Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Mindent az 5%-os lakás áfáról | NAV-Figyelő 7. hét

19 február 2021

Ismét bővült az ONYA alkalmazásban elérhető nyomtatványok köre, a NAV-nál 2021. évben 17 ezer milliárd Ft beszedése a cél.

1. Információs füzetek 2021

Számos információs füzetét frissítette a NAV az elmúlt héten,amelyek a fenti linken közvetlenül is elérhetőek.

2.Közzétette a NAV az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) kitölthető nyomtatványok körét

Többek között az alábbiak érhetőek el az ONYA alkalmazásban:

  • 19KATA, 20KATA, 21KATA (Nyilatkozat és adatszolgáltatás megszerzett bevételről, Bevallás 40 százalékos mértékű adóról, társasági adóról kisadózó vállalkozás részére a 2019/2020/2021. évre)
  • 21KIVA (Bevallás a kisvállalati adóról és egyéb kötelezettségekről (társasági adó, osztalék utáni adót kiváltó adó, innovációs járulék, energiaellátók jövedelemadója),
  • NY (Nyilatkozat a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról),
  • ’T34 (A természetes személy adóazonosító jellel, adóigazolvánnyal, vámazonosító számmal és levelezési címmel kapcsolatos bejelentése),
  • ’T101 (Természetes személyek adószám-igénylése, változásbejelentése),
  • ’T201 (Külföldi szervezetek, egyházak, társasházak és egyéb szervezetek adat- és változásbejelentése),
  • ’T1043H –(Háztartási munka bejelentése),
  • TEL – (Kérelem az egyes adóügyek telefonos ügyintézését lehetővé tevő ügyfélazonosító-szám igényléséhez, törléséhez és cseréjéhez),
  • 21NYHIPA – (Nyilatkozat HIPA adóelőleg kedvezmény érvényesítéséről KKV minőség miatt).

A teljes lista az alábbi linken elérhető.

3. Az új lakások, lakóingatlanok értékesítésének adómértéke

Az Áfa tv. 82. § (2) bekezdése és 3. számú melléklete I. részének 2021. január 1-jétől 2022. december 31-éig hatályos 50-51. pontjai alapján az általános forgalmi adó mértéke az adó alapjának 5 %-a az olyan többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakás értékesítése esetén, melynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, és amely az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés j) pont ja) vagy jb) alpontja alá tartozik, és az olyan egylakásos lakóingatlan értékesítése esetén, melynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert, és amely az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés j) pont ja) vagy jb) alpontja alá tartozik.

A tájékoztató teljes szövege innen is elérhető.

4. Járványhelyzetben is stabilan működik az adóhivatal

A NAV célja a szabályos adózás támogatása és nem a bírságolás – hangsúlyozta 2020-ról szóló évértékelőjében a NAV vezetője. Az ellenőrzések jelentős része támogató jellegű, a klasszikus adóvizsgálatok aránya hét százalékra csökkent. A NAV munkatársai a digitalizált információs rendszerekben ma már azt is látják, hogy melyik adózóhoz milyen eljárást kell rendelniük – mondta Sors László.

Sors László, a NAV vezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy a NAV nemzetközi viszonylatban is jelentős digitális fejlesztései – a gépek közötti kommunikáció, a mesterséges intelligencia alkalmazása – az állampolgárok és a vállalkozások adózásának egyszerűsítését szolgálják.

A gazdasági visszaesés és az adókönnyítések ellenére tavaly mintegy 2 százalékkal több volt a NAV bevétele, mint 2019-ben. 2020-ban 15 ezer 813 milliárd forint folyt be a NAV-hoz, 2021-ben 17 ezer milliárd forint beszedése a cél – mondta évértékelőjében Sors László, a NAV vezetője.

5. Elérhetőek az új „Adatlapok fizetési könnyítésre

6. Feketelisták

7. Megjelentek a márciusi üzemanyagárak

8. Váminformációk:

Az egyes oltóanyagok kiviteli engedélykötelezettségének elrendelése

2021. január 30-ától – várhatóan 2021. március 31-ig – egyes, a koronavírussal szembeni védekezéshez felhasználható oltóanyagok csak exportengedéllyel vihetők ki az EU területéről. Az új szabályokat az egyes termékek kivitelének exportengedély bemutatásához kötéséről szóló 2021/111 (EU) bizottsági végrehajtási rendelet tartalmazza.

9. Adótraffipax

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram