Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Jövedéki adó soron kívüli megállapítására vonatkozó kérelem és további híreink | NAV-Figyelő 33. hét

19 augusztus 2021

1. Megjelentek a szeptemberi üzemanyagárak

Az Szja tv. hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget a NAV közleményben szereplő árak szerint is elszámolhatja, ez esetben nem szükséges az üzemanyagról számla.

Felhívjuk a figyelmet, hogy amikor a magánszemély a saját tulajdonában lévő személygépkocsi üzleti célú használata miatt útnyilvántartás alapján költségtérítésben részesül, mellyel szemben költséget számol el, akkor számolnia kell azzal is, hogy a költségelszámolás miatt cégautóadót kell fizetnie.

A kapott költségtérítéssel szemben költség címén elszámolható tétel a vonatkozó  60/1992. (IV. 1.) Korm. rendeletben meghatározott fogyasztási norma szerinti üzemanyag mennyiség és a NAV által közzétett ár szorzataként meghatározott összeg is lehet.

2021.évÓlmozatlan
motorbenzin
ESZ-95 (Ft/l)
Gázolaj
(Ft/l)
Keverék
(Ft/l)
 LPG autógáz
(Ft/l)
szeptember462469502272

(Forrás: NAV)

2 Jövedéki adó visszaigénylésére irányuló kérelmet nyújthat be az örökös

Általános szabályok értelmében a magánszemély adózó halálakor a NAV határozatban állapítja meg az örökösöket terhelő fizetési kötelezettséget, valamint a visszajáró adót és a jövedéki adót, az Art. 147. § (2) bekezdése szerint.

A jövedéki adó soron kívüli megállapítására ugyanakkor kérelmet terjeszthet elő

  • a mezőgazdasági termelő örököse,
  • a kereskedelmi gázolaj-felhasználó örököse, és
  • az egyéb jövedéki adó alanyának örököse.

3. Adótraffipax

A NAV Baranya megyei revizorai augusztus 23. és 29. között szerdán és pénteken Pécsett, csütörtökön Szigetváron végeznek ellenőrzést.

A NAV Komárom-Esztergom Megyei munkatársai 2021. augusztus 23. és szeptember 3. között a tanszer-, papír-, írószer- és ruhakereskedőket ellenőrzik.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram