Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

2022. január 1-től átalakul az egyéni vállalkozók átalányadózása, kedvezőbb adózási formává válik | NAV-Figyelő 50. hét

20 december 2021

1. Megjelent a 2265 jelű bevallás tervezet

Az adózók felkészülése érdekében közreadta a NAV a 2265 jelű áfabevallás nyomtatványképét, és a mezőkhöz tartozó közös azonosítókat. Jó hír, hogy a 2265 számú bevallás nyomtatványképében az előző évhez képest nem történik változás.

2. Közzétette a NAV 22HIPAK jelű helyi iparűzési adóbevallás nyomtatványképét

Míg a HIPA jelű nyomtatványt (és még a 21HIPA nyomtatványt is) az adózóknak minden érintett önkormányzat részére külön-külön el kell készíteniük, addig a 2022. adóévtől kezdődően a 22HIPAK nyomtatvány bevezetésével az adózók minden érintett önkormányzat vonatkozásában egy kötegelt nyomtatványon vallják majd be az iparűzési adót.

A nyomtatvány „A” típusú lapokból és „M” típusú lapokból áll. A helyes kitöltés elősegítése érdekében a 22HIPAK számos beépített képlettel, automatizmussal fog rendelkezni. Az egyszerűsített adóalap megállapítást választó adózók számára pedig külön lap került kialakításra, így számukra is egyszerűbbé válik a kitöltés.

3. 2021 decemberében sem kell SZOCHO-t fizetni a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatások után

Átmeneti szabályok alapján a december hónapban SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatások után, valamint az Szja tv. szerinti reprezentáció és üzleti ajándék után sem kell SZOCHO-t fizetni december 31-ig.

Ugyanakkor előreláthatólag a SZÉP-kártya juttatás esetében 2022. január 1-jétől újra a régi keretösszegek lesznek érvényesek, vagyis nemcsak 15% SZJA-t kell fizetni a juttatás után, hanem SZOCHO-t is (amely várhatóan jövőre 13% lesz).

4. Ismét emelkedett a jegybanki alapkamat

Az MNB Monetáris Tanácsa 2021. december 14-i ülésén a jegybanki alapkamat mértékét 2,10 %-ról 30 bázisponttal emelte, és 2021. december 15-i hatállyal 2,40 % mértékben határozta meg.

5. Megjelentek a 2022. januári üzemanyagárak

2022.évÓlmozatlan
motorbenzin
ESZ-95 (Ft/l)
Gázolaj
(Ft/l)
Keverék
(Ft/l)
 LPG autógáz
(Ft/l)
január 481481 520 329

(Forrás: NAV)

6. Kedvező változások lépnek életbe 2022. január 1-től az egyéni vállalkozók átalányadózásában

Ki választhat átalányadózást a személyi jövedelemadóban?

Akinek az átalányadózás megkezdését közvetlenül megelőző adóévben az egyéni vállalkozói bevétele az éves minimálbér tízszeresét (20 088 000 Ft) nem haladta meg, és az adóévben nem haladja meg az éves minimálbér tízszeresét, vagyis 24 000 000 Ft-ot.

Az az egyéni vállalkozó viszont, akinek az egyéni vállalkozói tevékenysége az adóév egészében kizárólag kiskereskedelmi tevékenység, átalányadózást akkor választhat, ha az átalányadózást közvetlenül megelőző adóévben a vállalkozói bevétele az éves minimálbér ötvenszeresét (azaz 100 440 000 Ft-ot) nem haladta meg.

Az átalányadózó egyéni vállalkozó vállalkozói bevétele alapján nem állapít meg adóelőleget addig, amíg az adóelőleg alapja az adóévben az adóév elejétől összesítve az éves minimálbér felét (vagyis az 1 200 000 Ft-ot) nem haladja meg. Ha az adóelőleg-alap az éves minimálbér felét meghaladja, adóelőleget csak az éves minimálbér felét meghaladó adóelőleg-alap után kell fizetni.

Az átalányadózó egyéni vállalkozó az átalányban megállapított jövedelem kiszámítása során a vállalkozói bevételeiből az Szja tv-ben meghatározott költséghányadot vonhat le.

Az alkalmazandó költséghányad mértéke az átalányadózó egyéni vállalkozó tevékenységétől függ:

 • Tevékenységtől függetlenül az egyéni vállalkozó 40 % költséghányad levonásával állapítja meg, vagy
 • Az adóév egészében pl. az alább meghatározott tevékenységből bevételt szerző egyéni vállalkozó 80 % költséghányad levonásával állapítja meg:
 • építőipari kivitelezés (TESZOR 41, 42); építőipari szolgáltatás (TESZOR 43);
 • ipari gép, berendezés, eszköz javítása (TESZOR 33.1),
 • gépjárműjavítás (TESZOR 45.20), személyi, háztartási cikk javítása (TESZOR 95.2),
 • a taxis személyszállítás (TESZOR 49.32.11)
 • közúti áruszállítás (TESZOR 49.41.1);
 • számítógép, kommunikációs eszköz javítása (TESZOR 95.1);
 • fényképészet (TESZOR 74.20);
 • fodrászat, szépségápolás (TESZOR 96.02),
 • vendéglátó tevékenység (TESZOR 56).
 • Az adóév egészében kizárólag kiskereskedelmi tevékenységből bevételt szerző egyéni vállalkozó 90 % költséghányad levonásával állapítja meg.

Társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség

2022. évtől járulékmentes az átalányadózó egyéni vállalkozó e tevékenységéből származó jövedelmének az éves minimálbér felét (vagyis az 1 200 000 Ft-ot) meg nem haladó része.

Ha az átalányadózó egyéni vállalkozónak az adóévben az átalányban megállapított jövedelme meghaladja ezt, akkor a 18,5 % társadalombiztosítási járulékot az 1 200 000 Ft feletti összeg után kell megfizetnie.

Szeretnénk kiemelni ugyanakkor, hogy a társadalombiztosítási járulék havi alapja legalább a minimálbér:

 • amely vagy a tárgyhónap első napján érvényes alapbér kötelező legkisebb havi összege, vagy
 • a tárgyhónap első napján érvényes garantált bérminimum havi összegeha az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel.

Szociális hozzájárulási adó

Az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozót saját maga után terhelő SZOCHO alapja az átalányban megállapított, szja-köteles jövedelem. Vagyis 2022. évtől SZOCHO mentes az átalányadózó egyéni vállalkozó e tevékenységéből származó jövedelmének az éves minimálbér felét (1 200 000 Ft-ot) meg nem haladó része.

Fontos kiemelni, hogy a főfoglalkozású egyéni vállalkozót saját maga után havonta terhelő adó minimális alapja továbbra is a minimálbér 112,5 %-a lesz, vagyis a minimum-adóalap figyelembevétele ezután is kötelező.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram