Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Hasznos tanácsok a többes jogviszonyos KATÁ-soknak | NAV-Figyelő 49. hét

5 december 2020

Érdemes dönteni arról, hogy melyik kisadózó jogviszonyát tartja meg 2021. évtől. Megszűnt a HIPA feltöltés. 2021. évi adóváltozások fő irányairól szól az Adóvilág legújabb írása.

1.Megjelent az Adóvilág 2020/12. száma

A tartalomból:

– Az adózás rendjének 2021. január 1-jétől hatályos változásai
– A végrehajtási eljárást érintő változások
– A személyi jövedelemadóról szóló törvény, a kisadózó vállalkozások tételes adójának és a társadalombiztosítás fedezeti rendszerének 2021. január 1-jétől hatályos változásai
– A társasági adó és a pénzügyi szervezetek különadójának változásai az őszi adócsomag kapcsán
– Az általános forgalmi adóra vonatkozó szabályok 2020. év végi, 2021. év eleji változásai
– A kisvállalati adóhoz kapcsolódó változások és gyakori kérdések
– Aktuális tudnivalók a belföldi gépjárművek adójának megállapításával kapcsolatos eljárásban 2021-től érvényesülő változásokról
– Illetékváltozások 2021
– A jövedéki adót érintő 2021. január 1-jétől hatályos adójogszabály változások
– Számvitelt-könyvvizsgálatot érintő változások 2021
– A veszélyhelyzethez kapcsolódó egyes adózási kedvezmények
– Adónemek közötti áttérés szabályai
– Hogyan adózik a céges karácsonyi ajándék?
– Nemzetközi trendek megjelenése a NAV transzferár szakterületén
– OAK: adókonzultáció a virtuális térben

Besesek Botond PM adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár ’2021. évi adóváltozások fő irányai’ címmel megjelent írása alapján a szerző az online számla-adatszolgáltatás kiterjesztését, és az erre épülő áfa tervezet kiajánlást tartja az elmúlt évek legjelentősebb eredményének.

Kiemelkedő jelentőségű változásként említi meg továbbá az e-kereskedelemmel kapcsolatosan módosuló Uniós áfa irányelv átültetését, amely az e-kereskedelemmel és távértékesítéssel kapcsolatban hozza el a fogyasztási hely szerinti adózást.

A munkaerő kölcsönzésre jelenleg a fordított adózás szabályait alkalmazzuk az erre vonatkozó derogáció alapján, amely az év végén lejár. Mivel az intézkedés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, Magyarország kérte a Bizottságtól a fordított áfa alkalmazásának meghosszabbítását. Még nem érkezett meg a Bizottság válasza, így nem tudható, hogy az EU elfogadta-e a kérelmünket.

2021. január 1-től életbe lépő változások:

  • növekednek az automatikus fizetési kedvezményekhez kapcsolódó értékhatárok,
  • 3 mrd Ft-ra növekszik az az értékhatár, ameddig a vállalkozások a KIVA-t választhatják, illetve 6 mrd Ft-ig nő az a határ, amíg ebben a kedvező adózási formában maradhatnak,
  • új feladatként a NAV fogja végezni a gépjármű adóztatással kapcsolatos teendőket, 2021-ben a március 15-i fizetési határidőt április 15-re módosították,
  • 2021-től fő szabály szerint már csak a NAV-on keresztül nyújthatóak be a helyi iparűzési adó bevallások.

2.Készül a 2008 jelű bevallás új verziója

A NAV az adózók türelmét kéri. Azon adózók, akiket nem érintenek a Korm. rendeletben foglalt könnyítések, használják a bevallás 13.0-ás verzióját.

3. Megszűnt a HIPA előlegfeltöltési kötelezettség

A 2020-as adóévben már nem kell a helyi iparűzési adó előlegét kiegészíteni, azaz feltölteni. Ez azon eltérő üzleti éves adózókra is vonatkozik, akik adóéve a 2020. július 15-ét magában foglalja.

Mindez azt jelenti, hogy az adózóknak

  • az adóévben már befizetett előlegeket nem kell az adóévi várható adó összegére kiegészíteniük, és
  • az erről szóló bevallást sem kell benyújtaniuk.

4. Kata: Jövőre csak egy jogviszonyában lehet kisadózó

2021. január 1-től egy magánszemélynek csak egy kisadózói jogviszonya lehet.

Ha 2021. január 1-jén egy magánszemélynek több kisadózói jogviszonya van, akkor csak a legkorábban bejelentett jogviszonya szerepelhet a NAV nyilvántartásában. A többi kisadózói jogviszonyát a NAV hivatalból törli a nyilvántartásból.

Ugyanakkor 2020. december 31-ig a kisadózónak lehetősége van eldönteni, hogy melyik kisadózói jogviszonyát szeretné fenntartani. Ehhez a fenntartani kívánt kisadózói jogviszony kivételével törölnie kell a többi kisadózói jogviszonyát.

Mire kell figyelni a kisadózói jogviszony törlésekor?

  • az egyéni vállalkozói, és az egyéni cégben fennálló kisadózói jogviszony törlése a kata-alanyiság megszűnését eredményezi,
  • kisadózó betéti társaság, közkereseti társaság, ügyvédi iroda esetén maradnia kell legalább egy kisadózóként bejelentett tagnak, mert különben megszűnik a vállalkozás kata-alanyisága,
  • a törlést követően fennmaradó kisadózói jogviszonyban a magánszemély főállású kisadózóvá válik 2021. január 1-jétől, kivéve, ha valamely törvényi ok miatt nem lehet főállású kisadózó,
  • ha a kisadózó vállalkozás tagja a törlés után is személyesen közreműködik a vállalkozás tevékenységében, azt kizárólag munkaviszonyban teheti meg.

5. A vallási közösségek 2021-ben is technikai számon gyűjthetik az 1%-ot

Ha 2021-ben a szervezet szeretne szja 1 százalékos felajánlást kapni és még nem rendelkezik technikai számmal, akkor a technikai számot 2020. december 31-ig kell kérnie a NAV-tól, kötetlen formában.

6. Közzétette a NAV a fizetendő járulékok 2021. január 1-jétől hatályos mértékeit

7. Lista a szociápolitikai egyezményekről

A NAV listába szedte és közzétette Magyarország 2020. december 1-jén hatályos szociálpolitikai- és szociális biztonsági egyezményeit, amely a korábbi linken is elérhető.

8. BREXIT

Már csak 3 hét van hátra a brit EU-tagság megszűnése óta érvényben lévő átmeneti időszakból. Ideje felkészülni arra, ha megállapodás nélkül zárulnak az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló tárgyalások.

9. Vám és jövedék

10. Adótraffipax

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram