adatai és cégiratai. A szolgáltatást bárki igénybe veheti. Emellett hiteles, vagy nem hiteles másolatot ad a cégek elektronikusan feldolgozott beszámolóiról és cégiratairól, és biztosítja a betekintést is.

Az OPTEN céginformációs rendszer adatbázisa a Cégközlöny hivatalos cégjegyzéki adatain és az IM-től származó adatokon alapszik. Itt több adatbázis is kereshető:

 • társas vállalkozások adatbázisa 1989-ig visszamenőlegesen
 • pénzügyi beszámolók adatbázisa 2002-ig visszamenőlegesen, amelyek külön elérhetők az e-beszámoló portálon is
 • egyéni vállalkozók, nonprofit szervezetek és költségvetési intézmények adatbázisa

Az egyéni vállalkozók nyilvántartása az EVNY portálon (nyilvantarto.hu felületen) érhető el. Itt lehet lekérdezni, hogy egy adott vállalkozó szerepel-e a nyilvántartásban, illetve hogy aktívan folytatja-e tevékenységét.

A mezőgazdasági őstermelők és az őstermelők családi gazdaságának adatait az Élelmiszerlánc-felügyeleti Információs Rendszerben (FELIR) tartják nyilván. Az adatok a NÉBIH oldaláról kérdezhetők le.

A NAV is számos adatbázist vezet, amelyek adatai elérhetők a lekérdezők számára, ezek:

 • megbízható adózók adatbázisa
 • áfaalanyok adatbázisa (egyszerű, illetve csoportok lekérdezés)
 • csoportos áfaalanyok adatbázisa
 • egyéb szervezetek adatbázisa (áfaalanynak nem minősülő, adószámmal rendelkező jogi személyek és egyéb szervezetek)
 • egyéni vállalkozók bevallási adatainak adatbázisa
 • áfabevallást be nem nyújtó adózók adatbázisa
 • nagy összegű adóhiánnyal rendelkező adózók adatbázisa
 • a NAV-nál nyilvántartott, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemély és egyéni vállalkozók, illetve 100 millió forintot meghaladó nem magánszemély adózók adatbázisa, illetve ennek archív adatbázisa
 • végrehajtási eljárás alatt álló adózók adatbázisa
 • szankciós jelleggel törölt adószámok adatbázisa
 • rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének nem megfelelő adózók adatbázisa
 • köztartozásmentes adózók adatbázisa

A közösségen belüli ügyletek során a partner közösségi adószámának érvényességéről is szükséges meggyőződni. A közösségi adószámok érvényessége a NAV részére is igazolhatóan ellenőrizhető az Európai Bizottság (EB) honlapján a VIES portálon.

Az adózónak a lekérdezéskor meg kell adnia saját közösségi adószámát. A lekérdezést végrehajtó adózó egy egyedi hivatkozási számot kap, mely alapján a NAV a lekérdezést – ha az ellenőrzött közösségi adószám érvényes volt – azonosítani tudja. Fontos, hogy a lekérdező ezt az egyedi hivatkozási számot megőrizze, mert így tudja igazolni a lekérdezés tényét és eredményét.

Akinek van érvényes, magyar közösségi adószáma, a NAV-nál is ellenőrizheti a tagállami illetőségű adóalanyok közösségi adószámának érvényességét, illetve az azonosító adatok pontosságát. Ezt telefonon, levélben, illetve elektronikusan lehet megtenni.

A fentieken túl egyéb felületeken érdemes meggyőződni a partner megbízhatóságáról. Hasznos lehet például, hogy rendelkezik-e honlappal, milyen adatokat, referenciákat közöl magáról. Elvárható az is, hogy a szerződéskötés előtt tájékozódjon az adózó arról, hogy partnere képes-e ellátni szerződéses feladatait: rendelkezik-e szakképzett munkavállalókkal (különösen ha szakértelmet kíván az ügylet, vagy az bizalmi jellegű) és a feladat ellátásához szükséges tárgyi eszközökkel.

Kockázatos lehet például, ha nagy volumenű és értékű termékbeszerzést vagy szolgáltatást egy újonnan alakult, ismeretlen, tapasztalatokkal és referenciákkal nem rendelkező társaságtól szerzi be az adóalany.

A nyilvános adatbázisok, körülmények (dokumentált) ellenőrzése önmagában természetesen nem elegendő, szükséges a tényleges ügyletek teljesítésnek megfelelő, szabályszerű dokumentálása is.

Már az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásból (ONYA) is beküldhetők a társaságiadó-előlegről rendelkező nyilatkozatok

Elérhetők a 21RENDNY, 22RENDNY, illetve 23RENDNY nyomtatványok az ONYA felületén, így a társaságiadó-előleg felajánlásáról rendelkező nyilatkozatok közvetlenül kitölthetők már a webes alkalmazásban is.

Az ügyintézés az ONYA-ban gyorsabb és egyszerűbb, az elektronikus azonosítás után az alkalmazás automatikusan betölti a felajánló adatait. A program megmutatja a felajánló előlegfizetési időszakát (havi vagy negyedéves) és a mérlegfordulónapot is. A rendszer ellenőrzi a feltüntetett adóelőlegének összegét is, ami a rendelkezés alapja. Jelentősen gyorsítja a kitöltést, hogy a felajánlással érintett időszak (hónap, negyedév) megadása után a kitöltendő sorokat megszűri a rendszer. A program segítséget nyújt az igazolás adatainak kitöltésében is.

Változás a kétlépcsős azonosításban az Online Számla rendszer másodlagos felhasználói körében

Az előző héten közzétett információkkal szemben arról tájékoztat az adóhatóság, hogy az Online Számla rendszerben eredetileg december 5-én este életbe lépő, kötelező kétlépcsős azonosítás a másodlagos felhasználók körében csak később kerül bevezetésre.

Az adóhatóság pontos dátumot a bevezetésre nem közölt.

Új információs füzetek 2023-ra

Az év végének közeledtével a NAV folyamatosan frissíti információs füzeteit. Az elmúlt héten az alábbiakat tették közzé, amelyek már a 2023-as évre érvényes információkat tartalmaznak:

 • Az öröklési illeték szabályairól szóló információs füzet
 • A gépjármű és pótkocsi megszerzésére vonatkozó illetékszabályokról szóló információs füzet
 • A TAO-felajánlásról szóló információs füzet
 • A kiskereskedelmi adóról szóló információs füzet

Adótraffipax

Baranya megyében december 12. és 18. között hétfőn Pécsett, a fenyőfaárusoknál, kedden Mohácson és Bólyban a húsboltokban, pénteken pedig szintén Pécsett, az ajándékboltokban ellenőriznek az adóhatóság munkatársai. A megye ipari udvaraiban, műhelyközpontjaiban a hét bármely napján lehet ellenőrzésekre számítani.

Heves megyében december hónapban a megyei piacokon, közterületeken árusítóknál ellenőriznek a revizorok.

Nógrád megyében december 12. és 16. között az alábbiak szerint tervezi a NAV ellenőrzéseit a játékot, szaloncukrot és dísztárgyakat értékesítőknél, valamint a közterületeken és karácsonyi vásárokon árusítóknál

 • december 12, hétfő – Pásztói járás
 • december 13, kedd – Salgótarjáni járás
 • december 14, szerda – Bátonyterenyei járás
 • december 15, csütörtök – Balassagyarmati járás
 • december 16, péntek – Szécsényi járás

Fentieken túl kiemeljük, hogy az előző hetekben közzétett információk alapján számos megyei adó- és vámigazgatóság hirdette meg egész december hónapra, illetve az ünnepi időszakra ellenőrzési terveit, melyek főként a szezonális termékeket értékesítőket, illetve a kitelepülések szolgáltatóit érintik.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram