Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Számos NAV-videó támogatja az SZJA-tervezet helyes kitöltését | NAV-Figyelő 13. hét

4 április 2022

1.A NAV e-keresetkimutatása támogatja az online hiteligénylést

A NAV arról tájékoztat, hogy online keresetkimutatás szolgáltatásuk megkönnyíti a hiteligénylési folyamatokat. A keresetkimutatás igényléséhez csupán Ügyfélkapu-regisztrációra van szükség (vagy e-személyi igazolványra, esetleg más elfogadott azonosítási módra), és a szolgáltatás az eBEV portálon érthető el (https://ebev.nav.gov.hu) a szolgáltatások fül alatt.

A lekérdezésben 12 havi adatok szerepelnek a lekérdezést megelőző második hónap utolsó napjáig. A szolgáltatások azok részére igénybevehető, akiknek munkáltatójuk az adott időszakban nyújtott be adó- és járulékbevallást. A NAV kérelemre elektronikus formában továbbítja a hitelintézeteknek a kimutatást. Jelenleg 13 hitelnyújtó csatlakozott a szolgáltatáshoz, a keresetkimutatást a NAV ezeknek tudja továbbítani.

2. SZJA-bevallás – hasznos tanácsok a NAV-tól

A NAV ismét felhívja a figyelmet arra, hogy elérhetők a SZJA-tervezetek az eSZJA weboldalon, amelyeket május 20-áig lehet módosítani, ezután azok automatikusan bevallássá válnak (kivéve az egyéni vállalkozók, őstermelők és áfa-kötelezettek esetében). Ezzel kapcsolatban pár hasznos tanáccsal is ellátják az adózókat.

Azoknak a személyeknek, akiknek olyan jövedelmük is volt 2021-ben, amelyről a NAV-hoz nem érkezett a kifizetőtől adat, ki kell egészíteniük a tervezetet (így például azoknak, akik jövedelmet szereztek ingatlan-bérbeadásból más magánszemélytől).

Az egyes kedvezmények (családi-, személyi kedvezmény) esetén a visszaigényelhető összeget fel kell tüntetni a tervezetben. A családi kedvezmény esetén a gyermek(ek) adatait is ki kell tölteni a jogosultsági hónapok és a kedvezmény kódja mellett. Akik nem részesültek a gyermek(ek) után automatikus adó-visszatérítésben, azok a bevallásukban igényelhetik ezt.

Minden visszatérítés esetén fontos, hogy a visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet.

Amennyiben valaki több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban ki kell választani, hogy melyikhez kéri a visszautalást – amennyiben a gyermekek után járó visszatérítést követően nem maradt adó a tervezetben, úgy nincs miről rendelkezni a pénztárak felé.

Papíralapú beadás esetén a főlapot mindenképpen alá kell írni, máskülönben a bevallás érvénytelen lesz.

Az SZJA 1+1 százalékáról a legegyszerűbben a webes felületen lehet nyilatkozni, azonban azt postán is be lehet küldeni a NAV-hoz. Amennyiben a munkáltató gyűjti össze a nyilatkozatokat, úgy azt a munkáltató részére május 10-éig kell leadni.

A NAV SZJA oldalon közzétett videói is segítségül szolgálhatnak a SZJA-tervezetek véglegesítése során.

3. Információs füzeteket adott ki a NAV

a, Növekedési adóhitel

A NAV információs füzetet adott ki a növekedési adóhitel (NAIH) legfontosabb tudnivalóiról. A konstrukció lényege, hogy a fejlődő vállalkozásoknak az adóévi adó egy részét csak később, az azt követő második adóév végéig kell megfizetniük, ezt a további növekedésükre fordíthatják. A füzetben részletesen ismerteti a NAV a jogosultság feltételeit, az ezzel kapcsolatos adómegállapítási és fizetési teendőket, a teendőket előző évi negatívum esetén, a kedvezményekre vonatkozó lehetőségeket, és a kamatfizetési kötelezettség részleteit.

b, Önellenőrzés

Átfogó, a 2022-es évre vonatkozó szabályokat tartalmazó füzetet adott ki a NAV az önellenőrzésről is. Ebben olvashatunk az alkalmazás feltételeiről, a benyújtás módjairól, határidejéről, a kizárt esetekről, a következményekről. Ezek mellett információt találunk benne az önellenőrzési pótlék mértékéről, a speciális szabályokról, és az önellenőrzésre történő felhívásról is.

4. Adóellenőrzések a 14. héten (április 4. és 10. között) és április hónapban

Ellenőrzésekre kell számítani április 5. és 14. között Budapesten az I-V., valamint a XIII. kerületben a piacokon és a kitelepüléseken, elsősorban a húsvéti ünnephez kapcsolódó termékek értékesítőinél.

Tolna megyében április 4. és 14. között az ajándék-, hús- és édességárusokat ellenőrzik a revizorok, az alábbiak szerint:

 • április 4. – Dunaföldvár
 • április 5. – Bonyhád
 • április 6. – Tolna
 • április 7. – Dombóvár
 • április 8. – Paks
 • április 11. – SimontornyaPincehely
 • április 12. – Dombóvár
 • április 13. – Szekszárd
 • április 14. – Tamási

A NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága a megyében az alábbi adózóknál végez majd ellenőrzéseket:

 • április 4. és 8. között a megyei zöldség- és gyümölcsárusoknál,
 • április 11. és 15. között a piacokon,
 • április 19. és 22. között a távol-keleti árukat értékesítőknél

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében április 12. és 14. között, valamint április 16-án ellenőrzések várhatók a megye területén a füstölt és húsáruk, a tojás, az édesség és a primőr zöldségek árusítóinál. Emellett április 7-én az ónodi országos kirakodóvásáron is számítani kell a revizorok megjelenésére.

Zala megyében április 4. és 20. között a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó termékek árusítóit ellenőrzi majd a NAV területi szerve.

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága április 7-én a megyei építkezéseken ellenőrzi majd a szabályszerű foglalkoztatást.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében április 4. és 10. között ellenőrzik majd a megyei revizorok az ünnephez köthető szezonális termékek árusítóit és a zöldség-gyümölcsárusító kis- és nagykereskedéseket is. A megyei építkezéseken továbbra is folyamatos az ellenőrzés az építkezéseken – itt elsősorban a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják a revizorok. A vendéglátósok és a jövedéki kiskereskedők is számíthatnak emellett ellenőrzésekre.

Baranya megye területén április 4. és 10. között az építkezések mellett az alábbiak szerint lehet számítani a NAV munkatársaira:

 • kedden Pécsett, az ékszerboltokban,
 • szerdán Bólyban, a Rákóczi Ferenc és a Szabadság utcai üzletekben,
 • csütörtökön Pécsett, a Ferencesek és az Irgalmasok utcájának vendéglátóhelyein

Somogy megyében a 14-15. héten (április 4. és 17. között) húsvéthoz kapcsolódó ellenőrzésekre kell számítani a füstölt árut értékesítőknél; a tojás, édesség, szezonáliszöldség- és gyümölcsárusítóknál; kitelepüléseken, piacokon, vásárokon.

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság revizorai az alábbiak szerint terveznek helyszíni ellenőrzéseket tartani:

 • április 4. – Balassagyarmati járás
 • április 5. – Pásztói járás
 • április 6. – Rétsági járás
 • április 7. – Szécsényi járás
 • április 8. – Salgótarjáni járás

Komárom-Esztergom megyében pedig április 4. és 8. között az autó- és gumiszervizeket ellenőrzik majd a NAV munkatársai.

Valamennyi esetben számítani lehet a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetésének, foglalkoztatotti bejelentések, esetleg árukészlet ellenőrzésére.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram