Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Ismét emelkedett a jegybanki alapkamat | NAV-Figyelő 12. hét

28 március 2022

1.Változott a jegybanki alapkamat

A jegybanki alapkamat 2022. március 23-i hatállyal történő emelése befolyásolja az egyes fizetendő pótlékok mértékét is, emlékeztet a NAV.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának döntése alapján a jegybanki alapkamat mértéke: 4,40%. A NAV honlapján elérhető pótlékkalkulátorok, ha az időszak alapján szükséges, már az új alapkamatot veszik alapul a számítás során.

Az emelést követően az önellenőrzési pótlék számításakor az új, 4,40%-os alapkamatot, a késedelmi pótlék számításakor ennek 5 százalékponttal emelt mértékét kell alkalmazni.

2. Közzétette a NAV a 2022. áprilisra vonatkozó üzemanyagárakat

Megjelentek a NAV honlapján az április hónapra vonatkozó, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárak, ezek a következők:

Ólmozatlan motorbenzin – ESZ-95GázolajKeverékLPG autógáz
2022. április481 Ft/l481 Ft/l522 Ft/l326 Ft/l

(Forrás: NAV)c

3. Frissítette a NAV a segélyszállítmányok kivitelére vonatkozó tájékoztatóját

A segélyszállítmányok egészségügyi, szociális, higiéniai, elhelyezési, ruházati és más humanitárius segítségnyújtásra irányulhatnak – e szállítmányok jellemzően itthon engedély nélkül beszerezhető árukat tartalmazhatnak. A szállítás célja a segélyszállítmányok esetén nem lehet kereskedelmi értékesítés.

Korlátozások:

 • Tilos az élet kioltására alkalmas haditechnikai termék, illetve polgári felhasználású lőfegyver és lőszer kivitele
 • Kizárólag a Budapest Főváros Kormányhivatala által kiállított engedély birtokában, árunyilatkozat benyújtásával lehet kivinni olyan eszközt, amely haditechnikai terméknek minősül, de nem tartozik az élet kioltására alkalmas tárgyak közé. Ezek nem tekinthetők segélyszállítmánynak.
 • A gyógyszerek segélyszállítmányként történő kiviteléhez az OGYÉI-nél tett bejelentés alapján kiállított igazolás/engedély szükséges.

A segélyszállítmányok kiviteléhez szükséges bejelentés teljesíthető a határátkelőhelyen, a kilépés előtt a pénzügyőrnek tett szóbeli bejelentéssel. Gazdasági társaságok esetében is lehetőség van a szóbeli bejelentésre, azonban az egyes adójogi következmények miatt javasolt írásbeli nyilatkozatot tenni, hogy a kivitel tényét később igazolni tudják.

A NAV információs vonalat tart fent (06-30/287-9203), amelyeken hétköznap 8 és 17 óra között lehet érdeklődni a segélyszállítmányok kezelésével kapcsolatban, illetve itt lehet előzetesen bejelenteni az egyes szállítmányokat. Emellett e-mailben is elérhetők a NAV munkatársai a  címen.

Az adóhatóság továbbra is arról tájékoztat, hogy a szállítmányok Ukrajnába történő beléptetéséhez szükségesek az alábbiak:

 • ajándékozó vagy adományozó levél,
 • a küldött áruféleségek tételes jegyzéke vagy listája (formai megkötés nélkül) – olvasható, áttekinthető kivitelben

4. Adótraffipax – várható ellenőrzésekről tájékoztat a NAV

a, A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó-és Vámigazgatóságának munkatársai április, május és június hónapokban a vendéglátókat ellenőrzik majd.

b, A NAV Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatóságának ellenőrei március 28. és április 3. között az alábbi helyszíneken vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetésének, az alkalmazottak bejelentésének szabályszerűségét, a jövedéki termékeket, illetve az áruk eredetét:

 • kedden Villányban a Damjanich János utcai üzletekben
 • csütörtökön Sásdon és Magyarszéken a vendéglátóhelyeken,
 • pénteken Pécsett a könyvesboltokban

c, Csongrád-Csanád megyében április 5-én és 6-án Domaszéken, Mórahalmon és Ásotthalmon várhatók ellenőrzések

d, A Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatóság ellenőreire március 29-én, kedden Vámospércs, Nyírábrány és Fülöp településeken, március 30-án, szerdán pedig Hajdúszovát, Derecske, Földes és Báránd településeken számíthatnak a kiskereskedők és a vendéglátók. A megye építkezésein továbbra is folyamatosak az ellenőrzések.

e, A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának közlemények alapján március 28. és április 1. között a megyében az autóalkatrész-kereskedők számíthatnak ellenőrzésekre.

f, A NAV Nógrád Megyei Adó-és Vámigazgatósága az alábbiak szerint tervez ellenőrzéseket a 13. héten, elsősorban a használtruha-kereskedőknél:

 • március 28, hétfő: Rétsági járás
 • március 29, kedd: Pásztói járás
 • március 30, szerda: Balassagyarmati járás
 • március 31, csütörtök: Salgótarjáni járás
 • április 1, péntek: Szécsényi járás

g, Az ellenőrök a foglalkoztatás, bizonylatolás és az online pénztárgép használatának szabályszerűsége mellett vizsgálják majd az áruk eredetét, illetve a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó készlet rögzítését, illetve a pénztárgépek éves felülvizsgálatának meglétét.

Somogy megyében az adóhatóság munkatársai a gazdaboltokban és mezőgazdasági üzletekben, a vetőmag- műtrágya kiskereskedőknél, illetve az építkezéseken végeznek majd ellenőrzéseket a 13. héten.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram