Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Július 1-től ismét csökken a szociális hozzájárulási adó | NAV-figyelő 18. hét

1 május 2020

További könnyítések a koronavírus okozta vészhelyzet miatt. Július 1-től ismét csökken a szociális hozzájárulási adó. Munkavállalók mentesülése az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól. Kedvezményesebb szabályok a SZÉP kártyára vonatkozóan. Kedvező változások az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait illetően.

1. Július 1-jétől ismét csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke

2020. július 1-jétől a szociális hozzájárulási adó mértéke 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökken. A csökkenés érinti a béren kívüli juttatások után fizetendő kifizetői közterheket is, ugyanis 2020. július 1-től a kifizetőnek a béren kívüli juttatások értéke, az egyes meghatározott juttatások értékének 1,18-szorosa, és a kamatkedvezmény 1,18-szorosa után 15,5 százalék szociális hozzájárulási adót kell fizetni.

Ezzel párhuzamosan az ekho alap összege után is 15,5 százalék ekho-t kell fizetni.

Valamint változik az összevont adóalap megállapításánál alkalmazandó 85 százalékos szabály. Ha az összevont adóalapba tartozó jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére – kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítették  –, akkor 2020. július 1-jétől a megállapított jövedelem 87 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni.

A szociális hozzájárulási adó mértékének csökkenése érinti a főállású kisadózókat is, változik az ellátási alapjuk.

És ne feledkezzünk meg a koronavírus okozta vészhelyzet miatt hozott adókönnyítésről sem:

A 2020. április 22-től 2020. június 30-ig a Széchenyi Pihenő Kártya alszámlájára utalt béren kívüli juttatás összege után a kifizetőnek nem kell megfizetnie a 17,5 százalék szociális hozzájárulási adót.

2. További könnyítések a koronavírus okozta vészhelyzetre való tekintettel

Március 11-től a veszélyhelyzet miatt fizetés nélküli szabadságon levő munkavállaló biztosítása szünetel, ugyanakkor a veszélyhelyzet időtartama alatt jogosult egészségügyi szolgáltatásra. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalónak nem kell az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség hatálya alá bejelentkeznie és a havi egészségügyi szolgáltatási járulékot megfizetnie. Május 1-től az egészségügyi szolgáltatási járulékot a munkáltató köteles teljesíteni a fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló után.

További részletek itt.

3. Kedvezőbb adózás mellett adható a SZÉP-kártya juttatás június 30-i

A SZÉP kártya egyes alszámláira a munkáltató által adható béren kívüli juttatások összege:

a) szálláshely alszámlára utalt támogatás esetén évi 400 ezer forint,

b) vendéglátás alszámlára utalt támogatás esetén évi 265 ezer forint,

c) szabadidő alszámlára utalt támogatás esetén évi 135 ezer forint.

A SZÉP kártya juttatásra vonatkozó rekreációs keretösszeg is megemelkedik.

a) Ha a munkáltató költségvetési szerv, akkor a rekreációs keretösszeg

aa) 400 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll;

ab) a 400 ezer forintnak az adott munkáltatónál az adóévben munkaviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkaviszony az év egy részében áll fenn;

ac) 400 ezer forint, ha a munkaviszony a magánszemély halála miatt szűnik meg.

b) Más munkáltató esetében a rekreációs keretösszeg

ba) 800 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll;

bb) a 800 ezer forintnak az adott munkáltatónál az adóévben munkaviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkaviszony az év egy részében áll fenn;

bc) 800 ezer forint, ha a munkaviszony a magánszemély halála miatt szűnik meg.

A keretösszegek emelkedésén túl a 2020. április 22-től június 30-ig a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatás után nem kell szociális hozzájárulási adót (szocho) fizetni. Ez a kedvezmény azonban nem vonatkozik az egyes meghatározott juttatásként folyósított SZÉP kártya juttatásra, azután ugyanis a munkáltatónak továbbra is meg kell fizetnie a szocho-t.

Részletek a NAV honlapján olvashatók.

4. Segítség a rendkívüli helyzetben: Emelkedett az egyszerűsített foglalkoztatás lehetséges időtartama

A 2020. április 17-től hatályos jogszabály alapján 2020. december 31-ig alkalmi és idénymunkára hosszabb időtartamban alkalmazható a munkavállaló

  • a növénytermesztési,
  • erdőgazdálkodási,
  • állattenyésztési,
  • halászati,
  • vadászati

ágazatban.

Mindez azt jelenti, hogy az alkalmi munka időtartama egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 20 naptári nap, a mezőgazdasági idénymunka éves időtartama legfeljebb 180 nap lehet.

5. A koronavírussal szembeni védekezéshez felhasználható áruk behozatali vám- és hozzáadottértékadó-mentességéről

Megjelent a NAV Központi Irányítás Vám Főosztálya főosztályvezetője által kiadott 7005/2020. felhívás a koronavírussal szembeni védekezéshez felhasználható áruk behozatali vám- és hozzáadottértékadó-mentességéről. A felhívás összefoglalja a vámmentesség feltételeit, milyen célokra történő felhasználás esetén minősül vámmentesnek az adott áru.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram