Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Ismét emelkedett a jegybanki alapkamat | NAV-Figyelő 22. hét

7 június 2022
 1. Ismét emelkedett a jegybanki alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának döntése alapján 2022. június 1-jétől a jegybanki alapkamat 50 bázisponttal emelkedett.

Az új jegybanki alapkamat mértéke: 5,90%.

A NAV honlapján elérhető pótlékkalkulátorok már az új alapkamattal is számolnak.

 1. Adószámla-kivonatokat küld ki a NAV

A NAV május végétől hozzávetőleg 426 ezer gazdálkodónak küld értesítést adószámlájának egyenlegéről. Ennek elején tájékoztatják az adózókat arról, hogy kell-e fizetniük, vagy igényelhetnek-e vissza adót.

Kivonatot azok kapnak, akiknek legalább egy adónemen minimum ötezer forintnyi tartozása van, vagy ezer forintot meghaladó túlfizetése. A NAV elektronikus formában küldi ezeket ki, kivéve az e-kapcsolattartásra nem kötelezett adózókat, akik postai úton kapják meg a tájékoztatót.

A kivonattal egyidejűleg tájékoztat a NAV a késedelmi pótlékok mértékről is azon adózók esetében, akik tavaly nem, vagy csak késedelmesen teljesítették adófizetési kötelezettségüket, és emiatt ötezer forintot elérő fizetendő pótlékjuk keletkezett.

A tartozást a gazdálkodók elsősorban átutalással, vagy a túlfizetés átvezetésével rendezhetik, de egyes esetekben bankkártyával is megfizethetik. Az „Átvezetés és kiutalási kérelem az adószámlán mutatkozó túlfizetéshez” elnevezésű űrlapon a túlfizetés kiutalása, vagy tartozásra átvezetése kezdeményezhető az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) is.

 1. Megjelent az Adóvilág új száma – fókuszban a nyári ellenőrzés-sorozatok

Megjelent a NAV hivatalos lapjának júniusi száma, amelyben többek között olvashatunk a munkába járás költségeinek megtérítéséről, az alanyi adómentességről, a társasházak áfa-alanyiságáról, illetve egyéb kérdésekről.

Az új számból nyíltan elérhető a nyári ellenőrzés-sorozatokról szóló cikk, amelyben a szerző betekintést ad az ellenőrzési folyamatokba, a kockázatelemzés elveibe.

A kockázatelemzés, kiválasztás általános elvei

A cikk arról tájékoztat, hogy az utóbbi időszakban bekövetkezett változások nyomán a NAV nem végez ellenőrzést azoknál az adózóknál, akiknél az eltérések, devianciák más módszerekkel is orvosolhatók, és az adózó hajlandóságot mutat ezek javítására (pl. levéllel, támogatóeljárással, figyelemfelhívással). A kiválasztás során az egyre komolyabb mennyiségű valós idejű adat nagyban segíti a NAV munkáját.  Az ellenőrzést megelőzően fontos a helyismeret, így a helyi sajátosságok, tapasztalatok figyelembevételével, valamennyi rendelkezésre álló adat segítségével jelöli ki a hatóság az ellenőrizendő adózói kört. A helyszíni ellenőrzések tehát tervezetten, célzottan kiválasztva, a vizsgálatokat alaposan előkészítve végzi a NAV.

Kik számíthatnak ellenőrzésre?

A cikk felsorolja, mely adózók számíthatnak ellenőrzésre, ezek különösen:

 • azok az adózók, akiknél korábban már állapítottak meg mulasztást,
 • azok az adózók, akiket korábban nem ellenőriztek, de az adatok alapján kockázatosak lehetnek,
 • a kiemelt rendezvényeken, eseményeken, vásárokon, piacokon (fesztiválok, FORMA-1, kisebb helyi fesztiválok) tevékenységet végző adózók,
 • a Balaton környéki gazdálkodók, és más nagyobb üdülővárosokban tevékenykedők (különösen: szálláshely-szolgáltatók, vendéglátók, cukrászdák)

A NAV felhívja a figyelmet arra, hogy a valós idejű adatszolgáltatásoknak köszönhetően nyomon követhetővé válnak az ellenőrzés előtti, alatti, illetve utáni adózói magatartások, illetve az adatok segítségével pontosabb kockázatelemzés végezhető egy-egy adózói körnél, ha a beérkező adatok a szokásoshoz képest eltérnek.

Az ellenőrzések fókusza

A cikkben a szerző listázza, melyek azok a területek, amelyeket a NAV egy ellenőrzés során vizsgál, ezek:

 • bejelentési, bejelentkezési kötelezettségek,
 • nyugta- és számlaadási kötelezettség betartása,
 • foglalkoztatás szabályszerűsége,
 • áruk eredetének vizsgálata,
 • nyilvántartási és bejelentési kötelezettségek (szigorú számadású nyomtatványok, telephely-bejelentés),
 • jövedéki kiskereskedelmi egységek esetén jövedéki ellenőrzés,
 • online pénztárgépekkel kapcsolatos kötelezettségek

Egyéb módszerek

Az „adótraffipax” közleménnyel érintett ellenőrzések során szerzett tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a jogsértők száma a korábbi évekhez képest csökkent. Az „adótraffipax” intézményének hatásai már akár ellenőrzés nélkül is érezhetők és kimutathatók az online pénztárgépbe érkező adatok és a foglalkoztatotti bejelentések adatai alapján.

A helyszíni ellenőrzések során kiemelt cél a valós élethelyzet megteremtése, tehát adott esetben – főleg a nyári időszakban – várható, hogy nemcsak 2 fővel, hanem akár nagyobb társaságban, többen is megjelennek és fogyasztanak az ellnőrök egy-egy vendéglátóhelyen vagy egy szálláshelyen, és ez nem korlátozódik kifejezetten a megszokott munkaidőre. Az elmúlt években a NAV is alkalmazkodott, és eljárásait az élethez, a valósághoz igazította. Gyakori, hogy az ellenőrzéseket nem várt színtereken (pl. online platformokon, közösségi oldalak zárt csoportjaiban) végzik a NAV ellenőrei, hiszen az általános adókötelezettségekre irányuló szabályok ezeken a platformokon is kötelező érvényűek.

A cikk végezetül megemlíti az ún. „balatoni akciót”, amelynek keretében több igazgatóság együttműködve tart ellenőrzési sorozatot a balatoni gazdálkodóknál, és amely során az adóhatóság más társhatóságokkal (NÉBIH, rendőrség, önkormányzatok, munkavédelem) együttműködve végzi ellenőrzési tevékenységét.

A mulasztó adózók fokozottan számíthatnak ellenőrzésekre a balatoni akció során is.

 1. Adótraffipax

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága június hónapban ellenőrzi a szezonáliszöldség- és gyümölcsértékesítőket.

Somogy megyében június 6. és 13. között a fagylaltozóknál, vendéglátóknál és az építkezéseken kell ellenőrzésekre számítani.

Nógrád megyében június 7. és 10. között az alábbi helyszíneken tervez a NAV helyszíni ellenőrzéseket:

 • június 7, kedd – Salgótarjáni járás
 • június 8, szerda – Balassagyarmati járás
 • június 9, csütörtök – Pásztói járás
 • június 10, péntek – Szécsényi járás

Hajdú-Bihar megyében június 7-én a megyei építkezéseken ellenőrzik a NAV ellenőrei a szabályszerű foglalkoztatást.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében június 7. és 10. között az alábbi helyszíneken tervez a NAV helyszíni ellenőrzéseket:

 • június 7, kedd – Fegyvernek
 • június 8, szerda – Mezőtúr
 • június 9, csütörtök – Szolnok
 • június 10, péntek – Martfű

A megyei építkezéseken a hét minden napján lehet ellenőrzésekre számítani.

Baranya megyében június 6. és 12. között szerdán Pécsett, a Vásárcsarnok üzleteiben, csütörtökön Mohácson, az állateledel- és takarmányboltokban, pénteken pedig ismét Pécsett a menüztető vendéglátóhelyeken ellenőriznek a NAV munkatársai.

A megyei építkezéseken az ellenőrzések továbbra is folyamatosak.

Komárom-Esztergom megyében 2022. június 7. és 10. között az állateledel- és horgászboltokat ellenőrzik a NAV munkatársai.

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatósága június 1. és 12. között a budapesti kertépítéshez kapcsolódó ágazatokban tart ellenőrzéseket (kertészetek, barkácsüzletek, tüzépek); június 15. és július 31. között pedig szintén Budapesten ellenőrzi a fagylaltozókat, cukrászdákat, kürtőskalács-árusokat. Mindemellett júniusban a fővárosi kitelepüléseken, piacokon értékesítő szezonáliszöldség- és gyümölcskereskedők, illetve kávé-, és kávéőrlemény forgalmazók is számíthatnak ellenőrzésekre.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram