Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Az áfaösszesítő jelentés pontos kitöltésére figyelmeztet a NAV | NAV-figyelő, 18. hét

3 május 2019

A teljesítési határidők helyes feltüntetésével elkerülhető, hogy a NAV adategyeztetésre hívjon fel.

  1. Sok esetben nem megfelelő teljesítési időpontot szerepeltetnek az adózók az áfabevallás M lapjain

A NAV tapasztalatai szerint gyakori hiba, hogy az adózók az áfabevallás M lapjain nem a gazdasági esemény tényleges, az általuk befogadott számlán szereplő teljesítési időpontot, hanem attól eltérő időpontot tüntetnek fel. A bevallásban szerepeltetett helytelen időpont általában ahhoz a későbbi bevallási időszakhoz köthető dátum, amikor a vevő a rá áthárított áfát le kívánta vonni.

A kockázatelemzés során a NAV összehasonlítja többek között a 1965M összesítő jelentés nyomtatványon szereplő, vevők által feltüntetett teljesítési időpontokat a számlakibocsátók által teljesített elektronikus adatszolgáltatásokban közölt időpontokkal, melynek során a fenti eltérések anomáliaként jelentkeznek.

Ezért fontos, hogy az áfaösszesítő jelentést a gazdálkodók pontosan töltsék ki, mert a feltárt anomáliák miatt számos esetben a NAV támogató eljárást kezdeményez, melyről utóbb kiderül, hogy  feleslegesen kötötte le mind az ügyletekben résztvevők, mind a NAV kapacitását.

Mire kell ügyelnie az adózóknak?

A belföldi áfaösszesítő jelentésben (1965M) termék beszerzése, szolgáltatás igénybevétele esetén az adózóknak minden bevallási időszakban szerepeltetniük kell azon ügylet teljesítését vagy az előleg megfizetését tanúsító számlák jogszabályban meghatározott adattartalmát, amelyek alapján adólevonási jogot gyakorolnak, és amelyekben az áthárított adó összege a 100 000 forintot eléri vagy meghaladja. Ennek keretében nyilatkozniuk kell – egyebek mellett – a számlában feltüntetett teljesítési időpontról, illetve előleg esetén a fizetendő adó megállapításának számlában feltüntetett napjáról, ennek hiányában a számla kibocsátásának keltéről.

Az összefoglalót teljes terjedelemben és a tájékoztatóhoz tartozó jogszabályi hivatkozásokat itt találja.

  1. BREXIT információk

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg. Ha május 22. napjáig nem lesz elfogadott Brexit-megállapodás, és London az EP-választásokon sem vesz részt, akkor a brit EU-tagság elvileg június 1-én megállapodás nélkül megszűnik. Az április 10-én tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31. napján lejár.

  1. Információ a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum szolgáltatásairól

A Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum (1063 Budapest, Munkácsy Mihály utca 19/B) felújítási munkák miatt átmenetileg nem fogad látogatókat, továbbá a kutatószolgálat sem fogad átmenetileg kutatókat.

  1. Adótraffipax

A Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. május 6. és 10. között a főváros területén a virág- és dísznövény-kereskedőket ellenőrzik.

Májusi ellenőrzések lesznek Baranyában, ahol élelmiszer- és italkereskedők, a gépjárműszervizek, valamint vendéglátóhelyek kerülnek a vizsgálatok fókuszába.

Eperárusok vizsgálata várható Borsod megyében.

A revizorok  május 10. és 11. között Szegeden, az egyetemi épületek környékén található „bulinegyed” vendéglátóhelyeit ellenőrzik.

Fejér Megye adóellenőrei a 19. héten építkezéseken ellenőrzik a foglalkoztatás szabályszerűségét.

A további ellenőrzések pontos helyszíneit és időpontjait itt találja.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram