Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Elérhető a 2021. évben szja 1%-os felajánlásban részesülők listája és további hírek | NAV-Figyelő 37. hét

20 szeptember 2021

A NAV operatív ellenőrei az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

 1. Megjelentek az októberi üzemanyagárak
2021.évÓlmozatlan
motorbenzin
ESZ-95 (Ft/l)
Gázolaj
(Ft/l)
Keverék
(Ft/l)
 LPG autógáz
(Ft/l)
október454462493291
szeptember462469502272

(Forrás: NAV)

 1. Váminformációk

A NAV Vám Főosztálya főosztályvezetője kiadta 7020/2021. számú felhívását a kettős felhasználású termékek kiviteléhez kialakított új okmánykódokról.

A kettős felhasználású termékek kivitelét a 2021. szeptember 9-én hatályba lépett EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2021. május 20-i (EU) 2021/821 RENDELETE szabályozza.

A „kettős felhasználású termékek” azok a termékek, beleértve a szoftvert és a technológiát is, amelyek polgári és katonai célokra egyaránt felhasználhatók, és amelyek körébe beletartoznak azok a termékek, amelyek felhasználhatók nukleáris, vegyi vagy biológiai fegyverek vagy hordozóeszközeik tervezésére, kifejlesztésére, gyártására vagy alkalmazására, ideértve azokat a termékeket is, amelyek egyaránt felhasználhatók nem robbantási célokra és nukleáris fegyverek vagy más nukleáris robbanószerkezetek előállításához történő, bármilyen formájú hozzájárulás céljára.

Az új kódokat 2021. szeptember 9-étől kell alkalmazni.

 1. Két közleményt adott ki a NAV

1.) 2021. évben szja 1%-os felajánlásban részesült technikai számos kedvezményezettekről

A közzétett lista tartalmazza a kedvezményezettek technikai számát, nevét, székhelyét, a kedvezményezettet megillető összeget és a kedvezményezett javára érvényesen rendelkezők számát.

2.) 2021. évben szja 1%-os felajánlásban részesült civil kedvezményezettekről

A NAV a listában szereplő regisztrált civil kedvezményezetteknek külön kérelem nélkül, hivatalból teljesíti a kiutalást. Ugyanakkor, ha a kedvezményezett köztartozással rendelkezik, annak erejéig a kiutalás nem teljesíthető, vagyis részére kizárólag a köztartozásra visszatartott összegen felüli rész utalható ki.

 1. Adótraffipax
 • Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai szeptember 20. és 26. között hétfőn Pécsett, a horgászboltokban, szerdán Palkonyán és Villánykövesden a vendéglátóhelyeken, pénteken pedig Pécsett, a Kossuth téri termelői piacon ellenőriznek. A revizorok megjelenésére számíthatnak továbbá a „Pécsi Napok” rendezvényre kitelepülő árusok is.

 • Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2021. szeptember 20. és 24. között számos településen tervez helyszíni ellenőrzéseket.

A revizorok az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

 • Somogy megye

A NAV revizorai az alábbi helyszíneken ellenőriznek:

 • számítástechnikai boltokban,
 • mobiltelefon-üzletekben és szervízekben,
 • és építkezéseken.
 • Veszprém megye

A NAV Veszprém megyei munkatársai 2021. szeptember 20. és 24. között az alábbi településeken terveznek helyszíni ellenőrzéseket:

 • szeptember 20. (hétfő) Ajka,
 • szeptember 21. (kedd) Veszprém,
 • szeptember 22. (szerda) Sümeg,
 • szeptember 23. (csütörtök) Várpalota,
 • szeptember 24. (péntek) Veszprém.
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram