Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Megkezdődött a civil szervezetek regisztrációja az 1%-os szja felajánlásokért és további hírek | NAV-Figyelő 35. hét

3 szeptember 2021
  1. 2021. szeptember 30. napja a 21EGYREG adatlap benyújtási határideje

A 21EGYREG jelű adatlapot azoknak a civil szervezeteknek kell beadniuk, akik 2022. évtől várják a magánszemélyek 1%-os felajánlását, és korábban még nem regisztráltak.

Az előzetes regisztráció a civil kedvezményezetté válás feltétele, így ha az adatlap benyújtását elmulasztja a szervezet, akkor nem részesülhet az 1%-os szja felajánlásokból.

A regisztráció visszavonásig érvényes, ezért annak a szervezetnek, aki már korábban regisztrált civil kedvezményezettként, nem kell újra benyújtania EGYREG-adatlapot.

  1. A lakáskiadásból származó jövedelem adózása

Elindult az új tanév a felsőoktatásban, ilyenkor kötik az évben a felek a legtöbb lakásbérleti szerződést.  Ennek kapcsán foglalta össze röviden a NAV a magánszemélyek közötti hosszútávú lakáskiadás szabályait.

A bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg. Tételes költségelszámolással vagy 10 %-os költséghányad levonásával. A bérbeadónak negyedévenként adóelőleget kell fizetnie, és a jövedelmet az éves szja-bevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetnie. Az adó mértéke 15 %.

Tegyünk a témában egy hosszabb kitekintést. A bérbeadás tekintetében melyek lehetnek a választható adózási formák a személyi jövedelemadó rendszerében?

A lakás bérbeadás végezhető:

  • egyéni vállalkozóként,
  • adószám és bejelentkezési kötelezettség nélkül magánszemélyként,
  • adószámos magánszemélyként.

Amennyiben Ön egyéni vállalkozó, úgy lehetősége van választani, hogy az ingatlan bérbeadást egyéni vállalkozóként vagy mint magánszemély kívánja végezni. Ez utóbbi esetben az ingatlan bérbeadási tevékenységéből származó bevételére az „önálló tevékenységből” származó jövedelemre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

Amennyiben nem él ezen választási jogával, akkor a bérbeadás révén szerzett bevétel az egyéni vállalkozói bevétel része lesz.

A bérbeadási tevékenységet adószám (bejelentkezési kötelezettség) nélkül magánszemélyként akkor folytathatja, ha

  • Ön nem egyéni vállalkozó, és
  • nem választott áfa kötelességet az ingatlan bérbeadásra és
  • nincs közösségi (EU) adószáma és nem is kötelezett annak kiváltására.

Adószám nélkül Ön számlát sem tud kiállítani a bérlő felé, így az elszámolások alapja a bérleti szerződés lesz.

A bérbeadási tevékenységet adószámos magánszemélyként folytathatja, amennyiben a fentiekben

felsorolt feltételek valamelyikének nem felel meg, vagy saját döntése alapján

–             számlatömböt kíván használni, vagy

–             áfa-val kívánja bérbeadni az ingatlant.

Ezekben az esetekben tehát adószámot kell kérnie.

Ha a bérlő nem egy diák (magánszemély), hanem egy kifizető (pl. egy gazdasági társaság), akkor a jövedelemből a bérlőnek kell adóelőleget megállapítania és levonnia.

Az Szja tv. 46. § (4) bekezdésének c) pontja értelmében a lakás bérbeadásából származó bevételből a kifizetőnek nem kell adóelőleget megállapítania abban az esetben, ha Ön bérbeadóként nyilatkozik arról, hogy az Szja tv. 17. § (5) bekezdése alapján a bérbeadásból származó jövedelmének megállapításánál figyelembe kívánja venni az általa más településen 90 napot meghaladóan bérelt lakás díját.

Az adóelőleg alapja a bérbeadó magánszemély adóelőleg-nyilatkozata szerinti jövedelem összege.

A bérbeadási tevékenységéből származó bevételéből az adóelőleg alapjának megállapításához a bérbeadó kétféle költséglevonást kérhet: a 10 %-os költséghányad, vagy a tételes költségelszámolás szerinti költség figyelembevételét. A tételes költségelszámolás alkalmazása esetén az adóelőleg megállapítása során a bérlő által figyelembe vehető költség legfeljebb a bevétel 50 %-a lehet. Amennyiben az igazoltan felmerült költsége az előbbiek 50 %-át meghaladja, azt év végén az adóbevallásában érvényesítheti.

Amennyiben a bérbeadó adóelőleg nyilatkozatot nem tesz, akkor a bevétel 90 %-a lesz az adóelőleg alapja.

Tételes költségelszámolás választása esetén a tevékenységgel összefüggésben felmerülő kiadásokat igazoló bizonylatokat, számlákat a bérbeadó nem köteles a bérlő részére bemutatni, de azok megőrzése kötelező.

Tételes költségelszámolás esetén Ön a bérbeadási tevékenységével kapcsolatban ténylegesen felmerült, számlával igazolt, az adóévben ténylegesen kifizetett kiadásokat levonhatja a bevételéből.  Ezek az ingatlan fenntartásával, rendeltetésszerű használatával kapcsolatos kiadások, karbantartás, javítás, felújítási költségek, továbbá bizonyos korlátok mellett az ingatlan értékcsökkenése is elszámolható.

Amennyiben Ön az ingatlannal összefüggő rezsiköltségeket továbbhárítja a bérbevevőre, akkor meghatározott feltételek teljesülése mellett ez az összeg nem lesz része a bevételének.

Mind az adószámos, mind a nem adószámos magánszemély esetében a bérbeadásból származó jövedelem után fizetendő szja a jövedelem 15%-a.

Így amennyiben Ön magánszemélyként kifizetőnek adja ki az ingatlant, akkor az adóelőleget a bérlő állapítja meg, vonja le, vallja be és fizeti meg, ezért év közben Önnek ezzel kapcsolatban tennivalója nincs. Követő év május 20-ig, az éves szja bevallásában azonban szerepeltetnie kell bérbeadásból származó jövedelmét, a bérlő által kiállított igazolás alapján.

  1. Adótraffipax

Bács-Kiskun megyében szeptemberben jellemzően a vinotékák, a mezőgazdasági és iparcikk boltok, valamint a vadász, – és horgászboltok számíthatnak ellenőrzésre.

A NAV Fejér Megyei revizorai 2021. szeptember 6. és 10. között Székesfehérváron, Sárbogárdon, Móron és Dunaújvárosban a piacokon ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését.

A NAV Vas megyében szeptemberben a számítástechnikai üzleteket ellenőrzi.

A NAV által közzétett információk természetesen nem zárják ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram