Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Közeleg a transzferár-nyilvántartás készítésének a határideje | NAV-figyelő, 19. hét

10 május 2019

A társasági adó bevallással egyidejűleg, 2019. május 31-ig kell új formában összeállítaniuk transzferár-dokumentációjukat az arra kötelezett adózóknak, továbbá a körültekintő partnervizsgálatra figyelmeztet a NAV.

1. Az új típusú transzferár-nyilvántartás elkészítésének határideje

Azoknak az adózóknak, akik üzleti évüket 2018. december 31-ei fordulónappal zárták és transzferár-dokumentáció készítésére kötelezettek, a 2018. évben kapcsolt vállalkozásaikkal folytatott ügyleteikről 2019. május 31-ig kell új formában összeállítaniuk transzferár-dokumentációjukat. A tartalmi elemek értelmezéséhez a NAV honlapján a „Tájékoztató a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló 32/2017. (X. 18.) NGM rendeletről” című tájékoztató nyújt segítséget.

A nemzetközi szinten megújult szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási rendszer a 32/2017. (X. 18.) NGM rendelettel került beültetésre a hazai gyakorlatba.

A transzferár-nyilvántartás fődokumentumból (master file) és helyi dokumentumból (local file) áll.

Fődokumentum legfontosabb tartalmi elemei:

· szervezeti felépítés

· a csoport bemutatása

· a csoport immateriális javai

· csoport csoporton belüli pénzügyi tevékenységei

· csoport pénzügyi és adózási helyzete

· fődokumentum elkészítésének időpontja

Helyi dokumentum többek között az alábbiakat tartalmazza:

· az adózó ügyvezetése (menedzsmentje) felépítésének bemutatását, szervezeti ábráját,

· az adózó üzleti vállalkozásának, tevékenységének és stratégiájának részletes bemutatását,

· az adózó legfontosabb versenytársainak felsorolását,

· az egyes ellenőrzött ügyletekre, illetve egyes összevont ellenőrzött ügyletekre vonatkozó részletes adatokat,

· azoknak a hatályos egy-, két- vagy többoldalú, szokásos piaci ár-megállapítási megállapodásoknak, valamint más adózási megállapodásoknak a másolatát, amelyet nem az állami adó- és vámhatóság adott ki,

· a helyi dokumentum elkészítésének időpontját. A transzferár-nyilvántartás további tartalmi követelményeiről itt olvashat.

2. Személy- és vagyonvédelem területén jelentkező partnerkockázatokra figyelmeztet a NAV

Ebben a szektorban előforduló adóelkerülés jellemzője, hogy az áfaszabályok kijátszásán túl a vagyonőrök foglalkoztatása után nem fizetik meg a közterheket sem.

Ha számlabefogadóként adókijátszást gyanít, akkor a saját üzleti ellenőrzéseken túl további intézkedéseket is javasolt megtennie, hogy kizárja az adókijátszásban való részvétel lehetőségét. Mindenképpen érdemes megvizsgálni a partner nyilvános cégadatait, a e-beszamolo.im.gov.hu honlapon közzétett beszámolók adatait, valamint a NAV honlapján szereplő adatbázisokból többek között tájékozódhatnak partnerük adószámának érvényességéről, továbbá arról, hogy a számlakibocsátójuk nem rendelkezik-e jelentős adótartozással, illetve nem érintett-e végrehajtás eljárással. Az áfaalanyok lekérdezése menüpontban csak a vállalkozás adószámát vagy nevét kell megadni és a lekérdezés eredményében láthatóvá válik a bejelentett alkalmazottak száma is. Ha a lekérdezés eredménye alapján az állapítható meg, hogy a teljesítésben részt vevő vállalkozásnak nincs bejelentett alkalmazottja, felmerülhet az adóelkerülési kockázat, ugyanis további alvállalkozás bevonását tiltja a törvény.

Attól a gazdálkodótól, aki a szolgáltatásokról befogadott számlák alapján le kívánja vonni az áfát, elvárható, hogy kizárja az adókijátszásban való részvétel kockázatát azáltal, hogy meggyőződik üzleti partnerének megbízhatóságáról.

Érdemes és szükséges a fenti, ügyfél ellenőrzést dokumentálni, így később is bizonyítható lesz, hogy a vállalkozás elvárható gondossággal járt el és megtett mindent, hogy nem legyen adókijátszás részese. Ugyanis ezek hiányában egy esetleges adóellenőrzés során a NAV az adólevonási jogot megtagadhatja.

3. Adathalászok próbáltak megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat

A közelgő adóbevallási időszakra hivatkozva csalók a NAV nevében írtak adó-visszatérítés lehetőségére felhívó elektronikus leveleket és SMS-értesítéseket.

Az email- és az SMS-értesítések általában egy linket is tartalmaznak, ami a gyanútlan ügyfelet egy felugró űrlaphoz vezeti. A NAV kéri az ügyfeleket, hogy ezen az űrlapon ne adják meg a bankkártyaadatait, ügyfélkapus adatokat csak a megfelelő oldalon (nav.gov.hu, magyarorszag.hu) szabad megadni.

4. A Mentor Program keretében megrendezendő fórumok helyszíne, témája és időpontja

Május hónapban 3 budapesti helyszínen, valamint a Baranya és Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóság szervezésében Pécsen és Kecskeméten várják az adóhatóság munkatársai a kezdő vállalkozások képviselőit.

5. Jön az „Ügyfélszolgálati stílus”

A NAV 2016 óta újfajta szemléletmóddal közelíti meg az adózókat, szolgáltató hivatalként működik, melyet tetszetős viselettel is szeretnének erősíteni. A NAV egységes arculati elvárásainak megfelelő hivatali nyakkendő és nyaksál megtervezésére írt ki pályázatot, a benyújtási határidő 2019. június 30. napja. További részletekről a NAV honlapján tájékozódhat.

6. Váminformációk

Megjelent a NAV 7007/2019. számú felhívása a vámjogi képviseletre vonatkozó szabályokban bekövetkező változásokról. A felhívás szerint 2019. május 1-jétől az uniós vámjog végrehajtásáról szóló törvény vámjogi képviseletre vonatkozó rendelkezései kiegészültek. A jogszabály-változás következtében Magyarországon letelepedett vámjogi képviselőként az Uniós Vámkódex szerinti engedéllyel rendelkező gazdálkodó, továbbá vámtanácsadó vagy vámügynök járhat el.

A vámhatóság előtti jogorvoslati eljárásokban az ügyfelet az Uniós Vámkódex szerinti engedéllyel rendelkező gazdálkodó, továbbá vámtanácsadó, valamint ügyvéd, kamarai jogtanácsos, ügyvédi iroda, európai közösségi jogász képviselheti.

Az állandó képviselet bejelentésében változás nem történt, azt továbbra is az EGYKE adatlapon kell megtenni. Az új vámjogi képviselő kategóriákhoz szükséges feltételek meglétét viszont a NAV vizsgálni fogja. A Pénzügyminisztérium honlapján publikálásra kerül a Vámtanácsadói nyilvántartás és vámügynökök jegyzéke, melyeket érdemes figyelemmel kísérni, hogy eljárásuk megfeleljen az új képviseleti rendszer szabályainak.

7. ENSZ BT határozatai a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi es vagyoni korlátozó intézkedések

A Biztonsági Tanács az Al-Kaida szervezet, illetve a vele kapcsolatba hozható személyek ellen rendelt el szankciókat.

8. Adótraffipax

A Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai május 18-án és 19-én Lajosmizse vendéglátóhelyein ellenőrzik a számla- és nyugtaadást. A helyszíni ellenőrzések során forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

A NAV baranyai munkatársai május 13. és 19. között Harkányban, Komlón, Mohácson, Siklóson, Szigetváron, valamint Pécsen ellenőrzik a számla- és nyugtaadást.

A NAV Fejér Megyei adóellenőrei május 10. és 17. között az eperárusokat ellenőrzik.

A Komárom-Esztergom Megyei revizorok 2019. május 13. és 17. között a szoláriumüzemeltetőket ellenőrzik.

Az operatív ellenőrzések további témáit, megjelölt időpontjait és a pontos helyszíneket az alábbi linken találják.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram