Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Közeleg az év végi leltározás | NAV-figyelő 48. hét

29 november 2019

Leltározással összefüggő tanácsok a NAV-tól. Áfás élet az EVA után. Megtudhatjuk továbbá, hogy mit rejt a Mikuláscsomag.

 1. Behozatali szigorítás jön az új növényegészségügyi rendszer miatt

A novemberben megjelenő uniós rendelet szerint bővül a nagy veszteséget okozó, idegenhonos károsítók terjesztésére képes, éppen ezért vizsgálatköteles termékek köre. A növényegészségügyi változások 2019. december 14-étől lépnek életbe. A növények, növényi termékek és egyéb anyagok Európai Unió tagállamain kívülről történő behozatalánál a növényegészségügyi tilalmak, követelmények és e követelmények alóli mentességek új rendelkezéseit kell alkalmazni.

2019. december 14-től a növényegészségügyi szabályozás alatt álló növényekkel, növényi termékekkel és egyéb anyagokkal csak az a vállalkozó folytathat gazdasági tevékenységet, aki szerepel a hatóság növényegészségügyi nyilvántartásában. Az érintettek a megyei kormányhivataloknál kérhetik nyilvántartásba vételüket.

Minderről részletes információkat tett közzé a Nemzeti- Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, ami a szervezet honlapján érhető el.

 1. január 1-ig utas marad az utas

A korábbi tervezettel ellentétben nem 2020. január 1-jétől, hanem 1 évvel később, 2021. január 1-jétől szűnik meg az Áfa tv. utas fogalma.

A héten újabb kiegészítést tett közzé a NAV  a „Változások az utazásszervezési szolgáltatásokra vonatkozó áfa-szabályokban 2020. január 1-jétől” című, 2019. március 13-án megjelent tájékoztatójához.

2021. január 1. napját követően már az a személy is utasnak fog minősülni, aki a szolgáltatást adóalanyként/adóalanyi minőségében úgy veszi igénybe, hogy azt más javára nyújtja, vagyis továbbértékesíti azt. Az új szabályozás értelmében 2021-től utasnak minősülhet például az utazási iroda is.

Az önálló pozíciószámonkénti nyilvántartáson alapuló módszer kivezetése a tervezett módon megtörténik, az ezzel kapcsolatos módosítások 2020. január 1-jén lépnek hatályba.

A NAV KI Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály tájékoztatójának teljes szövege itt olvasható.

 1. A leltárkészítés buktatói

A NAV ellenőrzései során gyakran tapasztalja, hogy a társaságok leltározási tevékenysége nem teljeskörű.

A leggyakrabban előforduló hibák alapján a NAV a következőkre hívta fel a figyelmet:

 • A leltározás alatt tehát nem csak az áruk, anyagok, tárgyi eszközök, pénzeszközök leltározását kell érteni, hanem a követelések, kötelezettségek leltározását is, ennélfogva a gazdálkodónak valamennyi mérlegsorát alá kell támasztani leltárral.
 • Ha a vállalkozó a számviteli alapelveknek megfelelő mennyiségi nyilvántartást nem vezet, vagy e nyilvántartást nem folyamatosan vezeti, akkor a leltárba bekerülő adatok valódiságáról – a leltár összeállítását megelőzően – leltározással köteles meggyőződni, és a mérlegfordulónapra vonatkozó leltározást mennyiségi felvétellel kell végrehajtania.
 • Kizárólag csak értékben kimutatott eszközöknél és kötelezettségeknél, valamint az idegen helyen tárolt – letétbe helyezett, portfolió-kezelésben, vagyonkezelésben lévő értékpapíroknál és egyéb, a pénzeszközök közé nem tartozó – eszközöknél, valamint a dematerializált értékpapíroknál a leltározást egyeztetéssel kell a gazdálkodónak elvégeznie.
 • A leltárban az értékkel nem rendelkező eszközöket is szerepeltetni kell addig, amíg azokat nem vezetik ki a gazdálkodó könyveiből.
 1. EK kedvezményes származási szabályrendszere

NAV által kiadott lista felsorolja a Közösség által létrehozott egyoldalú és a (szabadkereskedelmi területeket létrehozó) szerződéses kedvezményes elbánásokat, mely elbánások a tarifális kedvezményeket élvező termékeken alapulnak.

 1. Az adózásból a mikuláscsomag sem maradhat ki

Az üzletközpontokban és a szülők munkahelyén megjelenő Mikulás által kiosztott ajándékokat szja és szocho terheli. A jó hír viszont az, hogy az egyes meghatározott juttatásként adóköteles ajándékok után a közterheket nem a Mikulásnak, hanem a „szponzoráló” munkáltatónak, kifizetőnek kell bevallania és megfizetnie. Mikuláscsomag adóterheiről részletesen itt.

 1. Áfaalanyiság az eva után

Az evaalanyok figyeljenek, hogy ha vállalkozási tevékenységüket nem szüntetik meg, akkor 2020. évtől áfaalanyok lesznek.

Készüljenek fel arra, hogy az áfatörvény adta kereteken belül, számukra megfelelő áfa adózási módot tudjanak választani, és azt 2019. december 31-éig jelentsék be a NAV-hoz. (Ez a határidő egy, az országgyűléshez benyújtott törvényjavaslat szerint kitolódhat 2020. január 15-éig.)

 1. Alkalmazottukat bejelentés nélkül foglalkoztatók listája
 2. ADÓtraffipax

A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatósága 2019. december 2. és 6. között ellenőrzi az ajándék- és csokoládéárusokat, valamint az adventi kitelepüléseket és vásárokat.

A NAV Bács-Kiskun Megyei munkatársai decemberben vásárokon, piacokon, kitelepüléseken és a bevásárlóközpontokban az ünnepekhez köthető szezonális termékeket (pl. fenyőfa, karácsonyi dísz, szaloncukor, játék ) árusítóknál, vendéglátóknál és szolgáltatóknál végeznek ellenőrzést. Az ellenőrök a szabályos számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

További ellenőrzési helyszínek a NAV honlapján olvashatóak.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram