Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Jó hír az éttermet üzemeltetőknek. Az elviteles és a házhoz szállított helyben készített étel- és ital áfája továbbra is 5 % | NAV-Figyelő 23. hét

13 június 2021

1.Továbbra is 5 százalék az elviteles, illetve házhoz szállított étel- és italértékesítés áfája

A vendéglátó üzletekre vonatkozó korlátozó intézkedések hatályának időtartama alatt továbbra is megmaradt az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra bevezetett 5 %-os Áfa.

Az 5 %-os adó azokra az ételekre és italokra vonatkozik, amelyek helyben fogyasztáskor is 5 % alá esnének.

A kedvezményes adómérték alkalmazásának továbbra is feltétele, hogy a vendéglátó üzletnek alkalmasnak kellett lennie a helyben történő fogyasztásra a veszélyhelyzet miatt vonatkozó korlátozó intézkedések hatálybalépését megelőzően. Nem függ azonban az alkalmazása attól, hogy az érintett vendéglátó üzlet (amely egyébként alkalmas a helyben történő fogyasztás biztosítására) ténylegesen lehetővé teszi-e az ételek-italok helyben (teraszon vagy zárt térben) történő fogyasztását.

2.Frissítette a NAV a méltányossági kérelmek nyomtatványait

A kapcsolódó anyagok letölthetők az alábbi linken:

Adatlapok fizetési könnyítésre és/vagy mérséklésre irányuló kérelmek elbírálásához

3.Vámudvarok elérhetőségei

Megjelent a NAV Központi Irányítás Vám Főosztály főosztályvezetője által kiadott 7012/2021. felhívása a vámudvarok elérhetőségeivel és nyitvatartási adataival.

4. Adótraffipax

Ellenőrzések a nyári időszakban

A NAV Bács-Kiskun megyei munkatársai júniusban, júliusban és augusztusban a zöldség- és gyümölcs-kiskereskedőket ellenőrzik.

A NAV Vas megyei munkatársai 2021. június 8. és 30. között a vendéglátókat ellenőrzik.

A Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság 2021. június 14. és 18. között az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálja a dohányboltokban.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram