Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Új nyomtatványminta az adószámla-kivonathoz kapcsolódó észrevételezéshez | NAV-figyelő 30. hét

26 július 2019

Az új nyomtatványon kívül partnerkockázatokra és bejelentési határidőre figyelmeztet a NAV. A Formula 1 Magyar Nagydíjat már a NAV Pest megyei munkatársai is várják.

A cikk letöltése PDF-ben

  1. Július 31. a szankció nélküli bejelentés határideje

Az automaták bejelentésének részletszabályait és a bejelentendő adatokat az automataberendezés üzemeltetőjének adókötelezettségéről szóló 8/2019. (VI. 27.) PM rendelet határozza meg. A NAV 29. héten kiadott tájékoztatója segíti az adózókat abban, hogy mely automatákat kell bejelenteni.

Az eredeti bejelentési határidő június 30-a volt, de az adóhivatal további egy hónapot hagyott az üzemeltetőknek, hogy az automaták adatait biztosan be tudják küldeni. A bejelentést elektronikusan, az AVTOMATA elnevezésű adatlapon kell megtenni. Augusztustól a be nem jelentett berendezések üzemeltetője mulasztási bírságra számíthat. A NAV korábban kiadott Közleménye a kezelőszemélyzet nélkül is működni képes automataberendezések bejelentéséről innen is letölthető. A NAV jelenlegi felhívása teljes terjedelemben itt olvasható.

  1. Közzétételre került Az egyszerűsített vállalkozói adó 2019. évi legfontosabb szabályairól szóló információs füzet frissített változata
  2. Új nyomtatványminta az adószámla-kivonathoz kapcsolódó észrevételezéshez

A NAV megjelentette az „Észrevétel adószámla-kivonatra és a kapcsolódó késedelmipótlék-értesítőre” megnevezésű nyomtatványt az adatlapok, igazolások, meghatalmazásmintái között.

Amennyiben az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény 36. § (4) bekezdése alapján elektronikus kapcsolattartásra kötelezett, akkor az adószámla-kivonattal kapcsolatos észrevételét is elektronikusan kell benyújtania. Eseti meghatalmazásnál a NAV kéri csatolni a meghatalmazást is. Az észrevétel nyomtatvány innen is letölthető.

  1. Ismét a személy- és vagyonvédelem területén jelentkező partnerkockázatokra figyelmeztet a NAV

A NAV közleménye szerint ebben a szektorban előforduló adóelkerülés jellemzője, hogy az áfaszabályok kijátszásán túl a vagyonőrök foglalkoztatása után nem fizetik meg a közterheket sem.

Ha számlabefogadóként adókijátszást gyanít, akkor a saját üzleti ellenőrzéseken túl további intézkedéseket is javasolt megtennie, hogy kizárja az adókijátszásban való részvétel lehetőségét. Mindenképpen érdemes megvizsgálni a partner nyilvános cégadatait, a e-beszamolo.im.gov.hu honlapon közzétett beszámolók adatait, valamint a NAV honlapján szereplő adatbázisokból többek között tájékozódhatnak partnerük adószámának érvényességéről, továbbá arról, hogy a számlakibocsátójuk nem rendelkezik-e jelentős adótartozással, illetve nem érintett-e végrehajtás eljárással. Az áfaalanyok lekérdezése menüpontban csak a vállalkozás adószámát vagy nevét kell megadni és a lekérdezés eredményében láthatóvá válik a bejelentett alkalmazottak száma is. Ha a lekérdezés eredménye alapján az állapítható meg, hogy a teljesítésben részt vevő vállalkozásnak nincs bejelentett alkalmazottja, felmerülhet az adóelkerülési kockázat, ugyanis további alvállalkozás bevonását tiltja a törvény.

Attól a gazdálkodótól, aki a szolgáltatásokról befogadott számlák alapján le kívánja vonni az áfát, elvárható, hogy kizárja az adókijátszásban való részvétel kockázatát azáltal, hogy meggyőződik üzleti partnerének megbízhatóságáról.

A középfokú szakképesítést igénylő vagyonőri munkakörben a garantált bérminimum és az arra eső közterhek megfizetése 2019. június 30-áig minimálisan 1 356 forint/óra, 2019. július 1-jétől a közteher mértékének csökkenése miatt 1 334 forint/óra (nem tévesztendő össze az ágazatra irányadó, minimum „rezsióradíjjal”, melynek összege jelenleg 2 336 forint/óra) mellett lehetséges. Az ennél kisebb összegért vállalt szolgáltatás esetén fennáll a foglalkoztatás utáni közterhek elmaradásának kockázata.

Érdemes és szükséges a fenti, ügyfél ellenőrzést dokumentálni, így később is bizonyítható lesz, hogy a vállalkozás elvárható gondossággal járt el és megtett mindent, hogy nem legyen adókijátszás részese. Ugyanis ezek hiányában egy esetleges adóellenőrzés során a NAV az adólevonási jogot megtagadhatja.

  1. Egy kis jövedék

A NAV vezetője kiadta felhívását az EMCS üzemszüneti eljárásról

Az Excise Movement and Control System, azaz a Jövedéki Árumozgás és Ellenőrző Rendszer (EMCS) üzemszünete esetére került kiadásra a 7001/2019. számú felhívás, annak érdekében, hogy az informatikai rendszer üzemen kívül kerülése esetén a rendszert használó gazdálkodók eljárása egyértelműen meghatározott legyen.

  1. Vám-ügyek

Megjelent a Vám Főosztály vezetőjének felhívása a haditechnikai termékek engedélyezésével összefüggésben

Itt olvasható hivatkozott 7012/2019. számú felhívás  teljes szövege.

EK kedvezményes származási szabályrendszer

A NAV által kiadott lista felsorolja a Közösség által létrehozott egyoldalú és a (szabadkereskedelmi területeket létrehozó) szerződéses kedvezményes elbánásokat, mely elbánások a tarifális kedvezményeket élvező termékeken alapulnak.

  1. Adótraffipax

A NAV Bács-Kiskun Megyei munkatársai augusztus hónapban kiemelten ellenőrzik a megye vendéglátással foglalkozó adózóit, a szabadstrandok és fürdők területén üzemelő adózókat, a fagyizókat, a közterületi gyümölcsárusokat illetve a kitelepült értékesítőket.

A NAV Fejér Megyei kollégái július 29. és augusztus 2. között a nyugta- és számlaadást, valamint az online pénztárgépek használatát ellenőrzik a vendéglátóknál, italboltokban, sörözőkben.

Operatív ellenőrzések lesznek Heves megyében is a 31. héten

Hungaroring

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2019. július 29. és augusztus 4. között összehangoltan ellenőriz a Hungaroring területén és a környező településeken. Ellenőrzésre elsősorban a vendéglátóhelyek, a kitelepülések, az ajándék és szuvenírárusok, az élelmiszer-kiskereskedések, a személyszállítók, a szálláshely- és egyéb turisztikai szolgáltatók számíthatnak.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
downloadcrosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram