Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Jövedelemigazolás helyett itt az online keresetkimutatás | NAV-figyelő 8. hét

21 február 2020

SMS-ben, telefonon és személyesen is kérhető az szja-bevallási tervezet. 2000 adózó számíthat ellenőrzésre utalványokkal való visszaélés miatt.

 1. Március 16-ig még akár SMS-ben is kérhető aszja-bevallási tervezet postázása

Akinek még nincs ügyfélkapuja, és nem is szeretne a digitalizáció útjára lépni és ügyfélkaput nyitni, az idén is kérheti a NAV-tól az szja-bevallási tervezetének postázását március 16-án éjfélig. Ehhez nem kell mást tennie, mint az adóazonosító jelét és a születési dátumát tartalmazó kérelmet SMS-ben vagy egyéb módon eljuttatni a NAV-hoz.

Az alábbi módokon juttathatja el kérelmét a NAV-hoz:

 • SMS-ben a 06-30/344-4304 számon a következő formátumban: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn
 • a NAV honlapján elérhető űrlapon
 • formanyomtatványon (BEVTERVK)
 • Levélben, kötetlen formában
 • telefonon a 1819-es számon
 • személyesen az ügyfélszolgálatokon.

Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-áig küldi el postán az igénylőknek.

Aki lecsúszik a március 16-ai határidőről, május 20-áig személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain kérheti adóbevallási tervezetének nyomtatását. Az adózók bármikor nyithatnak ügyfélkaput, mellyel adóbevallási tervezetüket a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA portálon (március 15-étől) megtekinthetik, és szükség esetén módosíthatják.

További hasznos információk a bevallás-tervezettel összefüggésben itt.

 1. Gyakori kérdések a külföldi befektetési szolgáltatóval vagy hitelintézettel kötött tartós befektetési szerződésről (TBSZ)

Mindenekelőtt fontos tudni, hogy ha egy magánszemély külföldi befektetési szolgáltatóval köt TBSZ-t, akkor azt be kell jelentenie a NAV-hoz.

A külföldi befektetési szolgáltatónak az Szja tv-ben előírt tartalmú igazolást kell kiállítania a tartós befektetésből származó jövedelemről, ami tartalmazza:

 • a tartós befektetésből származó jövedelmet,
 • az első befizetés napját (a TBSZ újrakötése esetén a befizetés napjának minősülő napot),
 • a lekötési időszak megszűnésének vagy megszakításának napját.

Az érintettek további részletekről az alábbi linken tájékozódhatnak.

 1. Jön az online keresetkimutatás!

A banki hitelfelvételhez korábban is elengedhetetlen volt a NAV által kiállított jövedelemigazolás. Jövedelemigazolást eddig személyesen a NAV ügyfélszolgálatain, postán vagy elektronikusan az „IGAZOL” nyomtatvány ügyfélkapus benyújtásával lehetett kérni.

Februártól azonban a NAV új szolgáltatásával, az online keresetkimutatással jelentősen felgyorsul az igénylési folyamat. Az új keresetkimutatás online, az eBEV-portálon keresztül igényelhető.  Az elkészült keresetkimutatást a NAV elküldi a KHR-t (központi hitelinformációs rendszert) kezelő pénzügyi vállalkozásnak, aki azt közvetlenül a megjelölt bank felé továbbítja. Az egész folyamat online történik, keretprogram letöltése nélkül, bármilyen okoseszközről.

A keresetkimutatás a munkáltatók, kifizetők által havonta NAV-hoz lejelentett legfrissebb adatai alapján készül. Tehát mindig az igénylést megelőző második hónap utolsó napjáig terjedő 12 hónap adatait tartalmazza.

4.Feketelisták

Bejelentési kötelezettségüket elmulasztó adózók

Alkalmazottukat bejelentés nélkül foglalkoztatók

 1. Adótraffipax

Központi ellenőrzés

Visszaéltek a béren kívüli juttatásként adott utalványokkal

A NAV az elmúlt időszak ellenőrzései és az egyéb eljárásai során azt tapasztalta, hogy a béren felüli juttatásként adott utalványokkal visszaéltek. Az utalványokat – sok esetben az átadást követő rövid időn belül – készpénzben visszaváltották, ezzel bérükön felül jövedelemre tettek szert.  A NAV közel 2000, ezt az adóelkerülő magatartást elkövető gazdasági társaságot azonosított, akikre vonatkozóan a közeljövőben ellenőrzéseket kezdeményez.

Az érintett adózóknak az ellenőrzések megkezdéséig lehetőségük van az adóelkerülés céljával juttatott utalványok valós közterheit bevallani, valamint a korábbi évekre benyújtott bevallásaikat is önellenőrzéssel módosítani és az ezzel keletkezett fizetési kötelezettségüknek eleget tenni.

Ellenőrzéssel érintett további témák itt.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram