Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Újraindulnak a végrehajtási eljárások | NAV-Figyelő 33. hét

17 augusztus 2020

A végrehajtási eljárások 2020. július 4-től újraindultak. Ellenőrzés alatt a béren kívüli juttatások. Információk az adófolyószámláról.

  1. Végrehajtás és fizetési kedvezmények a veszélyhelyzet után

A végrehajtási eljárások 2020. március 24-től a veszélyhelyzet után további 15 napig, azaz 2020. július 3-ig szüneteltek.

A szünetelő eljárások 2020. július 4-től indultak újra.

Az újraindítás értelmében, amennyiben a tartozás továbbra is fennáll, akkor a szünetelés miatt visszavont hatósági megbízások és felfüggesztett jövedelem letiltások ismét érvénybe lépnek.

Az újraindításon túl új végrehajtási eljárások is foganatosíthatók. Az új végrehajtási eljárás megindítása előtt – néhány kivételtől eltekintve – a NAV az adósnak fizetési értesítőt küld, az abban szereplő határidő leteltéig végrehajtási cselekmény nem történik. Amennyiben az adós vagyoni, gazdálkodási körülményei azt indokolják, fizetési kedvezményt vagy a végrehajtási eljárás méltányossági felfüggesztését kérheti.

További fontos tudnivalók a NAV honlapján.

  1. Béren kívüli juttatások ellenőrzése

Az elmúlt időszaki tapasztalatok alapján a NAV célzott ellenőrzéssorozatba kezd az utalványokkal visszaélő cégeknél. Az érintett társaságoknál a munkavállalók az utalványokat az átadás után röviddel készpénzben visszaválthatták, így a munkáltatók – az adók és járulékok bevallása és megfizetése nélkül – jelentős béren felüli jövedelmet juttathattak alkalmazottaiknak.

A NAV több mint ezer olyan céget azonosított és ellenőrizhet, ahol így éltek vissza a béren kívüli juttatás e formájával. A vizsgálatok a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményeket és az adózatlan jövedelmeket érintik.

Az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőségük a vállalkozásoknak bevallani és megfizetni az utalványokra vonatkozó közterheket.

A tájékoztatót itt találjuk.

  1. Információk az adófolyószámláról

A NAV minden információt megad az adószámlát illetően. Ezen a linken tájékozódhatunk az adófolyószámla lekérdezésének mikéntjéről, az egyeztetéssel kapcsolatban, valamint megtudjuk, mi a teendő, ha észrevételünk van az adófolyószámlát illetően.

  1. Információs füzetek
  2. Feketelistások

Alkalmazottukat bejelentés nélkül foglalkoztatók

  1. Szeptemberi üzemanyagárak

Már megtalálhatóak a NAV honlapján a szeptemberben alkalmazandó üzemanyagárak.

Tájékoztatás a NAV Szakértői Intézete által végzett vizsgálatok díjairól

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram