Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Online Számlázó program használata és nyári ellenőrzések | NAV-Figyelő 27. hét

11 július 2022
  1. Megjelent az Adóvilág júliusi száma

Megjelent a NAV hivatalos lapjának 2022. júliusi száma. Az Adóvilág legújabb számából mindenki számára elérhető az Online Számlázó program alkalmazására vonatkozó hasznos tudnivalókról szóló cikk.

A cikk a NAV által üzemeltetett Online Számlázó program használatának legfontosabb tudnivalóit gyűjti össze, így például azt, hogy miképpen elérhető az az adózók számára, milyen beállítási lehetőségeket tartalmaz, melyek a program előnyei, és kiknek lehet jogosultsága alkalmazni a programot.

A cikkben olvashatunk arról is, mikre kell figyelni az egyes számlák kiállításakor, így például:

  • Alapértelmezésként normál számla kiállítása történik, amely átállítható előlegszámlára, rendszeren kívüli módosításra, érvénytelenítésre. A programmal gyűjtőszámla, egyszerűsített adattartamú számla jelenleg nem állítható ki.
  • Alapértelmezésként papíralapú számla készül, amely módosítható elektronikus számlára, és az előző kiállításakor alkalmazott számlatömb adatai jelennek meg, amely szükség esetén egy másikra módosítható. Emellett módosítható, ám az alapértelmezett fizetési mód átutalás, a pénznem magyar forint, a számla nyelve pedig magyar
  • A számla kelte minden esetben az aktuális dátum, amely nem módosítható, míg a fizetési határidő és a teljesítési dátum ezzel megegyezik, de ezek már megváltoztathatók.
  • A tételek esetében főszabály szerint a nettó egységárat kell megadni, azonban lehetőség van, egy erre vonatkozó jelölőnégyzet kiválasztásával a bruttó egységár alapján történő számításra is.

A cikk a fentiek mellett értekezik arról is, hogy miképpen lehet módosító/érvénytelenítő számlát készíteni a programmal. Amennyiben az eredeti számla az Online Számlázó programmal készült, úgy elvárt, hogy a módosító/érvénytelenítő számla is számlázóprogrammal készüljön. A program nem támogatja a kétlépcsős módosítást, azaz azt, hogy a korrekció az alapszámla érvénytelenítést követően új számla kibocsátásával történjen. Ha az eredeti számla nem a NAV Online Számlázó programmal készült, akkor annak módosításához, érvénytelenítéséhez a számla típusa mezőben a „Rendszeren kívüli módosító/érvénytelenítő számla” kiválasztása szükséges.

Ha az alapszámláról adatszolgáltatást kellett teljesíteni, akkor a módosító, érvénytelenítő számlát akkor javasolt kiállítani, ha az alapszámláról az adatszolgáltatás már teljesült, amit az Online Számla rendszerben célszerű ellenőrizni, tekintettel arra, hogy az adatszolgáltatás

befogadása során a rendszer ellenőrzi, hogy a hivatkozott számlára történt-e korábbi adatszolgáltatás; ha az alapszámláról már történt adatszolgáltatás, akkor azt az űrlapon a csúszka átállításával jelezni kell.

Az éles rendszer használatát megelőzően – vagy akár azzal párhuzamosan is – lehetőség van a rendszert, vagy annak egyes funkcióit tesztkörnyezetben kipróbálni. A tesztkörnyezet a https://onlineszamla-test.nav.gov.hu címen érhető el, és a működés szempontjából a fent ismertetettek vonatkoznak rá.

  1. Adótraffipax

Somogy megyében július 11 és 17. között a szezonális vendéglátóhelyeket, fagylaltozókat, cukrászdákat és az építőipari kivitelezési munkálatokat ellenőrzi a NAV a megye egész területén.

Hajdú-Bihar megyében július 12-13-án a dinnyeárusok számíthatnak ellenőrzésekre.

Baranya megyében július 11. és 17. között szerdán Pécsett, a házhoz szállító éttermeket; csütörtökön Komlón a fagylaltozókat, pénteken pedig a megye dinnyeárusait ellenőrzik majd a revizorok. A megyei építkezésen az ellenőrzések továbbra is folyamatosak, illetve a Harkányi Fürdőfesztiválon is számítani kell az ellenőrök jelenlétére.

Nógrád megyében július 11. és 15. között Pásztón tartanak majd helyszíni ellenőrzéseket.

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatósága munkatársai július 11. és 24. között Budapesten ellenőrzik majd a strandokat, strandszerárusokat, a sport- és szabadidő-szolgáltatást nyújtókat, valamint a vendéglátóhelyeket.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében július 12. és 14. között az idegenforgalmi szempontból frekventált helyszínek (Miskolctapolca, Lillafüred, a Sárospataki és Fűzéri vár környékei) vendéglátói, kereskedői lesznek az ellenőrzések fókuszában.

Heves megyében július hónapban a megyei szabadtéri rendezvényeken, fesztiválokon, kitelepüléseken kell fokozott adóhatósági jelenlétre számítani.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében július 4. és 9. között fagylaltozókat ellenőriznek a revizorok. A megyei építkezéseken az ellenőrzések folyamatosak. Ezek mellett pedig a taxisok és a jövedéki kiskereskedők is számíthatnak ellenőrzésekre.

Veszprém megyében július 4. és 15. között a Balaton-parti településeken és az idegenforgalmi szempontból népszerű helyszíneken ellenőrzik a revizorok a vendéglátóhelyeket, strandokon kereskedőket.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram