Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Év végéig nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni | NAV-Figyelő 27. hét

4 július 2020

És ezzel összefüggésben bevallást sem kell benyújtani. Július 1-től az egyéni járulékokat felváltja társadalombiztosítási járulék. Mi kerüljön az áfabevallás M lapjára?

 1. Összevonásra kerültek a járulékok

A nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék olvadt össze, az új egységes járulék, azaz a társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 százalék lett 2020. július 1-jétől.

Néhány ellátás tekintetében azonban változatlanul fennmarad a 10% nyugdíjjárulék július 1- je után is. Ilyen ellátás például az álláskeresési támogatás, továbbá szintén nyugdíjjárulékot kell fizetni az egyházi szolgálati viszonyban álló egyházi személy után.

 1. Csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke

2020. július 1. napjától 15,5%-ra. A megváltozott adómértéket arra a hónapra vonatkozóan bevallott jövedelmekre lehet először alkalmazni, amely hónapban a megváltozott adó mértéke hatályba lép. A július 1-től hatályos csökkent mértékű adót tehát a július hónapban kifizetésre kerülő juttatásokra, munkabér esetén a július hónapra számfejtett bérre lehet először érvényesíteni.

3.Számlaadat-szolgáltatás a befogadói oldalon

Milyen bizonylatokról kell adatot szolgáltatni az áfabevallás M lapján?

 • az olyan termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról valamint az előzőek ellenértékébe beszámító előlegről befogadott, áthárított áfát tartalmazó számláról, ami alapján az adóalany adólevonási jogot gyakorol, függetlenül az áthárított adó összegének (és az abból levont adó összegének) nagyságától,
 • az adólevonás alapjául szolgáló számlát módosító, érvénytelenítő számlával egy tekintet alá okiratról, ha a módosításnak áfabevallásban elszámolandó, összegszerű hatása van.

Így továbbra sem kell adatot szolgáltatni például a fordított adózás alá tartozó és az adómentes ügyletről befogadott számlákról.

A számlabefogadóként teljesítendő adatszolgáltatás további részleteiről itt olvashat.

 1. A turizmusfejlesztési hozzájárulásban év végéig érvényes a könnyítés

A turizmusfejlesztési hozzájárulásra vonatkozó veszélyhelyzeti adózási könnyítést a jogalkotó 2020. december 31-ig meghosszabbította. A turizmusfejlesztési hozzájárulást az év végéig tartó időszakra nem kell megállapítani, bevallani és megfizetni. A bevallást tehát benyújtani sem kell a 2020. március 1-jétől 2020. december 31-ig terjedő időszakra.

 1. Mi lehet az útipoggyászban?

Érdemes arra ügyelni, hogy az Európai Unió határain belüli, illetve azon kívüli utazásokra más-más szabályok vonatkoznak. Magánszemély, nem gazdasági célra adómentesen csak a kereskedelmi mennyiség alatti jövedéki terméket szállíthat. Kereskedelmi mennyiségnek számít már 800 szál cigaretta, 200 szivar, 110 liter sör, vagy például 90 liter bor és pezsgő. Ha úti célunk az EU-n kívülre esik, akkor a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani.

 1. Telefonos ÜCC rendszeren keresztül intézhető ügyek

Az adóigazgatási eljárás részletszabályairól szóló 465/2017 (XII. 28.) Korm. rendelet 72. §-ában felsorolt eljárásokon túl egyedi ügyekben:

TÁJÉKOZTATÁS KÉRÉS:

a) hibás bevallásról, az elmulasztott bevallások miatt kiszabott mulasztási bírságról.

KONKRÉT ÜGYINTÉZÉS:

a) kezdő vállalkozásokkal kapcsolatos ügyintézés,

b) az egyéni vállalkozással kapcsolatos adatváltozás bejelentése,

c) az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése és a szüneteltetés utáni folytatás bejelentése,

d) az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetése bejelentése.

 1. Megjelent a NAV 2019. évi jelentése

Melyben a NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodájának 2019. évi tevékenységéről olvashatunk.

 1. Feketelisták

 Bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók

Alkalmazottukat bejelentés nélkül foglalkoztatók

 1. Pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések
 2. Adótraffipax
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram