Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Mindent a kezelőszemélyzet nélküli automataberendezések bejelentéséről | NAV-figyelő, 27. hét

5 július 2019

Az automataberendezésekkel már immár második hete foglalkozik kiemelten a NAV. Megjelent az Adóvilág legfrissebb száma. A NAV ellenőrök fagyizókat és strandokat látogatnak a 28. héten.

A cikk letöltése PDF-ben

 1. Az adóazonosító jelről szóló igazolás helyettesíti az adókártyát

Az adókártya megrongálódása vagy elvesztése, illetve névváltozás miatt új kártyát igénylőknek igazolást állít ki a NAV. Ezen közokirat az egyes eljárásokban (például hitelfelvételnél) mindaddig hatósági bizonyítványként, illetve hatósági igazolványként használható, amíg az új adókártya nem érkezik meg a kérelmező részére.

 1. Megjelent az ADÓVILÁG 2019/07. száma

A tartalomból:

 • Szolgálati idő egyeztetéséhez teljesítendő egyedi adatszolgáltatások adóhivatali módszere és tapasztalatai
 • Tagállami módszerek a külföldi utasok kiléptetésének informatikai támogatására
 • Munkaerő-kölcsönzés külföldről
 • A kisadózó vállalkozások adózásában a gyakorlatban felmerülő kérdések
 • A végrehajtási eljárásban alkalmazható új eszközök tapasztalatai

Az Adóvilág aktuális számában olvashatjuk Dr. Nagy Sándor jogi szakértő referens cikkét „A kezelőszemélyzet nélküli automataberendezések bejelentésével kapcsolatos aktuális tudnivalók„ címmel.

A szerző fontos tudnivalóként emeli ki, hogy korábban kizárólag az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automataberendezések esetén volt bejelentési kötelezettsége az üzemeltetőnek, azonban a megváltozott jogszabályi rendelkezések értelmében – függetlenül az automata által kezelt tevékenység jellegétől – már valamennyi automataberendezést be kell jelenteni az állami adó- és vámhatóság felé, ami megfelel a jogszabály szerinti fogalomnak.

A jogszabály által meghatározott automataberendezés fogalom az alábbi elemekből áll:

 • kezelőszemélyzet nélkül is működni képes
 • berendezés
 • használata termékértékesítéshez vagy szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódhat
 • pénzbeli ellenértékének helyben történő megtérítésére szolgál.

Ilyen automataberendezések lehetnek például a parkolóautomaták, az önkiszolgáló autómosó berendezések, a könyvárusító automaták és a fényképkészítő automaták is.

Az új fogalomnak megfelelő – nem élelmiszer-értékesítést végző – automataberendezések esetében jelenleg kizárólag bejelentési kötelezettség áll fenn, azokat nem kell Automata Felügyeleti Egységgel felszerelni és nem kell az értékesítési adatokról online adatszolgáltatást teljesíteni.

A bejelentendő események, a bejelentendő adatok köre, valamint a bejelentés teljesítésének módjára vonatkozó hasznos információk részletesen itt olvashatóak.

 1. Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listája számos taggal bővült a héten.
 1. Váminformációk

Módosításra került az Engedélyezett Gazdálkodókkal (AEO) történő egyes kockázati információk megosztásáról szóló felhívás

A módosítás elsődleges oka, hogy a megállapodásokat a jövőben a NAV részéről a NAV vezetője helyett a NAV vámszakmai szakfőigazgatója írja alá, másodlagos oka a kockázati információk megosztásáról szóló tájékoztató anyag ismertetése az ügyfelekkel. A következő linken elérhető az AEO-kkal történő egyes kockázati információk megosztásáról szóló tájékoztató anyag.

 1. Adótraffipax

A NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. júliusban a fagylaltozókat ellenőrzik fokozottan.

Baranya megyében július 8. és 14. között a hivatal munkatársainak érkezésére számíthatnak a cukrászdák, a közterületen értékesítők, a piaci kiskereskedők, a vendéglátóhelyek, és az építőipari tevékenységet folytató adózók.

 1. július 8. és 12. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai elsősorban Doboz-Szanazug, Gyula-Városerdő, Békés-Dánfok, Szarvas, Békésszentandrás, Gyomaendrőd és Köröstarcsa szabadstrandjainak, üdülőhelyeinek vendéglátósainál, szabadidős, sportolási szolgáltatóknál végeznek ellenőrzéseket.

További ellenőrzési helyszínek és témák itt.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
downloadcrosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram