Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Hogyan adózik a Budapest-bérlet? | NAV-Figyelő 50. hét

12 december 2020

Adómentes is lehet vagy bérként adóköteles. Ismerteti a NAV az online számlaadat-szolgáltatás ellenőrzési tapasztalatait.

1. Az online számlaadat-szolgáltatás leggyakoribb hibái és azok megoldása

 • NAV Online Számlázó programjából kiállított számláról nem kell az Online Számla rendszer kézi rögzítő felületén adatot szolgáltatni, mert az adatszolgáltatási kötelezettséget a NAV Online Számlázó programja automatikusan teljesíti.
 • Online pénztárgéppel előállított egyszerűsített számlákat nem kell rögzíteni az Online Számla rendszerben, mivel azokról a pénztárgép küld adatot.
 • Az Online Számla rendszerbe beküldött számlaadatok összességének technikai érvénytelenítése nem azonos a hibás adatokkal kiállított számla érvénytelenítésével. Technikai érvénytelenítésről akkor van szó, ha maga a kiállított számla helyes, azonban az arról teljesített adatszolgáltatás helytelen. Ekkor módosító vagy érvénytelenítő számla kiállítása nem indokolt, kizárólag a számláról teljesített adatszolgáltatást kell érvényteleníteni.
 • NAV Online Számlázó programja által teljesített számlaadat-szolgáltatás technikai érvénytelenítését kizárólag a NAV Online Számlázó programjában lehet kezdeményezni, a Számlák listaoldalon az adott számla sorának végén található ikonra kattintva választható Technikai érvénytelenítés funkcióval.
 • A kiállított számlákat módosító, illetve érvénytelenítő számlák esetében hivatkozni kell az eredeti bizonylatra az adatszolgáltatásban is.
 • Forinttól eltérő pénznemben kiállított számlákról teljesített adatszolgáltatás során nem szabad összekeverni a forintban és a külföldi pénznemben kifejezett értékeket, mivel az a számlától nagyságrendekkel eltérő adatokat eredményezhet.
 • Ha az adózó elsődleges felhasználója valamilyen okból az Online Számla rendszerben újragenerálja a technikai felhasználóhoz tartozó XML-aláírókulcsot és XML-cserekulcsot, az új kulcsokat rögzíteni kell a számlázó programban, különben az interfészen keresztüli adatküldés meghiúsul.
 • Kiemelten fontos a vevő adószámának pontos rögzítése, hogy mindig a gazdasági eseményben érintett valós partner szerepeljen az adatszolgáltatásban.
 • Csoportos áfaalany vevő esetében a csoportazonosító számot kell rögzíteni az adatszolgáltatásban, nem pedig az egyes csoporttagok adószámát.

Javasolja a NAV az online számlaadat-szolgáltatással kapcsolatosan egy saját belső kontrollfolyamat kiépítését az Online Számla rendszer lekérdezési lehetőségének segítségével, továbbá az Online Számla rendszer Szolgáltatások menüjéből elérhető Használati statisztika időszakos áttekintését.

2. 2021: új online nyomtatványok  a NAV-nál

 • 2021 elejétől már a háztartási munkával kapcsolatos bejelentések is teljesíthetők online formában.
 • A nullás bevallás kiváltására szolgáló nyilatkozat (NY) beküldése a webes felületen még egyszerűbbé válik.
 • Az egyre népszerűbb kisvállalati adózás megkönnyítésére a kiva-bevallás (21KIVA) szintén elérhető lesz az ONYA felületén, és
 • a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallására szolgáló nyomtatvány (21TFEJLH) esetében is csupán néhány adat kitöltésével benyújtható lesz a bevallás.

Előnyük, hogy az azonosító adatok a bevallási nyomtatványokon automatikusan megjelennek, ami gyorsítja és megkönnyíti kitöltésüket.

3. Elérhetőek a foglalkoztatottakra vonatkozó adatok

Az eBEV Portálon a foglalkoztatók és a foglalkoztatottak részére 2012 óta biztosítja a NAV a ’T1041-es jelű nyomtatványon alapuló biztosítotti bejelentések adatainak lekérdezhetőségét. Ez a lekérdezési lehetőség került bővítésre az atipikus foglalkoztatási formákhoz kapcsolódó bejelentésekkel:

 • Egyszerűsített foglalkoztatás (’T1042E és -TEL jelű nyomtatványon alapuló adatok megjelenítése),
 • Háztartási munka bejelentései (’T1043H és -TEL jelű nyomtatványon alapuló adatok megjelenítése),
 • Diákszövetkezeti tagságok (’T1044D és -TEL jelű nyomtatványon alapuló adatok megjelenítése),
 • Közérdekű nyugdíjas szövetkezeti tagságok (’T1045NY és -TEL jelű nyomtatványon alapuló adatok megjelenítése).

4. BREXIT informaciók

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen 2020. december 10-én tett közleménye szerint hamarosan döntés születik az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeli kereskedelmi kapcsolatáról.

5. A munkavállalónak biztosított Budapest-bérlet adózása

Nem adóköteles a napi munkavégzéshez biztosított Budapest-bérlet, ha a munkavállaló nem munkába járáshoz használja, hanem a napi munkájához van rá szüksége. Ilyen munkakör lehet például a kézbesítő, szociális gondozó vagy a helyi ellenőrzést végző revizor.

Munkaviszonyból származó jövedelemként adóköteles a munkába járáshoz biztosított Budapest-bérlet Budapesten belüli utazáshoz, ha a munkavállaló lakhelye és munkahelye is Budapesten van, és csak a városon belül utazik munkába és vissza.

6. Feketelisták

Alkalmazottukat bejelentés nélkül foglalkoztatók

Bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók

Pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

7. Adótraffipax

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram