Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Videót készített a NAV a VISSZADO nyilatkozatot kitöltőknek és további hírek | NAV-Figyelő 48. hét

3 december 2021
 1. A rozsdaövezeti lakások 5 %-os áfája

Az Áfa tv. alapján az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényben meghatározott rozsdaövezeti akcióterületen található földrészleten létesített többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított, 150 négyzetmétert meg nem haladó összes hasznos alapterülettel rendelkező lakás értékesítése esetében az adó mértéke az adó alapjának 5 %-a.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényben találjuk meg a rozsdaövezeti akcióterület definícióját.

Rozsdaövezeti akcióterület: az e törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletben kijelölt, közlekedési, közmű- és intézményi infrastruktúrával ellátott vagy fenntartható módon ellátható, lakó- és más rendeltetés kialakítására alkalmas terület.

Ezek jellemzőan olyan, elsősorban ipari, kereskedelmi, közlekedési vagy honvédelmi célú felhasználást követően felhagyottá, alulhasznosítottá vagy leromlott állapotúvá vált, jellemzően környezetszennyezéssel terhelt területek, amelyek környezeti és műszaki beavatkozással értéknövelt, fejleszthető területté alakíthatóak.

Az első, Kormány által kijelölt rozsdaövezeti terület Budapest XIII. kerületében található.

Fontos, hogy a rozsdaövezetei kedvezményes lakásáfa-szabály időkorlát nélküli, azaz 2022. december 31-e után is fenn fog maradni.

 1. Kedvezményezett civil szervezetek figyelmébe: A NAV változtat 2022. január 1-től az szja 1%-os összegek nyilvántartásán

A fenti naptól a kedvezményezett civil szervezeteknek felajánlott személyi adót a 703-as „Civil kedvezményezetti SZJA 1% felajánlás” adónemen ellenőrizhetik. Természetesen a 703-as adónem egyenlegét elektronikusan is le lehet majd lekérdezni az eBEV-portálon.

A 703-as adónemről kiutalás és átvezetés is kérhető majd az ATVUT17 számú „Átvezetési és kiutalási kérelem az adószámlán mutatkozó túlfizetéshez” elnevezésű űrlapon, továbbá más adónemben nyilvántartott túlfizetés is átvezethető lesz erre az a számlára.

 1. Egy kis vám: Megjelent a NAV 3006/2021. útmutatója az engedélyezett gazdálkodó (AEO) státuszról.

Az AEO-engedély kérelemre kerül kiadásra, megszerzése önkéntes elhatározáson alapul. Kibocsátását követően tanúsítja, hogy az engedély birtokosa vámjogi szempontból megbízható és jelzi a vámhatósággal való együttműködési szándékát.

Az eljárást elektronikusan, az eAEO-STP rendszerben indíthatja el a kérelmező gazdálkodó, alkalmazottja vagy akár annak vámjogi képviselője. Viszont az AEO-engedély iránti kérelmet a kérelmező nevére, EORI- és adószámára kitöltve kell benyújtani.

Az AEO-engedély meglétéhez számos kedvezmény, könnyítés és egyszerűsítés társul.

Ezek a kedvezmények alapulhatnak

 • uniós vámjogszabályon,
 • nemzetközi megállapodáson,
 • nemzeti jogszabályon, vagy léteznek
 • a státuszból eredő ún. egyéb előnyök (közvetett/járulékos kedvezmények) is.
 1. Gyermekes szülők szja visszatérítése

Ha azt szeretnék az érintettek, hogy a NAV kiutalja az adó-visszatérítést előlegként 2022. február 15-ig, akkor érdemes megvizsgálni, hogy ahhoz a VISSZADO-nyomtatvány kitöltésére szükségük van-e. A kitöltés 2021. december 31-ei határideje közeleg. A nyilatkozat kitöltéséhez videós segítséget nyújt a NAV.

 1. Adótraffipax
 • Ellenőrzések várhatóak a következő Európa-liga-meccsen

A Ferencváros utolsó, december 9-ei hazai kupameccse előtt ellenőriznek a NAV Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei a stadion környékén.

 • NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei munkatársai

A vásárokon, piaci kitelepülésen az ünnepi, (mikulás, advent, karácsony, szilveszter) szezonális termékek árusítóit ellenőrzik.

 • NAV Somogy Megyei ellenőrei

A fenyőfaárusokat, az édességgel és kézműves termékekkel kereskedőket, zöldség- gyümölcskereskedőket, halárusokat, piacokat, adventi vásárokat veszik célba.

 • Ellenőrzések várhatóak a karácsonyi vásáron

Szegeden, 2021. december 8. napján.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram