Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Emelkedő jegybanki alapkamat és egy helyen a KATA utáni könnyítések | NAV-Figyelő 35. hét

5 szeptember 2022

1. Ismét emelkedett a jegybanki alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának döntése alapján 2022. augusztus 31-től a jegybanki alapkamat 100 bázisponttal emelkedett.

Az új jegybanki alapkamat mértéke: 11,75%.

A NAV honlapján elérhető pótlékkalkulátorok már az új alapkamattal is számolnak.

2. Megjelent az Adóvilág új száma – fókuszban a KATA átalakítása kapcsán életbe lépő könnyítések

Többek között a KATA hatálya alól kikerülő adózók számára elérhető egyes könnyítéseket veszi számba a NAV hivatalos lapjának, az Adóvilágnak a szeptemberi száma. Korábbi cikkeinkben foglalkoztunk már az egyes könnyítésekkel, azonban a mindenki számára elérhető cikk legfontosabb tudnivalóit az alábbiakban foglaljuk össze.

3. Az egyszerűsített közteherviselés választására vonatkozó könnyítések

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerinti adózást egyes foglalkozási körben tevékenykedők választhatják, ha bármilyen (akár más) tevékenységgel összefüggésben munkaviszonyból, vállalkozási szerződésből, megbízási szerződésből származó vagy egyéni vállalkozóként vállalkozói kivét címén vagy társas vállalkozóként e jogviszonyra tekintettel az általános szabályok szerint adózó jövedelmet szereznek, vagy nyugdíjasok.

A könnyítés nyomán azt a szabályt, mely szerint adott évben nem választható mind a KATA mind az ekho adózás, a 2022. évre nem kell alkalmazni. Ez rendszerint azoknak, az egyébként ekho alkalmazására jogosító szellemi szabadfoglalkozásúaknak lehet segítség (pl. írók, újságírók, színészek, előadóművészek, előadások megrendezésében közreműködő szakmák képviselői), akik az új KATA szabályai alapján nem lehetnek kisadózók.

Szeptember 1-jétől a kifizetőnek nem kell megfizetnie a korábban előírt, kifizetőt terhelő 13%-os ekhót a közteherfizetési kötelezettségét az Ekho tv. szerint teljesítő magánszemély részére a foglalkozása ellenértékeként juttatott bevétel után. Így abban az esetben, ha a magánszemély az ekho választására vonatkozó nyilatkozatot tesz a kifizető felé, megszűnik a kifizető közteherfizetési kötelezettsége a magánszemélynek kifizetett bevétel után, és mindössze a magánszemélyt terhelő 15 százalékos mértékű ekhót – ha pedig a magánszemély nyugdíjas, akkor a 9,5 százalékos mértékű ekhót – kell megállapítania és levonnia, majd bevallania és megfizetnie.

4. Az átalányadózás választására vonatkozó könnyítések

Az Szja törvény rendelkezései alapján az egyéni vállalkozó csak addig lehet az átalányadó alanya, amíg az adóévi vállalkozói bevétele nem haladja meg az éves minimálbér tízszeresét (egyes, kereskedelmi tevékenységet végzők esetében pedig ötvenszeresét). Azon adózók esetében, akik augusztus 31-én még a KATA hatálya alá tartoztak, az értékhatár harmadát kell alkalmazni a 2022-es évre.

Főszabály szerint, az átalányadózás megszűnését vagy megszüntetését követően 4 adóévig ez az adózási forma nem választható újból, azonban a KATA hatálya alól kikerülő adózók esetében ezt a rendelkezést nem kell alkalmazni.

5. A gazdálkodó szervezetek nyitó mérlegével kapcsolatos könnyítés

A közkereseti társaságok, betéti társaságok, egyéni cégek és ügyvédi irodák az új KATA szerinti adózás választására nem jogosultak, így a számviteli törvény hatálya alá kerülnek (függetlenül attól, hogy társasági adóalanyok vagy kisvállalati adó alanyai lesznek), és kettős könyvvitel vezetésére lesznek kötelezettek. Esetükben úgy kell eljárni, mint a jogelőd nélkül alapított vállalkozásoknál, így nem szerepelhetnek olyan nyitó tételek, amelyek már működő vállalkozásoknál értelmezhetők csak, illetve leltárral alátámasztott nyitó mérleget kell készíteniük.

A számviteli törvény előírja a nyitó mérleg kapcsán a könyvvizsgálati kötelezettségek, azonban ez alól a KATA hatálya alól kikerülő adózók felmentést kapnak. A nyitó mérleg elkészítésére egyébként nem tartalmaz határidőt a jogszabály, azonban az általános előírásokra figyelemmel kell lenni, így az üzleti évi gazdasági események könyvelése előtt meg kell nyitni a könyveket a nyitó mérleg alapján. A nyitó mérleg adatait a beszámoló mérlegében az előző év adatait tartalmazó oszlopba kell feltüntetni majd, és ezzel válik nyilvánossá az, míg a kiegészítő mellékletben arra a körülményre, hogy először készít beszámolót a vállalkozás, ki kell térni.

6. Egyszerűsített végelszámolás és könnyítés az egyéni vállalkozói nyilvántartásba történő felvétel kapcsán

Amennyiben a gazdálkodó szervezet úgy dönt, hogy a régi KATA megszűnése után nem folytatja tovább működését, úgy ennek a legegyszerűbb módja az egyszerűsített végelszámolás, amelyet az adóhatóság felé a T201T jelű nyomtatványon lehet bejelenteni.

Problémaként jelentkezett ugyanakkor a jogszabály azon előírása, amely szerint nem lehet egyéni vállalkozó az, aki egyéni cég tagja vagy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja. Ebből az előírásból adódóan mindaddig, amíg a cégüket nem törlik (ez még egyszerűsített végelszámolás esetén is több mint egy hónap a törvényi szabályozás miatt), a korlátlanul felelős tagok nem tudják egyéni vállalkozóként folytatni tevékenységüket.

Ezt a problémát orvosolja a könnyítésről szóló kormányrendelet, azzal, hogy ha a régi KATA alól kieső közkereseti és betéti társaságok 2022. szeptember 30-ig bejelentik az egyszerűsített végelszámolásukat az adóhatóság felé, akkor a társaságok kisadózóként bejelentett tagja már e bejelentés napjától felvehető az egyéni vállalkozói nyilvántartásba.

Ebben az esetben a hivatkozott megszorító előírását nem kell figyelembe venni, tehát az érintett tag – kivételesen – a cég törlése előtt elkezdheti tevékenységét egyéni vállalkozóként. A könnyítő szabály alkalmazása szempontjából a szeptember 30-ai határidő jogvesztő, tehát ha az adózó azt elmulasztja, akkor nem élhet igazolási kérelemmel, és az egyéni vállalkozói nyilvántartásba való felvétellel meg kell várnia a végelszámolás befejezését. Ha az egyszerűsített végelszámolás a társaság megszűnése nélkül ér véget (vagyis, ha a cég mégis tovább működik, vagy a végelszámolása átfordul felszámolási eljárásba), akkor az egyéni vállalkozók nyilvántartásából az érintett adózót azonban törlik.

7. Gépjárműadó, egyszerűen

A gépjárműadó második részletéről várhatóan 1,5 millióan kapnak értesítést. Az adó már az értesítőben található linkről közvetlenül, vagy a NAV mobilalkalmazásában is befizethető.

Az adószámla lekérdezésére is lehetőség van az Ügyfélportálon keresztül (központi azonosítást követően), ahol a NAV felhívja a figyelmet, hogy a gépjárműadó megtekintéséhez szükséges, hogy a lekérdezési időszakot szeptember 15. utánra állítsuk át, mert a második részlet csak így lesz látható.

Amennyiben valaki utalással szeretné teljesíteni a gépjárműadó fizetési kötelezettségét, ezt is megteheti a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára történő utalással. A közlemény rovatba az adóazonosító jelet vagy adószámot mindenképpen fel kell tüntetni, ennek hiányában ugyanis a NAV nem, vagy csak késve tudja azonosítani a befizetőt.

8. Adótraffipax

Baranya megyében szeptember 5. és 11. között kedden Pécsett, az élelmiszerboltokban, szerdán Villányban, a bortermelőknél, csütörtökön pedig Pécsett, az építőanyag-kereskedőknél tartanak ellenőrzéseket. Számítani kell a revizorokra Villányban, a Sváb Zenei Hétvége és Sörfesztiválon is. A megyei építkezéseken az ellenőrzések változatlanul folyamatosak.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szeptember 5-i héten az alábbi helyszíneken kell ellenőrzésekre számítani:

  • szeptember 5, hétfő – Karcag,
  • szeptember 6, kedd – Túrkeve,
  • szeptember 7, szerda – Tiszaroff,
  • szeptember 8, csütörtök – Jászberény,
  • szeptember 9, péntek – Szolnok

A megyei építkezéseken folyamatosak az ellenőrzések továbbra is.

Somogy megyében a szeptember 5-i héten a papír- és írószerboltokban, valamint a számítástechnikai eszközöket forgalmazóknál kell ellenőrzésekre számítani.

Hajdú-Bihar megyében szeptember 9. és 10. között a Szoboszlói Gasztro és Bornapokon, illetve annak környékén a kiskereskedőket, szolgáltatókat és vendéglátókat ellenőrzik. A megyei építkezéseken az ellenőrzések továbbra is folyamatosak.

Komárom-Esztergom megyében szeptember 5. és 9. között a távol-keleti árukat értékesítők számíthatnak ellenőrzésekre.

Nógrád megyében szeptember 5. és 9. között az alábbi helyszíneken kell ellenőrzésekre számítani:

  • szeptember 5, hétfő – Rétsági járás,
  • szeptember 6, kedd – Pásztói járás,
  • szeptember 7, szerda – Salgótarján járás,
  • szeptember 8, csütörtök – Balassagyarmati járás,
  • szeptember 9, péntek – Szécsényi járás
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram