Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Érdemes néha ellenőrizni, hogy rendben van-e a biztosítási jogviszony bejelentése | NAV-Figyelő 44. hét

4 november 2022
  1. A biztosítási jogviszony lekérdezése

A NAV sajtómegjelenésében kiemeli, hogy a munkaviszony, illetve az egyéni vállalkozói jogviszony szabályos és megfelelő bejelentése kiemelten fontos, tekintettel arra, hogy ez az egyik feltétele a biztosítási jogviszony fennállásának, amely mind az egészségügyi szolgáltatok igénybevétele, mind pedig a nyugdíj szempontjából szükséges.

Tekintettel a fentiekre, a NAV azt javasolja, hogy a biztosítási jogviszonyra vonatkozó adatokat a munkavállalók, illetve az egyéni vállalkozók bizonyos időközönként kérdezzék le, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (www.neak.gov.hu) honlapjáról elérhető ügyfélkapus azonosítással hozzáférhető portálon lehet megtenni.

A biztosítási jogviszony menüpontban szereplő egyes jogviszonyok tételesen, időrendben szerepelnek, így ellenőrizhető valamennyi jelenlegi, és korábbi jogviszony megfelelősége. A NAV kiemeli, hogy amennyiben valamelyik adat nem megfelelő, úgy elsősorban az érintett munkáltatót kell megkeresni, azonban a felületen közvetlenül lehetőség van észrevétel tételére is.

  1. Adótraffipax

Komárom-Esztergom megyében november 7. és 11. között Nyergesújfalunk és Lábatlanon ellenőriznek az adóhatóság munkatársai.

Hajdú-Bihar megyében november 7-én a megyei építkezéseken kell ellenőrzésekre számítani.

Baranya megyében november 7. és 13. között hétfőn Pécsett, Nagy Imre úti üzletekben, majd kedden Pécsváradon és Zengővárkonyban, a vendéglátóhelyeken, szerdán pedig ismét Pécsett, a bababoltokban ellenőriznek.

Somogy megyében a NAV közleménye szerint a november 7-i héten a vendéglátóhelyeken és az ételkiszállítással foglalkozó vendéglátóknál tart helyszíni ellenőrzéseket az adóhatóság.

Tolna megyében november 7. és 11. között a vendéglátóhelyeket ellenőrzik az alábbi helyszíneken:

  • november 7, hétfő – Dunaföldvár
  • november 8, kedd – Paks
  • november 9, szerda – Tolna
  • november 10, csütörtök – Dombóvár
  • november 11, péntek – Bonyhád

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a november 7-i, illetve november 14-i héten ellenőrzéseket tartanak, a megyei építkezéseken pedig továbbra is folyamatosan kell számítani a revizorokra.

Nógrád megyében november 7. és 11. között Salgótarjánban terveznek helyszíni ellenőrzéseket.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram