Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Adó lett a háztartási alkalmazott utáni regisztrációs díjból és további hírek | NAV-Figyelő 24. hét

18 június 2021

A járvány miatt 2021. december 31-ig újabb fizetési kedvezmények érvényesíthetőek. További kedvezmények léptek életbe a SZOCHO-ban, és a tanulószerződés alapján kifizetett díj is SZOCHO mentes lett.

1. Szociális hozzájárulási adó kedvezmény érvényesíthető

A munkaerőpiacra lépő személyt munkaviszonyban foglalkoztató kifizető a munkaviszonyra tekintettel fizetendő adóból adókedvezményt vehet igénybe.   2021. június 10. napjával bővült a munkaerőpiacra lépőnek számító, adókedvezménnyel foglalkoztathatók köre.

Munkaerőpiacra lépőnek számított ezidáig, akinek a foglalkoztatása kezdete előtti háromnegyed évben (275 nap) legfeljebb három hónapig (92 napig) volt munkaviszonya, illetve egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonya. Most ez a kör bővült azokkal, akinek a foglalkoztatás kezdő hónapja előtti fél évben (183 nap) volt legfeljebb három hónap (92 nap) munkaviszonya, illetve egyéni, társas vállalkozói jogviszonya.

A munkáltatók 2021. december 31-ig létrejött munkaviszony esetében a kedvezőbb szabályok alapján kapják meg a munkaerőpiacra lépők utáni adókedvezmény érvényesítéséhez szükséges igazolást.

Az igazolást a NAV

  • a biztosítotti bejelentés után, a foglalkoztatás kezdete utáni hónap 10-éig hivatalból,
  • biztosítotti bejelentés hiányában pedig a havi bevallásban tett kérelemre állítja ki és küldi meg elektronikusan a munkáltatónak.

2.2021. december 31-ig az általános szabályoktól eltérő fizetési kedvezmények is kérhetők

Így a NAV egy alkalommal

  • legfeljebb 5 millió Ft összegű adóra, maximum 6 havi fizetési halasztást vagy 12 havi részletfizetést engedélyezhet pótlékmentesen,
  • nem természetes személy adózó adótartozását, egy adónemre legfeljebb 20 %-ban, maximum 5 millió Ft összeghatárig mérsékeli,

ideértve a levont jellegű kötelezettségeket is.

Fontos, hogy ha ilyen kedvezményt szeretne kérni, akkor a kérelem benyújtásával egyidejűleg igazolnia kell, hogy

  • a fizetési nehézsége a veszélyhelyzetre vezethető vissza,
  • a mérséklésnél pedig azt, hogy tevékenysége a veszélyhelyzetre visszavezethető okok miatt lehetetlenülne el.

Az ilyen típusú kérelem 2021. december 31-ig terjeszthető elő az általános szabályok szerint.

3. 2021. július 1-től teljesen megváltozik a háztartási alkalmazott utáni regisztrációs díj kezelése

A fenti időponttól háztartási munkavégzés bejelentésekor fizetendő ezer forintos regisztrációs díjat adóként kezeli a NAV. Mindez hatással lesz azokra az eljárásokra is, amikor a NAV egy döntésnél vagy igazolásnál figyelembe veszi az adótartozásokat.

4.Idén nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni

A koronavírus-világjárványt követő, a gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedésekről  szóló 318/2021. (VI. 9.) Korm. rendelet alapján nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni 2021. december 31-ig. A turizmusfejlesztési hozzájárulással érintett tevékenységek az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom, valamint a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás voltak.

5. Nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a tanulószerződés alapján kifizetett díj után

Ez a szabály a 2021. június 10-étől kifizetett jövedelemre már alkalmazható. Ha a díj kifizetésére 2021. június 10-én, vagy ezt követően kerül sor, akkor a 2108-as jelű havi adó- és járulékbevallás M-07 lapján a 386. „Szociális hozzájárulási adó összege” elnevezésű sor a) oszlopában a tanulószerződéses tanulók után fizetendő szociális hozzájárulási adó összegeként a „0” értékadatot fel kell tüntetni.

6. Nyári diákmunka

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében. A diákmunkával szerzett jövedelem – néhány foglalkoztatási formát kivéve – is adóköteles. Az Szja mértéke 15 %, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó jövedelméből. Ha munkaviszonyban, vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie, melyet szintén a munkáltató von le.

7. Június 30-ig a járvány miatti igazolási kérelmet különösen méltányosan bírálja el a NAV

A koronavírus-járványra hivatkozó igazolási kérelem mentesíthet a mulasztás jogkövetkezményei alól a társasági adó, a kisvállalati adó, az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója, továbbá a transzferár-dokumentáció esetében. A kedvezményes eljárás feltétele, hogy az adózó a beadványában megjelölt bevallást, bevallásokat az igazolási kérelmével egy időben benyújtsa, és az abban szereplő adófizetési kötelezettségének is eleget tegyen.

8. Az új egyablakos OSS rendszerben történő regisztráció, valamint a MOSS-adózók regisztrációfrissítése június 15-éig

Hamarosan felváltja a MOSS-rendszert a még több lehetőséget tartalmazó OSS-rendszer, amelybe a MOSS-adózók június 15-éig frissíthették regisztrációjukat. Új kérelem benyújtásával bármikor be lehet jelentkezni az OSS-be, amely azoknak a vállalkozásoknak egyszerűsíti az ügyintézést, amelyek az Unión belül nem adóalanyoknak értékesítenek árucikkeket vagy nyújtanak szolgáltatásokat például az interneten keresztül.

Az OSS-rendszerbe nem kötelező belépni, de érdemes.

9.Vámmentesség a szokásos lakóhelyüket az EU területére áthelyezők esetében

Az Európai Unión kívüli országokból – már az Egyesült Királyságból is – behozni kívánt, nem uniós árukat az Európai Unió területén történő felhasználásuk érdekében „szabad forgalomba bocsátás” vámeljárás alá kell vonni, ami általános esetben vám- és áfafizetési kötelezettséget eredményez.

Ha valaki szokásos lakóhelyét egy Európai Unión kívüli, harmadik országból áthelyezi az Európai Unióba, úgy bizonyos, meghatározott körülmények között vámmentesség biztosítható.

A NAV útmutatójában részletesen az alábbi témákat ismerteti:

1) Személyes vagyontárgyak köre

2) A mentességre való jogosultság igazolása

3) Elidegenítési tilalom

4) Képviselet

10. Jövedéki adó

Brent napi jegyzési adatok alapján meghatározott átlagár

11.Megjelentek a 2021. júliusi üzemanyagárak

12. Feketelista

Alkalmazottukat bejelentés nélkül foglalkoztatók

13. Adótraffipax

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram