Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Lépésről lépésre az online számlaadat-szolgáltatásról | NAV-Figyelő 24.hét

15 június 2020

Adatszolgáltatás teljesítésének előfeltétele: regisztráció az Online Számla rendszerbe. Újra indul az adótraffipax: ellenőrzések várhatóak a vendéglátásban, kertészetekben, webshopokban és építkezéseken.

 1. A NAV kiemelt témái között: az Online számla rendszer

Lassan nem lesz olyan adóalany Magyarországon, amelyet ez a téma nem érint. Ezért érzi fontosnak a NAV is, hogy az Online számlarendszer működését meghatározó hatályos jogszabályok kivonatait közzétegye. A 2020. július 1-jétől hatályos szabályok ezen a linken is elérhetőek.

 1. Online számlaadat-szolgáltatás 2020. 07. 01-jétől lépésről lépésre

Hogyan kell teljesíteni az adatszolgáltatást?

A számlaadat-szolgáltatást a NAV által biztosított elektronikus felületen – az Online Számla rendszerben – kell teljesíteni. Az elektronikus felület (elérhető: https://onlineszamla.nav.gov.hu) az adóalany és az eljárásra jogosult személy egyedi azonosítását követően használható.

 • Online Számla rendszerbe történő regisztráció

Az adóalanynak ahhoz, hogy az adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tudjon tenni, regisztrálnia kell magát az Online Számla rendszerbe. A regisztrációt az adózó, az adózó törvényes képviselője vagy állandó meghatalmazottja végezheti el. A regisztrációt elvégző természetes személyt a rendszer ún. „elsődleges felhasználónak” tekinti.

Ha az elsődleges felhasználó további személyeket is be szeretne vonni az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésébe, vagy a rendszerben lekérdezéseket szeretne engedélyezni más személyek részére is, akkor lehetősége van arra, hogy ún. „másodlagos felhasználókat” hozzon létre.

Számlázó program használata esetében mindenképpen szükséges egy ún. „technikai felhasználó” létrehozása. A technikai felhasználó adatait a számlázó programban kell rögzíteni. Ennek helyéről, módjáról a számlázó program fejlesztője tud bővebb felvilágosítást adni. A technikai felhasználó adatainak megadását követően lesz lehetősége a számlázó programnak arra, hogy az adatszolgáltatásokat beküldje az adóhivatal számára.

A regisztrációval kapcsolatban a következő oldalon található bővebb információ: https://onlineszamla.nav.gov.hu/tajekoztatas_a_regisztraciorol

Regisztrációt követően az adóalany a következő funkciókat érheti el:

 • Felhasználók kezelése (jogosultságkezelés, adatok módosítása),
 • Adatszolgáltatás fogadása számlázó programokból,
 • Adatszolgáltatás kézi rögzítése (nyomtatványalapú számla, vagy adatszolgáltatás kézi javítása esetén),
 • Adatszolgáltatás lekérdezése,
 • Adatszolgáltatás érvénytelenítése,
 • Adószám-lekérdezés.

A fenti funkciók működésével kapcsolatban az Online Számla Felhasználói kézikönyvben található további információ https://onlineszamla.nav.gov.hu/dokumentaciok.

 • Adatszolgáltatás számlázó programból

A számlázási funkcióval rendelkező programmal kiállított számla, számlával egy tekintet alá eső okirat esetében az adóalany a Számlarendeletben meghatározott elektronikus módon teljesít adatszolgáltatást a számla, számlával egy tekintet alá eső okirat Számlarendeletben meghatározott adattartalmáról.

A Számlarendelet szerint számlázó programnak minősül a számla kibocsátására alkalmas számítástechnikai program, programfunkció, programmodul, ideértve az online számlázó rendszereket is.  A rendelet a számlázó programmal szemben támasztott követelmények között előírja, hogy a számlázó programnak biztosítania kell a kiállított számla, valamint számlával egy tekintet alá eső okirat legalább Áfa tv. szerinti kötelező adattartalmának megküldését a NAV részére, elektronikus úton. A számlázó programnak főszabály szerint – a gép-gép interfész használatához szükséges azonosító adatok megküldése mellett –az adatokat a számla, számlával egy tekintet alá eső okirat kiállításakor azonnal, XML-formátumban, az állami adó- és vámhatóság közleményében meghatározott módon és adatszerkezetben, elektronikus úton kell megküldenie a NAV részére.

 1. Feketelisták

Bejelentkezési kötelezettséget mulasztók adatai

Alkalmazottukat bejelentés nélkül foglalkoztatók

 1. Pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések
 1. Megjelentek a júliusi üzemanyagárak
 1. EU megjelent közleményei vámügyekben:
 1. Újra indul az adótraffipax

A NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. júniusban az alkalmi kitelepüléseken a számla-, nyugtaadást és a foglalkoztatottak bejelentését, a webshopokban a számla-, nyugtaadást és az áruk eredetét, továbbá az építkezéseken a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják.

Dél-Budapesten kertészeti ellenőrzések, valamint a virág- és dísznövény-árusítók ellenőrzése várható.

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a vendéglátókat ellenőrzik június 22. és 28. között, a megye egész területén.

Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram