Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Átmenetileg nem hoz változást a BREXIT az áfa-visszatéríttetésben | NAV-figyelő 7. hét

14 február 2020

Átmenetileg nem hoz változást a BREXIT az áfa-visszatéríttetésben és a MOSS eljárásokban. Lakás bérbeadásból származó bevétel csökkentési lehetőségei. Lehetővé vált az egyéb automataberendezések miatti bírságolás.

1.Okoz-e változást a BREXIT az áfa-visszatéríttetésben és a MOSS eljárásokban?

Előreláthatólag az átmeneti időszak végéig, vagyis 2020. december 31-ig a magyar üzleti élet szereplői változást nem tapasztalnak majd.

A belföldön letelepedett adóalanyokat az Egyesült Királyságban megillető áfa-visszatéríttetési jog érvényesítésével összefüggő (ELEKÁFA), valamint a távolról is nyújtható szolgáltatásokat nyújtó adózókat érintő (MOSS) eljárásokkal kapcsolatos szabályok változatlanok maradnak.

Ha az említett ELEKÁFA és MOSS eljárásokban a BREXIT miatt EU-szinten bármilyen változás történik, arról a NAV soron kívül tájékoztatja az adózókat.

2.Egy percben a lakás-bérbeadás bevételéről

A NAV összefoglalta, hogy milyen feltételek mellett csökkenthető a magánszemély lakás bérbeadásából származó bevétele, ha egyidejűleg más településen maga is lakást bérel.

A bérbeadó tehát levonhatja az általa más településen bérelt lakás igazoltan megfizetett bérleti díját, de csak az alábbi feltételek teljesülése mellett:

  • a bevétel csak az azonos évben megfizetett bérleti díjjal csökkenthető,
  • a bérbeadás, illetve a lakásbérlés időtartama meghaladja a 90 napot,
  • a magánszemély más tevékenységből származó bevételével szemben nem számol el költséget a bérelt lakásra,
  • az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítik meg.

3.Élelmiszer-automaták felügyeleti egységének éves felülvizsgálata

Az élelmiszer-automatát üzemeltetőknek évente felül kell vizsgáltatniuk valamennyi berendezésük automata felügyeleti egységét (AFE). Két egymást követő felülvizsgálat között nem telhet el 13 hónapnál hosszabb idő.

Az automata berendezések üzemeltetésével és az automata felügyeleti egységgel kapcsolatos kötelezettségeket a NAV ellenőrzi. Ha egy üzemeltető megszegi az éves felülvizsgálatra vonatkozó előírásokat, természetes személyként 500 ezer forintig, nem természetes személyként akár 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságra számíthat.

4.Személyes adónaptár online emlékeztetővel

A NAV Személyes adónaptár szolgáltatása segítség lehet az adózással kapcsolatos tudnivalók rendszerezésében. A NAV honlapján (nav.gov.hu) elérhető alkalmazás ugyanis egy helyen, személyre szabottan tartalmaz minden – bevallással, adatszolgáltatással, befizetéssel kapcsolatos – információt, amit a NAV ügyfeleinek tudniuk kell.

Akinek van ügyfélkapuja, az a benyújtási, befizetési határidők előtt egy, három vagy öt nappal e-mailes emlékeztetőt is kérhet.

5. Január 1-jétől változott a kezelőszemélyzet nélküli automaták bírságolása

A nem élelmiszert értékesítő, hanem az egyéb automataberendezések bejelentésének ellenőrzésekor azt tapasztalták a NAV revizorai, hogy az ilyen automatákat üzemeltető adózók jelentős része nem tünteti fel a regisztrációs számot a berendezéseken. A jogszabály módosítása következtében 2020. január 1. óta nemcsak az élelmiszert értékesítő, hanem az egyéb automataberendezés bejelentésének elmulasztásakor is, az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 235. § b) pontja alapján mulasztási bírság szabható ki. Érdemes tehát az automatákat üzemeltetőknek figyelni arra, hogy a regisztrációs számot tüntessék fel a berendezéseken.

6. Feketelista

Alkalmazottukat bejelentés nélkül foglalkoztatók

7. Megjelentek a márciusi üzemanyagárak

8. Pénzügyi es vagyoni korlátozó intézkedések

9. Adótraffipax

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram