Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

A könyvelő programok is elérhetik az online pénztárgépek adatszolgáltatásait | NAV-figyelő 9. hét

28 február 2020

Miként segíti az AFR az adóügyeinket? A NAV-nál is tart a nőnapi készülődés.

1. Az év folyamán megvalósulhat, hogy letölthetők lesznek a NAV rendszeréből az online pénztárgépek naplóállományai

Az adózók üzleti és ügyviteli folyamatainak hatékonyabbá tételét fogja szolgálni a NAV új online szolgáltatása.  Gép-gép kapcsolaton keresztül elérhetővé válnak az online pénztárgépekből beérkezett adatok adózó bármilyen szoftvere számára, ha abban a megfelelő funkciót kialakítja a szoftver gyártója. Akár az adózó könyvelő szoftvere vagy más ügyviteli alkalmazása is hozzáférhet és feldolgozhatja a naplóállományokat. A véglegesített specifikáció május közepén kerül nyilvánosságra és az új szolgáltatás várhatóan a harmadik negyedévben indul. További részletek itt.

2. Március 2-től jön az AFR!

Március 2-án hazánkban is bevezetésre kerül az Azonnal Fizetési Rendszer, más néven AFR, melynek köszönhetően felgyorsulnak a belföldi forintátutalások.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

  • Minden 10 millió forint alatti utalás, az év minden napján, 0-tól 24 óráig 5 másodpercen belül teljesül, azaz megjelenik a célszámlán, hacsak nem jelöltünk konkrét terhelési napot.
  • Az átutalás sikerességéről, vagy sikertelenségéről minden esetben visszajelzést kapunk saját pénzforgalmi szolgáltatónktól.
  • Egyszerűbben, akár a címzett mobiltelefonszámának, e-mail címének vagy adóazonosítójának megadásával (úgynevezett másodlagos azonosítók) indíthatunk utalásokat bankunknál, amennyiben a célszámla tulajdonosa a bankjánál a számlaszámhoz hozzárendelte a másodlagos azonosítókat.
  • Nem kell megadnunk a bankszámlaszámunkat egy utalás fogadásához, elég, ha az előző pontban felsorolt adatokat hozzárendeljük bankszámunkhoz, így a fizető fél utalhat nekünk akár csak a telefonszámunk, e-mail címünk vagy adóazonosítónk ismeretében.

És miként segíti az AFR az adóügyeinket?

Nullás igazolásra vonatkozó kérelem esetében, ha adótartozásunk van, az AFR segítségéven azonnal rendezni tudjuk tartozásunkat, melynek teljesítését néhány percen belül ellenőrizhetjük az eBEV felületen.

További érdekes részletek a NAV honlapján találhatóak.

3. Változás a dohánytermékek kereskedelmi szabályaiban

Március 1-től több fronton is változnak az egyes dohánygyártmányokra, és azok kereskedelmére vonatkozó szabályok.

A NAV összegyűjtötte a legfontosabb változásokat.

Az adóköteles termékek köre bővül a füst nélküli dohánytermékekkel, a nikotinmentes töltőfolyadékokkal, valamint a dohányzást helyettesítő nikotin tartalmú termékekkel.

Az új termékkörök jövedéki adó mértékét, valamint engedélyével, nyilvántartásával, szállításával és értékesítésével kapcsolatos tudnivalókat is megtudjuk a NAV oldalán.

4. Az EK kedvezményes származási szabályrendszere

A NAV által közzétett lista felsorolja a Közösség által létrehozott egyoldalú és a (szabadkereskedelmi területeket létrehozó) szerződéses kedvezményes elbánásokat. Ezek az elbánások a tarifális kedvezményeket élvező termékeken alapulnak; a melléklet ezért nem tartalmazza a Közösség Törökországgal, Andorrával és San Marino-val megkötött vámuniós megállapodásait.

Ezen túlmenően a származási szabályokat illetően is kapunk információkat. A kedvezményes származási szabályokat annak érdekében kell alkalmazni, hogy a kedvezményes elbánást (legyen az egyoldalú vagy szerződéses) azon ország származó terméke kapja meg, amelyiknek szánták.

5. Tájékoztatás

Megjelent a Pmt. és Kit. szerinti kijelölt személyre vonatkozó tájékoztatás.

  1. január 10-étől bővül azon szolgáltatók köre, akiknek bejelentést kell tenniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) a tevékenységük során tapasztalt pénzmosásgyanús körülményekről. Kapcsolattartót kell megadniuk például a székhelyszolgáltatóknak vagy a kriptovalutával kereskedőknek is.

A Kit. a Pmt. hatálya alá tartozó szolgáltatók számára kötelezettségként írja elő, hogy tevékenységük megkezdését követő öt munkanapon belül kötelesek kijelölni – a szervezet sajátosságától függően – egy vagy több személyt, aki a Kit. 4. § (1) bekezdés szerinti bejelentést haladéktalanul továbbítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítás Pénzmosás Elleni Információs Iroda felé.

6. 2020. március 26-27-én Nemzetközi Adó- és Vámkonferencia lesz Debrecen

A konferencia részletes programja itt.

7. Adótraffipax

Nőnap alkalmából országos ellenőrzésekre számíthatnak március 6-8. között a virág- és ajándékárusok, az éttermek és cukrászdák. Részletek itt.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram