Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Újabb adózási kérdésre válaszolt a NAV | NAV-Figyelő 43. hét

22 október 2020

A héten az új Tbj. alkalmazása kapcsán. Halloween közeledtével az ajándékkereskedők és a jelmezkölcsönzők kerülnek az ellenőrzés fókuszába.

  1. A biztosítási kötelezettség alóli mentesülés szabályait értelmezte a NAV

A NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztálya a 2020/10. számú Adózási kérdésben ismerteti álláspontját az új Tbj. 17. § (2) bekezdés a) pontjában foglalt szabállyal összefüggésben.

Az új Tbj. hivatkozott pontja szerint a biztosítás nem terjed ki a magyar jogszabályok szerint be nem jegyzett külföldi munkáltató által Magyarország területén foglalkoztatott, harmadik állam állampolgárságával rendelkező és külföldinek minősülő munkavállalóra, ha a munkavégzésre kiküldetés, kirendelés vagy munkaerő-kölcsönzés keretében kerül sor, feltéve, hogy e munkavégzés a két évet nem haladja meg, és az előző belföldi munkavégzés befejezésétől számítva három év eltelt.

Az „előző belföldi munkavégzés” valamennyi olyan munkavégzési formára kiterjed, ami alapján fennállhat a biztosítási jogviszony. Így például amennyiben a kiküldött személy elsőként kiküldetésben vett részt, majd ezt követően munkaviszony alapján a lex loci laboris elv (vagyis a munkavégzés helye szerinti szabályok) szerint belföldön biztosítottá vált, és ezt követően kerül sor a kiküldetésre úgy, hogy a belföldi munkavégzéstől számítottan nem telt le a három év, akkor a Tbj. 17. § (2) bekezdés a) pontja szerinti mentességi szabály nem alkalmazható.

Az „e munkavégzés” kifejezés a „kiküldetés, kirendelés vagy munkaerő-kölcsönzés”-re vonatkozik (amelyekre feltételül a két évet határozza meg a törvény), de a „belföldi munkavégzéstől” kifejezés már nem ezekre utal vissza, ez utóbbi feltétel vesszővel és „és” kötőszóval elválasztott az előző tagmondattól.

Így a belföldön többször, összességében huzamosabb ideig foglalkoztatottak biztosítotti jogviszonya fennáll, a járulékfizetési kötelezettség mellett a biztosítotti jogállás társadalombiztosítási ellátásokra jogosít, például egészségügyi szolgáltatást vehetnek igénybe.

2.Tájékoztatta a NAV az egészségügyi szolgáltatási járulékkal tartozókat

A héten levelet küldött a NAV azoknak, akik hónapok óta tartoznak az egészségügyi szolgáltatási járulékkal.

Az értesítésre azért van szükség, hogy senki ne kerüljön abba a helyzetbe, hogy az állami egészségügyi ellátásért fizetnie kelljen a tartozás miatt. Az új szabályok szerint ugyanis érvénytelenné válik a magánszemély TAJ-száma, ha a 2020. július 1-je óta felhalmozott egészségügyi szolgáltatási járulék hátralékának összege nagyobb, mint a hathavi járulékösszeg. Ez idén 46 260 Ft. Az ennél magasabb összegű tartozás miatt nem jár az ingyenes egészségügyi szolgáltatás.

  1. Pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések
  2. Vám információk

Az EK kedvezményes származási szabályrendszere

A NAV honlapján közzétett lista felsorolja a Közösség által létrehozott egyoldalú és a (szabadkereskedelmi területeket létrehozó) szerződéses kedvezményes elbánásokat.

  1. Elfogadásra került Ghánával kötött partnerségi megállapodás -1. számú jegyzőkönyve

Ghána és az Európai Közösség közötti átmeneti gazdasági partnerségi megállapodás 1. számú jegyzőkönyve a „származó termékek” fogalmának meghatározásáról és az igazgatási együttműködés módszereiről szól. A téma iránt érdeklődők az alábbi helyen tájékozódhatnak bővebben.

  1. Adótraffipax

Halloween ünnephez kapcsolódóan a NAV ajándékkereskedőket és jelmezkölcsönzőket ellenőriz.

Mindenszentekhez kapcsolódó ellenőrzések várhatóak országszerte, valamint egész októberben és novemberben a NAV Bács-Kiskun Megyei munkatársai az autógumi-szerelő vállalkozásokat ellenőrzik.  Figyelem, a revizorok forgalomszámlálást is végezhetnek, és ehhez kapcsolódóan az online pénztárgépbe rögzített bevételek alakulását is folyamatosan elemzik.

További ellenőrzési helyszínek és témák a NAV honlapján olvashatóak.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram