Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

A COVID járványra hivatkozó igazolási kérelem mentesíthet a bírság alól | NAV-Figyelő 20. hét

21 május 2021

Ha a bevallás, valamint az adó befizetés június 30-ig beérkezik a NAV-hoz. Szigorúbbá válik az EU-ba belépő vagy azt elhagyó utazók készpénz-nyilatkozatának ellenőrzése.

1.Járvány miatt méltányolható igazolási kérelemmel elkerülhető a szankció

Ha bármely adózó önhibáján kívül nem tud eleget tenni a törvényben előírt határidőben (május 31.) adóbevallási, valamint az ahhoz kapcsolódó adófizetési kötelezettségének, akkor lehetőség van az igazolási kérelem előterjesztésére, hogy kimentse a mulasztást, és ezáltal mentesüljön a mulasztás miatti szankciók alól.

A koronavírus-járványra hivatkozó igazolási kérelem mentesíthet a mulasztás jogkövetkezményei alól a társasági adó, a kisvállalati adó, az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója, továbbá a transzferár-dokumentáció esetében.

Ezen igazolási kérelem elbírálása egyszerűsödik abban az esetben, ha a COVID-19 járvány akadályozta a fenti kötelezettségek teljesítését és a bevallás, valamint a kapcsolódó befizetés legkésőbb június 30-ig beérkezik.

Az igazolási kérelmet az adóbevallás pótlásával egyidejűleg kell előterjeszteni.  Fontos, hogy a mulasztás miatti késedelmi pótlék felszámítása automatikusan történik, ezért az igazolási kérelemben kérni kell a késedelmi pótlék megfizetése alóli mentesülést is vagy a pótlék felszámítása után fizetési kedvezményi kérelmet lehet benyújtani.

Az igazolási kérelemnek nincs előírt formája, de a NAV a honlapján közzétett mintával és hasznos információkkal segíti annak előterjesztését.

Ha a NAV az igazolási kérelemnek helyt ad, az egyenértékű az eredeti határidő betartásával.

Ha az adózó a bevallási kötelezettség elmulasztása miatt a KOMA-ból automatikusan törlődne, de igazolási kérelmét a NAV elfogadja, akkor az adózót utólag az adatbázisba is visszahelyezi.

2.Online Számla tesztportál elérésének átmeneti felfüggesztése

Online Számla tesztrendszer karbantartási munkái miatt az Online Számla tesztrendszert a NAV 2021.05.27-én 16:00 órától előreláthatólag 2021.05.28-án 12:00 óráig leállítja, ezért ebben az időszakban a gépi interfész sem lesz használható.

3. Készpénzellenőrzésre vonatkozó legújabb szabályok

2021. június 3-tól a készpénz-ellenőrzés szigorúbbá válik. Készpénz-nyilatkozatot kell benyújtania a vámhatóságokhoz az Unió területére területére történő belépéskor, illetve az onnan történő kilépéskor, ha 10.000 EUR vagy más valutában ezzel egyenértékű, illetve ezt meghaladó összegű készpénzt, csekket, utazási csekket és fizetési megbízást tart valaki magánál.

Ez történhet bármilyen eszközzel (repülővel hajóval vonaton közúton). Nyilatkozni kell a vámnál a fentiekről. Angol nyelvű részletes tájékozatót a témában az alábbi linken érhet el EU Cash Controls | Taxation and Customs Union (europa.eu).

4. Pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

5.Adótraffipax

Bács-Kiskun megye

2021. május 27-én (csütörtökön) Akasztó, Csengőd és Tabdi településeken az alkalmazottak bejelentését, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják. Különösen azok számíthatnak ellenőrzésre, akiknél az online pénztárgépek bevételi adatai azt indokolják.

Fejér megye

Operatív ellenőrzések lesznek 2021. május 25. és 28. között az eperárusoknál

Tolna megye

A NAV 2021. május 25. és 28. között a vendéglátóhelyeket ellenőrzi.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

  • Paks
  • Szekszárd
  • Dombóvár
  • Tolna

A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek NAV ellenőrzések.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram