Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Január 1-től a szakképzési hozzájárulás alapja a kötelezettet terhelő szociális hozzájárulási adó alapja | NAV-Figyelő 2. hét

15 január 2021

Megjelent a 2108 jelű bevallás nyomtatvány tervezet és kitöltési útmutatója. Változás a személyi kedvezmény elszámolási módjában.

1. Változtak a személyi kedvezmény szabályai

2021. január 1-jétől a személyi kedvezmény szabályai több ponton is változtak.

A személyi kedvezmény az összevont adóalap terhére vehető igénybe. A kedvezmény jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve, a ténylegesen érvényesíthető kedvezmény összege ezáltal változatlan marad.

Ha valakinek több, személyi jövedelemadót, illetve adóalapot csökkentő kedvezmény is jár, meghatározott sorrendben kell azokat érvényesíteni:

1.a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye

2.személyi kedvezmény

3.első házasok kedvezménye

4.családi kedvezmény.

A személyi kedvezményt továbbra is az veheti igénybe, aki:

  • súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségben szenved, amelyről orvosi igazolással rendelkezik, valamint
  • rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Nem változik a kedvezmény érvényesítése:

  • év közben adóelőleg-nyilatkozatban kérhető a munkáltatótól, illetve az összevont adóalapba tartozó rendszeres bevételt juttató kifizetőtől, vagy
  • év végén, az adóévre vonatkozó személyi jövedelemadó-bevallásban érvényesíthető egy összegben

2. Az alábbi linkek segítségével közvetlenül elérhetőek az elmúlt hetekben megjelent friss információs füzetek

Eljárási szabályok

Személyi jövedelemadó és a foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékok, más közterhek

Egyéb adónemek, kötelezettségek

Jövedéki adó, vám

3. A katásoknak 2021. január 15-ig tájékoztatniuk kell kifizetőjüket

2021. január 1-je óta a kisadózó vállalkozásoknak tájékoztatniuk kell kifizetőjüket aktaalanyiságukról. Ezt a szerződéskötéskor írásban kell megtenniük. Ha a aktaalanyiság megszűnik, illetve újrakeletkezik, annak időpontjáról ugyancsak tájékoztatniuk kell a velük szerződésben álló kifizetőt, még a változást megelőzően.

Ha a kisadózó a kifizetővel 2021. január 1. előtt kötött szerződést és a partneri viszony 2021-ben is fennáll, a kifizetőt a katás vállalkozásnak írásban, 2021. január 15-éig kellett tájékoztatnia.

4. Elérhető a 2108 jelű bevallás nyomtatvány tervezet és kitöltési útmutatója

Fontos változás, hogy 2021. január 1-től a szakképzési hozzájárulás alapja a kötelezettet terhelő szociális hozzájárulási adó alapja. Nem kell tehát szakképzési hozzájárulást fizetni, ha a kötelezettet a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény alapján adófizetési kötelezettség nem terheli. Meg kell azonban azt is említeni, hogy a szakképzési hozzájárulási kötelezettség alapjának változása miatt jelentősen bővül azon juttatások köre, melyeket 2021. január 1-től szakképzési hozzájárulás terhel.

5. Megjelent a 2158-as jelű bevallás nyomtatványképe és kitöltési útmutatója is

A fenti linken elérhető a bevallás tervezet a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó szociálishozzájárulásiadó- és járulékkötelezettségéről, valamint a biztosított mezőgazdasági őstermelő járulékkötelezettségéről.

6. Közzétette a NAV a 2108INT jelű bevallás nyomtatványképét és kitöltési útmutatóját

A bevallás a 2019. évi CXXII. törvény 87. § szerinti kötelezettek részére a szociális hozzájárulási adóról, a járulékokról és egyéb adatokról szól.

7. Itt az Adóvilág 2021/1. száma

A megjelent folyóirat tartalomjegyzéke innen is elérhető.

Tíz éve, az Országgyűlés döntése nyomán, 2011. január 1-jén alakult meg a NAV.

Dr. Sors László (Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkár) Adóvilágban megjelent írásából fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az internetes kereskedelem hatványozott növekedése megváltoztatta a nemzetközi kereskedelmi környezetet. Az e-kereskedelem kapcsán a vámhatóságok az egész világon szembesültek a növekvő pénzügyi és egyéb kockázatokkal.

Az e-kereskedelem exponenciális növekedése az elmúlt évtizedben az áfafizetési mentességre vonat kozó 22 eurós küszöbértékkel együtt jelentős bevételkiesést okozott a tagállamok számára. Ezt felismerve az Európai Bizottság az áfamentesség eltörléséről döntött, aminek alapján 2021. július 1-jétől az alacsony értékű küldeményekről minden esetben vám-árunyilatkozatot kell adni.

8. Feketelisták

Alkalmazottukat bejelentés nélkül foglalkoztatók

Bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók

9. Megjelentek a februárban alkalmazandó üzemanyagárak

10. Vámot érintő közlemények

EU-Brit megállapodás

Vám Főosztály által kiadott 7001/2021. számú felhívás

A NAV Központi Irányítás Vám Főosztálya főosztályvezetője által kiadott 7001/2021. felhívás az EU-Egyesült Királyság kereskedelmi és együttműködési megállapodása keretében az importőr tudomásán alapuló kérelmek jogkövetkezményeiről szól.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság kereskedelmi és együttműködési megállapodása (továbbiakban: Megállapodás) 2021. január 1-jétől ideiglenesen alkalmazandó. A Megállapodás biztosítja a lehetőségét annak, hogy az importőr az árukra ne csak az exportőr által kiállított nyilatkozat, hanem az áru származó helyzetére vonatkozó saját tudomása alapján is kérelmezhesse a kedvezményes elbánást.

11. Csalók kérnek bankkártyaadatokat a NAV nevében

Az adóhatóság felhívja az érintettek figyelmét, hogy a NAV soha, semmilyen körülmények között nem kér bankkártyaadatokat.

Az ügyfélkapus adatokat mindenki csak a megfelelő oldalon (www.nav.gov.hu, www.magyarorszag.hu) adja meg, ugyanis a csalók sokszor olyan oldalakat szerkesztenek, amelyek arculati elemeiben is rendkívül jól utánozzák a valós bejelentkezési felületeket, azonban a webcím ebben az esetben árulkodó lehet.

12. Adótraffipax

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram