Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Veszélyhelyzeti adózási könnyítés | NAV-Figyelő 10. hét

12 március 2021

A veszélyeztetett ágazatban tevékenykedő gazdálkodók nem fizetnek KATA-t, SZOCHO-t és szakképzési hozzájárulást. Megújul az EU importellenőrzési rendszere, valamint megjelentek az új jövedéki termék fajtakódok.

1. Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról

2020-ra vonatkozó személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje 2021. május 20.

A NAV a nyilvántartásában szereplő, a munkáltatói, kifizetői bevallásokban, adatszolgáltatásokban érkezett adatok alapján 2021-ben is külön kérés nélkül elkészíti a magánszemélyek adóbevallási tervezetét.

Az éves személyi jövedelemadó bevallható

 • a NAV által elkészített adóbevallási tervezet elfogadásával, kiegészítésével és beküldésével, vagy
 • önállóan benyújtott 20SZJA jelű nyomtatványon is.

Ha az Ön egyetért a NAV által készített adóbevallási tervezetben foglaltakkal, akkor további teendője nincs, a tervezet 2021. május 20-án érvényes bevallássá válik.

Ha nem ért egyet az adatokkal, akkor 2021. május 20-ig

 • az eSZJA-portálon javíthatja, kiegészítheti és beküldheti a bevallást, vagy
 • ha nem rendelkezik ügyfélkapuval, akkor önállóan kell a 20SZJA bevallást benyújtania.

Az áfás magánszemélyeknek, a mezőgazdasági őstermelőknek és az egyéni vállalkozóknak önállóan kell bevallást benyújtaniuk, ehhez felhasználhatják a NAV által készített adóbevallási tervezetet. Esetükben a NAV által elkészített adóbevallási tervezet a bevallási határidő letelte után nem válik bevallássá.

Adózási könnyítések

2. Veszélyhelyzeti adózási könnyítések-a szigorúbb védelmi intézkedésekhez kapcsolódóan

2021. március 8-tól hatályba léptetett szigorúbb védelmi intézkedések alapján az üzletek egy része bezárt és a személyes megjelenést igénylő szolgáltatást nyújtó vállalkozások is 2021. március 22-ig zárva tartanak, ezért márciusban kiegészült a kedvezményezett tevékenységet folyató vállalkozások köre, melyek igénybe vehetik az adózási könnyítéseket.

A kedvezményeket – többek között – az alábbi tevékenységet tényleges főtevékenységként végző vállalkozások is vehetik igénybe március hónapra:

 • Iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelem (TEÁOR 4719)
 • Bútor, világítási eszköz, egyéb háztartási cikk kiskereskedelme (TEÁOR 4759)
 • Könyv-kiskereskedelem (TEÁOR 4761)
 • Sportszer-kiskereskedelem (TEÁOR 4764)
 • Játék-kiskereskedelem (TEÁOR 4765)
 • Ruházat kiskereskedelem (TEÁOR 4771)
 • Használtcikk bolti kiskereskedelme (TEÁOR 4779)
 • Fodrászat, szépségápolás (TEÁOR 9602)

A fenti tevékenyégi körbe tartozó gazdálkodókat szociális hozzájárulási adó alóli és szakképzési hozzájárulás alóli mentesség, rehabilitációs hozzájárulási kedvezmény és KIVA könnyítés illetheti meg. Részletek itt.

3. A veszélyeztetett ágazatban az egyéni és társas vállalkozók után sem kell SZOCHO-t fizetni

A korábbi szabályokhoz képest újdonság, hogy 2021. márciusra a 485/2020. Korm. rendeletben felsorolt, veszélyeztetett ágazatba tartozó tevékenységet folytató

 • egyéni vállalkozónak e jogállására tekintettel és
 • társas vállalkozásnak a Tbj. szerinti társas vállalkozó e jogállására tekintettel

nem kell szociális hozzájárulási adót fizetnie.

4. Márciusra nem kell KATA-t fizetnie a mentesített tevékenységet folytató vállalkozásnak

A 2021 februárjában már KATA adóalany, mentesített tevékenységet folytató vállalkozásnak 2021 márciusára nem kell tételes adót fizetnie, melyet a NAV kérelem nélkül állapít meg.

A tételes adó alóli mentesülés nem befolyásolja a KATA adóalany jogosultságát a társadalombiztosítási és munkaerőpiaci ellátásokra, sem azok összegét. A mentesség nem csökkenti a 12 millió forintos bevételi értékhatárt sem.  A mentesített tevékenységek felsorolása elérhető itt.

5. 16HIPA nyomtatványon lehet pótolni, önellenőrizni a ’14-es és ’15-ös HIPA-bevallásokat

NAV-nál 2016-tól állnak rendelkezésre a HIPA-bevallások, ezért ha elévülési időn belül, 2014-re vagy 2015-re vonatkozóan kell önellenőrzést benyújtani, esetleg hiányzó bevallását pótolni, akkor az a 2016-ra kialakított, 16HIPA jelű nyomtatványon tehető meg.

Ha például a 2015. január 1. és 2015. december 31. közötti időszakra szükséges önellenőrzést végezni, akkor azt – a megfelelő időszak feltüntetésével – a 2016-ra vonatkozó nyomtatványon tudja benyújtani az adózó a NAV-hoz.

Két fontos kivétel:

 • A 2021-et megelőző évekre vonatkozó, ideiglenes jellegű iparűzési tevékenységgel kapcsolatos bevallásokat továbbra is az önkormányzati adóhatóságokhoz kell benyújtani.
 • Azok a magánszemély vállalkozók, akik nem egyéni vállalkozóként végzik tevékenységüket, a hipabevallást papíralapon, az önkormányzati adóhatósághoz is benyújthatják.

6. Mezőgazdasági őstermelői tevékenység 2021-ben

Valamennyi adózásban történt változást összefoglalt a NAV.

7. Könnyen lekérhető a NAV elektronikus keresetkimutatása

A NAV online keresetkimutatása megkönnyíti a személyes ügyintézés nélküli hitelkérelmezést. A szolgáltatás igénybevételének lehetőségéről a hitelnyújtók bővebb felvilágosítást tudnak adni.

A szolgáltatás a NAV eBEV Portálján érhető el, a következő linken: https://www.nav.gov.hu/nav/ebev_portal. A belépést követően az elektronikus keresetkimutatás a Szolgáltatások / Keresetkimutatás lekérdezés menüből indítható.

8. Változás az ELEKÁFA-eljárásban a Brexit miatt

A Kilépési Megállapodáshoz fűzött, Írország/Észak-Írország Jegyzőkönyv értelmében Észak-Írország az általános forgalmi adó szempontjából speciális státuszt élvez az átmeneti időszakot követően is.

Ez azt jelenti, hogy 2020. december 31. után

 • Észak-Írország EU tagállamként kezelendő a termékértékesítések szempontjából,
 • az Egyesült Királyságot – beleértve Észak-Írországot – egységesen harmadik országnak, azaz Európai Unión kívüli országnak kell tekinteni a szolgáltatások szempontjából.

9. Ismertetésre kerültek a fizetési kedvezmények szabályai

10. Megújul az EU importellenőrzési rendszere

1. fázis:

2021. március 15-től a postai szolgáltatóknak és a gyorspostai küldeményeket kézbesítő szereplőknek – légi fuvarozásnál – az áru berakodása előtt be kell nyújtaniuk a belépési gyűjtő árunyilatkozat minimális adatkészletét.

2. fázis:

A belépési gyűjtő árunyilatkozatra vonatkozó új kötelezettségek, valamint a kapcsolódó üzleti és kockázatkezelési folyamatok a légi úton fuvarozott összes árura vonatkozni fognak.

3. fázis:

A belépési gyűjtő árunyilatkozatra vonatkozó új kötelezettségek, valamint a kapcsolódó üzleti és kockázatkezelési folyamatok a tengeri és a belvízi, valamint a közúti és vasúti fuvarozással szállított összes árura vonatkozni fognak.

11. Jövedéki adó

Elérhetőek a 2021. április 1-től érvényes jövedéki termék fajtakódok és adómértékek. A táblázatok letölthetők XLSX és PDF formátumban

12. Feketelisták

Bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók

Bejelentés nélkül alkalmazottat foglalkoztatók

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram