Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Hasznos információ a NAV-tól az SZJA tervezetről | NAV-figyelő, 15. hét

12 április 2019

Hasznos információkat osztott meg a NAV az SZJA tervezetről, illetve számos ponton várják az ügyfeleket a NAV munkatársai konzultációra. Továbbá érdekességek többek között a Brexit-ről és az adatszolgáltatásokról.

 1. Több plázában és hipermarketben is várják az ügyfeleket a NAV munkatársai

A tavalyi évhez hasonlóan idén is több alkalommal, Budapesten és 11 megyében, bevásárlóközpontokban felállított rögtönzött ügyfélfogadási helyeken 2019. május 20-ig segítenek a NAV szakemberei az szja-bevallással kapcsolatos teendőkben.

Az ideiglenes ügyfélfogadási helyeken bárki jóváhagyhatja a NAV által készített szja-bevallási tervezetet, leadhatja papíralapú személyijövedelemadó-bevallását, ügyfélkaput nyithat, sőt, a NAV munkatársai az 1+1 százalék elektronikus felajánlásában is segítenek.

 1. Hasznos információkat osztott meg a NAV az szja-bevallási tervezetről

Érdemes tudni, hogy ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy egészségügyi hozzájárulás, és ezek összege nem több mint 200 ezer forint, akkor – egyéni vállalkozók és az áfás magánszemélyek kivételével – idén is kérhető, akár 6 havi pótlékmentes részletfizetés, amit a bevallásban kell jelölni. Az első részlet befizetésének határideje 2019. május 20. napja.

A NAV webes szja-kitöltő programját használók a fizetést a kitöltőfelületen keresztül is megtehetik.

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, akkor a visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet, attól függően, hogy miként szeretné visszakapni az adózó az év közben többletként befizetett adót. Ha valaki tavaly több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban kell jelölnie, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást.

További tudnivalókat itt olvashat.

 1. BREXIT információk

Az Európai Tanács 2019. október 31-ig engedélyezte elhalasztani a kilépést azzal, hogy a kilépésre korábbi időpontban is sor kerülhet, amennyiben a brit parlament elfogadja a háromszor elutasított kilépési megállapodást. Amennyiben 2019. május 22-ig nem fogadják el a megállapodást, akkor az Egyesült Királyságban is európai parlamenti választásokat kell tartani, melyet, ha nem tesznek meg, akkor 2019. június 1-jén rendezetlen kilépésre kerülhet sor.

 1. Adatszolgáltatás kérhető a NAV vámadatbázisaiból

Az uniós vámjog végrehajtásának részletes szabályairól szóló NGM rendelet alapján a NAV által kezelt elektronikus adatbázisokban tárolt közérdekű adatok és az ügyfél saját vámtevékenységéhez kapcsolódó forgalmi adatok költségtérítés, illetve az adatbázisok felépítését leíró műszaki információkat tartalmazó dokumentációk díjfizetés ellenében – figyelembe véve az adat- és titokvédelmi jogszabályok rendelkezéseit – hozzáférhetők. Piackutatásra vagy egyéb célra természetesen csak olyan forgalmi adat adható át, amely személlyel nem azonosítható.

Az adatszolgáltatással kapcsolatos részletes információk, az adatszolgáltatás iránti kérelem nyomtatvány, valamint a kért adatok körére vonatkozó táblázat letölthetőek.

 1. Az Európai Bizottság elkészítette a tagállamok és a gazdálkodók részére „A visszafizetésre és elengedésre vonatkozó iránymutatását

Az Uniós Vámkódex 116. cikkének megfelelő visszafizetési vagy elengedési kérelmeket a vámhatóságokhoz kell benyújtani.

A visszafizetésre vagy elengedésre irányuló kérelem benyújtása kötelező, amennyiben a visszafizetés vagy elengedés alapjául szolgáló ok:

 • a vám-árunyilatkozat érvénytelenítése
 • hibás áruk vagy a szerződés feltételeinek nem megfelelő áruk.

Amennyiben a visszafizetés vagy elengedés alapjául szolgáló ok:

 • a behozatali vagy kiviteli vám túlzott mértékben felszámított összege
 • az illetékes hatóságok által elkövetett hiba
 • méltányosság

a visszafizetés vagy elengedés a vámhatóságok saját kezdeményezésére vagy az érintett személy kérelmére adható meg.

A visszafizetésre és elengedésre vonatkozó útmutatás szövegét innen is letöltheti.

 1. Feketelisták

A jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók listája

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók nyilvánosságra hozatala

Az állami adóhatósághoz teljesítendő bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók

 1. Adótraffipax

Április 15. és 18. között tovább folytatódnak a húsvéti ellenőrzések, többek között Dél-Budapesten, Kelet-Budapesten és Csongrád, Fejér, Békés, valamint Bács-Kiskun megye területén. Az operatív ellenőrzések megjelölt időpontjait és a pontos helyszíneket az alábbi linken találják.

ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram