Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Ügyfélportállal kapcsolatos tudnivalók | NAV-Figyelő 32. hét

15 augusztus 2022
 1. Gyakori kérdések az adószámlával kapcsolatban

Korábbi NAV-figyelőinkben beszámoltunk róla, hogy a megújult Ügyfélportál felhasználóbarát módon, könnyen elérhetővé teszi azonosítás után a NAV-nál tárolt adatok elérését. Az adószámla lekérdezésével megtekinthetjük, hogy a NAV nyilvántartásai alapján az egyes adónemekben keletkezett kötelezettségeinknek eleget tettünk-e. A lekérdezés során a lekérdezni kívánt időszak végét ahhoz mérten kell beállítani, hogy az egyes kötelezettségek esedékessége, amelyekre kíváncsiak vagyunk, a lekért időszakon belülre essenek. Az adószámlát évenkénti bontásban kérhetjük le.

Az adónemszűrés segítségével kiválaszthatjuk, hogy melyik adónemre vonatkozóan szeretnénk információt szerezni, míg az adószámla típusával kiválaszthatjuk, ha részletesen, tételesen szeretnénk megtekinteni az egyes adónemekhez tartozó adószámlánkat.

Az Ügyfélportálon az adószámlaadatokon túl ellenőrizhető a tárgyidőszak késedelmes fizetései alapján várható késedelmi pótlék is, valamint a korábbi időszakokra már felszámított késedelmi pótlék levezetése is. Ha korábban nem volt késedelmi pótlék, azt szöveges tájékoztatás jelzi.

Az adószámláról az Ügyfélportál mellett tájékoztatást kaphatunk:

 • személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain,
 • írásban, az adószámlát vezető, illetékes (megyei) igazgatóságtól,
 • telefonon, a NAV infóvonalán (amennyiben rendelkezünk ügyfél-azonosító számmal)

Amennyiben nem értünk egyet valamely, az adószámlán szereplő ténnyel, úgy arról észrevételünket több formában eljuttathatjuk az adóhatóságnak:

 • elektronikusan, központi azonosítást követően az e-Papír felületen (epapi.gov.hu) az Adószámla témacsoport kiválasztásával.
 • írásban az illetékes igazgatósághoz intézett levélben (kivéve az elektronikus ügyintézésre kötelezettek esetén)
 • személyesen, a NAV ügyfélszolgálatán

Tartozás esetén lehetőség van a fennálló adótartozás átutalással, egyes adónemek esetében pedig akár bankkártyával történő kiegyenlítésére is. Csekk igénylése az erre rendszeresített űrlapon igényelhető. Amennyiben az adózó tartozását más adószámlán lévő túlfizetéséből szeretné kiegyenlíteni, úgy az erre rendszeresített ’ATVUT17’ nyomtatvány kitöltésével teheti ezt meg (amely elérhető a NAV felhasználóbarát Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásában is), illetve telefonon a NAV infóvonalán kérheti az adószámlák közötti rendezést.

 1. Adótraffipax

Hajdú-Bihar megyében augusztus 19. és 21. között a Hortobágyi Hídi Vásáron és környékén ellenőrzik a kiskereskedőket, szolgáltatókat és vendéglátókat. A megyei építkezéseken az ellenőrzések továbbra is folyamatosak.

Fejér megyében augusztus 15. és 28. között a Velencei-tó partján ellenőriznek az adóhatóság munkatársai. Székesfehérvár belvárosában és a Királyi napokon is várhaóak operatív ellenőrzések

Baranya megyében augusztus 15. és 21. között kedden Pécsváradon és Zengővárkonyban a vendéglátóhelyeken, szerdán Mohácson a piaci árusokat, csütörtökön pedig Pécsett, a Kereskedők Háza üzleteit ellenőrzik a revizorok. Ellenőrzésre kell számítani a Mohácsi Néptáncfesztiválon is, valamint a megyei építkezéseken.

Tolna megyében augusztus 15. és 19. között a piacokon és köztereken értékesítőket ellenőrzik az alábbi helyszíneken:

 • augusztus 15, hétfő – Fadd,
 • augusztus 16, kedd – Paks,
 • augusztus 17, szerda – Hőgyész,
 • augusztus 18, csütörtök – Bogyiszló,
 • augusztus 19, péntek – Bonyhád

Nógrád megyében az alábbi helyszíneken várhatók ellenőrzések augusztus 15. és 19. között:

 • augusztus 15, hétfő – Rétsági járás,
 • augusztus 16, kedd – Pásztói járás,
 • augusztus 17, szerda – Salgótarjáni járás,
 • augusztus 18, csütörtök – Balassagyarmati járás,
 • augusztus 19, péntek – Szécsényi járás

Győr-Moson-Sopron megyében augusztus 29. és szeptember 9. között a taxisokat és az ételkiszállítást hirdető vendéglátóhelyeket ellenőrzik.

Komárom-Esztergom megyében augusztus 15. és 19. között a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket árusítókat ellenőrzik majd az adóhatóság munkatársai.

Zala megyében augusztus 11. és szeptember 4. között azon vállalkozásokat ellenőrzik, amelyeknél az elmúlt három évben nem volt helyszíni ellenőrzés az online pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatban.

A NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságmunkatársai augusztus 10. és 15. között Budapesten a személyszállítással foglalkozó vállalkozókat ellenőrzik. A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóság augusztus 22. és 26. között a belváros VI-VII. kerületének turisztikailag frekventált területein tart ellenőrzéseket, míg a Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóság augusztus 8. és szeptember 4. között Budapesten az iskolakezdéshez kapcsolódó termékek árusítóit, valamint augusztus hónapban a szezonális zöldségek és gyümölcsök kereskedőit és a vendéglátókat ellenőrzi.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram