Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Adózási könnyítések a kisbenzinkutaknak | NAV-Figyelő 10. hét

11 március 2022

1. A NAV összefoglalta a kisbenzinkutakat érintő könnyítéseket

Adózási könnyítésre azok az üzemanyagtöltő állomást üzemeltető vállalkozások jogosultak, akik:

  • hatósági áras üzemanyagot forgalmaznak,
  • legfeljebb 50 állomást üzemeltetnek, és
  • az ebből származó nettó éves árbevételük az előző évben nem haladta meg az 50 milliárd forintot.

Az üzemeltetők kedvezményekben részesülnek a szociális hozzájárulási adó fizetésével, a rehabilitációs hozzájárulással, KIVA alany esetében a kisvállalati adó számításával kapcsolatban.

A SZOCHO esetében 5 hónapra vonatkozóan csökkentheti kötelezettségét a vállalkozó 4 fő/töltőállomás után fizetett hozzájárulási adó összegével, először a február hónapra vonatkozó bevallásban.

A Rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség esetén az idei évben 5 hónapra arányosan mentesülnek a kisbenzinkutak üzemeltetői, illetve az első két negyedévre vonatkozóan előlegfizetési kötelezettségük nem lesz.

A kisvállalati adóalanyok esetében a februártól számított 5 hónapon keresztül töltőállomásonként legfeljebb 4 fő után fizetett személyi jellegű kifizetések nem képezik a kisvállalati adó alapját.

Fontos, hogy a fent felsorolt, elérhető kedvezmények állami támogatásnak minősülnek, így az azokkal kapcsolatos iratokat 10 évig kell megőrizni.

2. A NAV „Adni jó” elnevezéssel emlékezteti az adóalanyokat az személyi jövedelemadó 1+1%-ának felajánlhatóságáról.

A 2021. évi SZJA 1+1%-áról május 20. napjáig lehet rendelkezni vagy a bevallás részeként (akár az eSZJA felületen) vagy önálló nyilatkozatként a „21EGYSZA” nyomtatványon. A nyilatkozatokat a munkáltatók is összegyűjthetik, azonban kizárólag lezárt borítékban, amelyet a munkavállaló saját kezűleg aláír, és a munkáltató sértetlen állapotban, kísérőjegyzékkel kell, hogy ezeket eljuttassa a NAV részére május 20-áig.

A vallási közösségek és a kiemelt költségvetési irányzat részére történő felajánlást a NAV visszavonásig vagy új kedvezményezett megjelöléséig automatikusan figyelembe veszi. A civil kedvezményezett számára azonban továbbra is évente új nyilatkozatot kell tenni!

Az 1+1 százalék abban az esetben is felajánlható, ha az adózó visszatérítésben részesült, mivel az nem csökkenti a felajánlás alapját képező összeget.

3. A NAV az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat gyorsított eljárásban kezeli és lépteti ki.

A segélyszállítmányok egészségügyi, szociális, higiéniai, elhelyezési, ruházati és más humanitárius segítségnyújtásra irányulhatnak.

Előzetes bejelentés a gyorsabb kiléptetéshez

A segélyszállítmányok kiléptetését segíti az előzetes bejelentés a szállítmányok érkezésének várható időpontjáról, az árukör típusáról, mennyiségéről és a kilépésre tervezett határátkelőhelyről. A bejelentéseket és kérdéseket a NAV munkatársa fogadja az alábbi elérhetőségeken.

Információ és előzetes bejelentés a segélyszállítmányokról:

Telefonon: hétköznap, 8 és 17 óra között a 06-30/287-9203-as számon.

E-mailen: a  címen.

Az ukrán hatóságok jelenleg érvényes tájékoztatása alapján a segélyszállítmányokhoz, személy- és teherforgalomban egyaránt két dokumentumot kell mellékelni:

  • ajándékozó vagy adományozó levél,
  • a küldött áruféleségek tételes jegyzéke vagy listája formai megkötés nélkül, olvasható, áttekinthető kivitelben.

4. Adótraffipax

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága Kiskőrösön március 21. és március 27. között ellenőrzést tart, ahol az alkalmazottak bejelentését, számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítését, illetve a pénztárgépek adatai alapján a bevételek alakulását vizsgálják majd.

Az adóhatóság Békés Megyei Adó-év Vámigazgatósága Békéscsabán és Gyulán a taxisoknál a nyugta-és számlaadás szabályszerűségét, illetve a pénztárgépek megfelelő használatát ellenőrzi majd március 16. és 18. között.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram