Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Megjelent a NAV 2022. évre vonatkozó ellenőrzési terve | NAV-Figyelő 14. hét

11 április 2022

1. A NAV kiadta a 2022. évre vonatkozó ellenőrzési tervét

A NAV 2022. évi ellenőrzési terve alapján 4 fő területre koncentrál majd, amelyek a következők:

a, Jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek ellenőrzése

Az ellenőrzési terv felsorolása alapján itt találhatók: a webhelyeken értékesítők; az élelmiszeriparral összefüggő árukat, terményeket forgalmazó és beszerző, valamint élelmiszeripari termékek előállítását végző adózók; az építőipari-, építőanyag-kereskedelmi tevékenységet végzők; gépjármű- és gépjármű alkatrész kereskedelmi, valamint gépjárműjavítási tevékenységet folytatók; ingatlanközvetítők; számítástechnikai-termékek kereskedői; turizmusban, vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban tevékenykedők; futártevékenységet végzők (ételkiszállítók is); személyszállítók (taxi, telekocsi) szezonális termékeket árusítók; távol-keleti termékeket árusító textilkereskedők.

b, A rendelkezésre álló adatok alapján költségvetési bevételi szempontból kockázatot hordozó adóalanyok célzott kockázatelemzésen alapuló ellenőrzése

A NAV az online adatszolgáltatásokból beérkező adatok elemzésével (online számla és pénztárgép) képes hatékonyan az egyes számlázási láncok feltárására, és a csalárd adózói magatartással okozott ÁFA-bevétel kiesés megakadályozására.

Kiemelt feladatként tűzi ki az adóhatóság a nemzetközi információcsere keretében érkező adatok hasznosítását, az adózási szempontból nem együttműködő országokkal kapcsolatban álló, onnan nyereséget szerző adózók kockázatelemzésen alapuló ellenőrzését. E társaságok esetén a transzferár-szempontú kockázatelemzés is kelemelt szerepet kap.

Szintén kiemelt feladatként határozza meg a NAV a gyors hatósági reakciót a nagy munkaerő-igényű foglalkoztatással összefüggő csalárd magatartások feltárása érdekében, így különösen a vagyonvédelmi tevékenységet folytatók, a munkaerőkölcsönzéssel, illetve a takarítással foglalkozók körében.

Az e-kereskedelmi forgalom jelentős növekedésével, amelyet a járványhelyzet még tovább erősített egyaránt növekedett az – import esetén – alulértékelés, valamint a közösségi és belföldi forgalomban az áfa-kikerülés. E trendek a csalárd adózói köröket és újszerű magatartásokra sarkallta, amelyhez a NAV is igyekszik alkalmazkodni.

A közvetett vámjogi képviselők alkalmazása során kiemelt figyelmet fordít majd a NAV a képviselők mögött megbújó importőrökre, annak érdekében, hogy az áfa-fizetési kötelezettség valamely tagállamban teljesüljön.

A NAV új módszerekkel készül reagálni a megváltozott adózói magatartásokra. Azonnali fellépést tűz ki célul az adóhatóság azon ügyletek esetében, melyeknél az áru itthon lefolytatott import vámkezeléssel nyeri el az uniós státuszt. Az időben történő hatósági fellépés lehetőséget ad a kockázatok korai felismerésére. Az ellenőrzés egyrészt az importőr vállalkozás, másrészt (indokolt esetben) az ügyletben részt vevő vámjogi képviselő oldalán folytatandó majd le.

c, Kiemelt adózók ellenőrzése

A kiemelt- és a legnagyobb adóteljesítményű adózók ellenőrzése, a gazdasági súlyuknál fogva a NAV ellenőrzési tevékenységének középpontjában áll.

A nemzetközi információcsere alapján beérkező adatok elemzésével az idei évben nagyobb hangsúlyt kapnak a határon átnyúló ügyletek, és azok ellenőrzése.

d, Önkéntes jogkövetés támogatása

A megyei adó- és vámigazgatóságok, kockázatelemzés alapján a kockázat-súly és az adózói kör jogkövetési hajlandósága szerint támogató eljárásokat folytatnak majd le.

A NAV folyamatosan monitorozza majd az alapvető devianciákat, amely keretében feladat:

 • az új vállalkozások folyamatos elemzése és ellenőrzése
 • a személyi változással érintett vállalkozások folyamatos elemzése, és ellenőrzésre kijelölése
 • az Online Számla rendszer adatai alapján történő kockázatelemzés, és kiválasztás szerinti ellenőrzés
 • az Online pénztárgéppel kapcsolatos kötelezettségek ellenőrzése
 • az áfabevallást be nem nyújtó, vagy nullás adókötelezettséget valló, de kontroll alapján tevékenységet folytató, áfakontroll-eltéréssel rendelkező, illetve az „alvó státuszból feléledő” társaságok ellenőrzése
 • az SZJA visszaigénylést, visszatérítést tartalmazó bevallások utalás előtti ellenőrzése
 • a jövedékiadó-köteles tevékenységek ellenőrzése
 • a NETA-hoz kapcsolódó vizsgálatok
 • az áruk-, termékek és szolgáltatások helyszíni ellenőrzése, és ezek alapján indított ellenőrzések.

A NAV 2022. évi ellenőrzési terve, benne az ellenőrzések tervezett, táblázatban összefoglalt fő irányai elérhetők a NAV honlapján.

2. Megalakult a MIMCS, a NAV Mesterséges Intelligencia Munkacsoport

A NAV egyedülálló adatvagyonának értékére épülő kutatásokat végez majd a most alakult munkacsoport. A MIMCS célja a NAV adatvagyonában meglévő értékek kiaknázása, és ennek révén a tudományos módszertanok és az adózási, adóztatási tapasztalatok szinergiájának kihasználása. Feladatai között szerepel egyebek mellett egy javaslat kidolgozása a gépi tanuláshoz szükséges címkézés módszertanára, a tanító algoritmusokkal kapcsolatos vizsgálatok, a validálási módszertan kidolgozása és a nem kontrollált gépi tanulás fejlesztése.

A munkába a NAV mellett bekapcsolódnak többek között minisztériumok (PM, ITM, BM, MK), a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség, a Központi Statisztikai Hivatal, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium, valamint a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont, a Digitális Jólét Program munkatársai és külső szakértők is.

3. Adótraffipax

Veszprém megyében április 11. és 14. között az alábbi településeken ellenőrzi a NAV a hús- és édességkereskedőket, valamint játékboltokat:

 • április 11., hétfő – Balatonfüred
 • április 12., kedd – Tapolca
 • április 13., szerda – Pápa
 • április 14., csütörtök – Veszprém

Bács-Kiskun megyében a NAV munkatársai áprilistól szeptemberig ellenőrzik a taxiszolgáltatókat. Számítani kell a próbavásárlások mellett egész napos forgalomszámlálásra, illetve hétvégi ellenőrzésekre is.

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának ellenőrei április 11. és 14. között a húsvéthoz kapcsolódó termékeket (különösen: csokoládé, virág, ajándéktárgy, füstölt sonka) árusító vállalkozásokat ellenőrzi. A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szintén ebben az időszakban ellenőrzik a piacokat, a csokoládé- és ajándékárusokat. Komárom-Esztergom megyében is hasonlóan az ünnephez kapcsolódó termékek árusítói számíthatnak ellenőrzésekre április 11. és 15. között.

Heves megyében egész áprilisban számíthatnak ellenőrzésekre a megyei piacokon és vásárokon az árusítók.

Hajdú-Bihar megyében április 11-én Újtitkos, Tiszagyulaháza és Folyás, április 12-én Furta, Zsáka, Csökmő, Újiráz és Darvas településeken számíthatnak ellenőrzésekre a kiskereskedők és a vendéglátók. A megye építkezésein az ellenőrzések továbbra is folyamatosak.

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 15. héten a húsvéti ünnephez köthető szezonális termékek árusítóit, valamint a zöldség-gyümölcsárusító kis- és nagykereskedéseket ellenőrzi. A megye építkezésein, piacain és közterületi értékesítőinél is várhatók ellenőrzések, főként Mátészalka és Kisvárda vonzáskörzetében.

Baranya megyében az április 11-i héten hétfőtől csütörtökig a megye egész területén ellenőrzik az adóhatóság ellenőrei a húsvéthoz kapcsolódó termékek értékesítőit, különösen a piaci kitelepülőket, valamint a tojás-, hentesáru-, és édességkereskedőket. A megye építkezésein is számítani kell ellenőrzésekre.

Bács-Kiskun megyében az édességboltokban, húsboltokban, valamint a kisállat-kereskedőknél kell számítani a revizorokra egész április hónapban. A hónapban továbbá több állat- és kirakodóvásáron is ellenőriz majd a NAV.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram