Vissza a Newsroom-ba
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar

Olimpia és EB belépő adómentesen, SZJA-tervezetek és kedvezmények, újabb adózási kérdés | NAV-Figyelő 14. hét

8 április 2024

1. Olimpia és foci EB – Külföldi sporteseményre belépőjegy juttatásként

A NAV közleményt tett közzé a külföldi sportrendezvényekre szóló belépők juttatásával kapcsolatban a közelgő nagyszabású események közeledtével.

Az adóhatóság kiemeli, hogy a munkáltató, kifizető adóévente, legfeljebb a minimálbér összegéig adhat adómentesen ugyanazon magánszemélynek ingyenesen vagy kedvezményesen, a Sporttörvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegyet, bérletet.  Az adómentesség akár külföldön megrendezett sportrendezvényre szóló belépő juttatásakor is alkalmazható.

Az Szja törvény szerinti adómentesség feltételeinek az alábbi esetek felelnek meg:

  • az olyan eseményre szóló belépőjegy juttatása, amely magyar klubcsapat vagy nemzeti válogatott részvételével, de külföldi helyszínen megrendezett mérkőzésre, vagy kizárólag külföldi résztvevőkkel, de Magyarországon szervezett eseményre szól, mivel az ilyen események szervezésében az illetékes magyar szövetség vagy sportszervezet mindenképpen részt vesz;
  • olyan versenyrendszerben lebonyolított eseménysorozatra vagy annak valamely mérkőzésére szóló jegy, bérlet juttatása, amelyik szerepel a magyar szövetség versenynaptárában, azon magyar egyéni résztvevő vagy csapat indul, de esetleg arra a szintre (például a döntőre, elődöntőre) már nem jut el, amelyre a jegyet előzetesen megvásárolták.

Mindez azt jelenti, hogy a 2024-ben megrendezendő, németországi labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseire, valamint a párizsi Olimpia eseményeire jogszerűen adhat a munkáltató, kifizető belépőjegyet a 2024-re érvényes minimálbér, azaz 266 800 forint összegéig, adómentesen.

Az Olimpia esetében bármely esemény szóba jöhet, tekintettel arra, hogy egy sok sportágat átfogó, egységes rendezvényről van szó, vagyis nem lehet feltételként szabni, hogy csak olyan sportág eseménye látogatható, ahol magyar versenyző vagy csapat elindult. Így adható adómentesen belépő a magyar résztvevőkkel vagy anélkül tartott sportágak belépőjére, vagy a nyitó, záró ünnepségre is.

Az adómentesség további feltétele, hogy a juttatás a munkáltató, kifizető által ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott belépőjegy, bérlet legyen. Ez azt jelenti, hogy a belépőjegyet, a bérletet a munkáltató, kifizető vásárolja meg, és erről a nevére kiállított számlával rendelkezik. Az sem akadály, ha a jegyet a magánszemély veszi meg, és a számlát a munkáltató, kifizető nevére kéri.

Egyre elterjedtebbek a digitálisan, QR-kóddal értékesített jegyek. Ha ilyen belépőket szereznek be a sportrendezvényre, és a számlát a munkáltató, kifizető nevére állítják ki, akkor a feltételek teljesülnek, a juttatás adómentes.

Ha azonban a digitális belépők megvásárlásáról bármilyen okból csak a magánszemély nevére állítható ki számla, annak megtérítése költségtérítésnek, nem munkáltatói, kifizetői juttatásnak számít, így az nem felel meg az adómentesség feltételeinek.

Ha például a munkáltató megtéríti az így megvásárolt jegy árát, a kifizetett összeg a magánszemély munkaviszonyból származó jövedelmeként, kifizetői kifizetés esetén pedig egyéb jövedelemként lesz adóköteles.

2. Az „elmaradt” SZJA-kedvezmények utólagos érvényesítése a bevallásban

A NAV tájékoztatójában kiemeli, hogy akiknek valamilyen szja kedvezmény járt 2023-ban, és nem vagy nem minden hónapra kérték annak évközbeni, havi érvényesítését, azok a bevallással egyösszegben juthatnak hozzá a pénzükhöz.

A 25 év alatti fiatalok akkor érvényesíthetik utólag a kedvezményt, ha év közben az érvényesítés mellőzését kérték a munkáltatótól, kifizetőtől.

A személyijövedelemadó-kedvezmények mindegyike (25 év alatti fiatalok kedvezménye, 30 év alatti anyák kedvezménye, négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye, családi kedvezmény) utólag, az szja-bevallásban is érvényesíthető.

A webes kitöltő program, ahol a például ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek éves tervezetüket is megkapták, 2024-re megújult. Az újdonságok kevesebb adminisztrációt, és a bevallás kitöltőjére szabott felületet kínálnak. A navigáció logikusabb és egyszerűbb, áttekinthetőbb, például a felület baloldali panelje, úgymond tartalomjegyzékként sorolja fel az egyes témaköröket. Az újdonságok közül érdemes kiemelni, hogy a kedvezmények adózóspecifikusan jelennek meg, például a 25 év alattiak kedvezménye csak a 25 évnél fiatalabb adózók számára látható.

Fontos, hogy ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz meg kell adni bankszámlaszámot vagy postacímet, attól függően, hogy az adózó miként szeretné megkapni az összeget.

3. Az adóhatóság hasznos tanácsai a bevallás-tervezethez

A NAV közzétettet hasznos tanácsait honlapján az SZJA bevallások tervezeteihez kapcsolódóan. Az adóhatóság kiemeli, hogy a bevallás-terveket mindenképp érdemes átnézni, szükség esetén pedig módosítani.

Fontos, hogy a jóvá nem hagyott tervezetek (kivéve az egyéni vállalkozókat, mezőgazdasági őstermelőket és áfa-kötelezett magánszemélyeket) május 21-én automatikusan bevallássá válnak.

Érdemes átvizsgálni, hogy azokat a kedvezményeket, melyekre a magánszemély jogosult, megfelelően és a lehető, számára elérhető legnagyobb mértékben vett-e igénybe az érintett.

A fejlesztéseknek köszönhetően könnyebb lett a dolguk azoknak, akik ingatlan eladásából szereztek jövedelmet 2023-ban, hiszen a programba beépített új mezők automatikusan kiszámítják a jövedelem és az adó összegét.

Az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmek új témacsoportba kerültek, ami tartalmazza az összes ingatlanhasznosítási formát, és az azzal összefüggő adókötelezettség bevallási sorait.

A NAV webes szja-kitöltő programját használóknak – ha kiegészítik, pontosítják a tervezetüket – fontos, hogy mentsék a módosítást és csak azután küldjék el a kiegészített tervezetet a NAV-hoz.

Akik papíron adják be bevallásukat – akár személyesen az ügyfélszolgálaton, akár postán – azoknak alá kell írniuk a főlapot, különben a bevallás érvénytelen.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet rendelkezni elektronikusan és papíron is. A rendelkezőnyilatkozat benyújtásának határideje szintén 2024. május 21.

4. Április 15-én lejár a gépjárműadó befizetési határideje

A NAV ismét közleményében emlékezteti az adózókat és magánszemélyeket arra, hogy az idei évtől a gépjárműadó befizetési határideje immáron április 15-e, továbbá, hogy az adó a 2024-es évtől egyösszegben esedékes.

A gépjárműadó megfizethető többek között:

  • banki átutalással a NAV 10032000-01079160 bankszámlájára az adóazonosító jel vagy adószám közleményben történő megadásával
  • a NAV-Mobil alkalmazás gépjárműadó menüpontjában bankkártyával (az applikáció elérhető az AppStore és a GooglePlay áruházakban is)
  • az ONYA felületen

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek átutalással rendezhetik a befizetést.

A NAV továbbá kiemeli, hogy elérhetővé tették új tájékoztatójukat, amely kifejezetten azt mutatja be, hogy miként lehet a mobil-applikációban fizetést indítani.

5. Április 1-jétől már a 24ELEKAFA-nyomtatányt kell használni

Az adóhatóság arról tájékoztat, hogy azoknak a magyar adózóknak, akik visszaigénylik a más EU-tagállamban rájuk áthárított hozzáadottérték-adót, vagyis általános forgalmi adót, 2024. április 1-től a 24ELEKAFA-űrlapot kell beküldeniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

A 24ELEKAFA-nyomtatványt kell használni:

  • a 2023. évi áfa-visszatérítéseknél, valamint
  • a 2024. évi áfa-visszatérítéseknél,

függetlenül attól, hogy mely évre kérik az áfa visszatérítését, módosítását, illetve kiigazítását.

6. 2024/5. Adózási kérdés – Másik tagállamban biztosított személy részére magyar munkavégzésre tekintettel utólag kifizetett jövedelmek szochó-kötelezettsége – változás

A NAV és a Pénzügyminisztérium újabb adózási kérdést válaszolt meg, amelyben bemutatják, hogy miként változott 2024-től a szociális hozzájárulási adókötelezettség azokban az esetekben, amikor egy, a másik EU tagállamban biztosított magánszemély számára, az ő korábbi hazai munkavégzésére tekintettel juttatnak jövedelmet.

Az adózási kérdés bemutatja lényegében azt, hogy a TB-járulék és szochó szabályok az idei évtől egymáshoz igazítottá váltak. Ha a korábbi magyarországi, biztosítási jogviszonyt eredményező munkaviszonyra tekintettel utólag kifizetett jövedelem juttatásának időpontjában a magánszemély már másik tagállamban (EGT-állam) volt biztosított, akkor ugyanis a 2023. évben e jövedelem után szociális hozzájárulási adót nem kellett fizetni. Ez a szabály változik 2024-től. A módosítás eredményeként a korábbi, Magyarországon biztosítottként teljesített munkavégzésre tekintettel megszerzett, 2023. december 31-ig az általános mentességi szabályok miatt szociálishozzájárulásiadó-mentes jövedelmek 2024. január 1-jétől szociálishozzájárulásiadó-kötelessé váltak. Így az ilyen típusú juttatások után a társadalombiztosítási járulék-, és szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség immár egyaránt fennáll.

7. Adótraffipax

Baranya megyében április 8. és 14. között az alábbi rend szerint tervez ellenőrzéseket az adóhatóság:

  • hétfőn Pécsett, a kertészetekben,
  • kedden Orfűn a vendéglátóhelyeken,
  • csütörtökön Sásd és Vásárosdombó településeken az üzletekben.

Számítaniuk kell a hatóság munkatársaira továbbá a Siklósi Várnapok rendezvénysorozaton árusítóknak is.

A vármegyei építkezéseken, valamint a kezelőszemélyzet nélkül működő automaták esetében az ellenőrzések továbbra is folyamatosak.

Kelet-Budapest illetőségi területén április 22. és 26. között a főváros VI. és VII. kerületének turisztikailag frekventált területein ellenőriz majd a helyi adó- és vámigazgatóság.

Komárom-Esztergom megyében április 8. és 12. között a faiskolákat, kertészeteket, valamint a gazda- és barkácsboltokat ellenőrzi a NAV.

Hajdú-Bihar megyében április 9-én az építkezéseken kell ellenőrzésekre számítani.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében április hónap egészében az építőipari-, valamint az építőanyag-kereskedelmi és vendáglátás tevékenységet végző vállalkozásokat ellenőrzik majd az adóhatóság munkatársai.

Veszprém megyében április 8. és 12. között az alábbi járásokban számíthatnak ellenőrzésekre a kiszállítással foglalkozó vendéglátók:

  • április 8, hétfő – Veszprémi járás
  • április 9, kedd – Balatonfüredi járás
  • április 10, szerda – Ajkai járás
  • április 11, csütörtök – Pápai járás
  • április 12, péntek – Várpalotai járás

Nógrád megyében április 8. és 12. között az alábbi helyszíneken ellenőrzik az adóhatóság munkatársai a műszaki- és számítástechnikai boltokban:

  • április 8, hétfő – Szécsényi járás
  • április 9, kedd – Pásztói járás
  • április 10, szerda – Balassagyarmati járás
  • április 11, csütörtök – Bátonyterenyei járás
  • április 12, péntek – Salgótarjáni járás

Somogy megyében az elkövetkező héten a kaposvári Fő utcában és az Ady Endre utcában tart majd ellenőrzést a hivatal.

Csongrád-Csanád megyében április 10. és 11-én Mórahalmon ellenőrzi majd a NAV.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében április 8. és 12. között a vendéglátóhelyek számíthatnak majd ellenőrzésekre.

Zala megyében április 5. és május 5. között a jövedéki termékeket értékesítőket ellenőrzi majd az adóhatóság.

Tolna megyében április 8. és 12. között a vendéglátóhelyeket ellenőrzik az alábbi településeken:

  • április 8, hétfő – Dunaföldvár
  • április 9, kedd – Paks
  • április 10, szerda – Szekszárd
  • április 11, csütörtök – Dombóvár
  • április 12, péntek – Tolna
ADÓZÁSI SEGÉDLET 2024
E-book megtekintése
Mailchimp - subscribe form sidebar
crosschevron-leftarrow-leftarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram